夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

858D 發表於 20-8-15 02:22
對,例如,經痛,大肚,生產,母乳餵哺過程,這些他們是不可以身同其感的。
...

有好多野好難完全感受到
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Jessch 發表於 20-8-11 23:40
有幾多男人會在老婆更年期時出现的症状 脾氣差、盗汗辛苦⋯ 等 會認真去關心感受? ...

Jessch    發表於 20-8-16 11:47

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jessch 發表於 20-8-12 11:39
係呀 我覺得就算佢地知道女性更年期症状 好似我老公,遇上我無端好煩好忟 睇唔過眼佢D野 一様會生氣 又覺 ...
我都係4x, 晚上開著冷氣訓都會熱醒,成身汗,我都覺得係更年期開始,我上網見話停經前後5年就係更年期。我比左我老公睇會有咩症狀,佢叫我吾好擔心。

複式洋房

回覆 Jessch 的帖子

睇到個post好感慨,有幾多個男人真係做到結婚誓詞一樣,永遠一心一意只愛老婆一個,對佢忠誠、無論疾病、貧窮都永遠不變。
我諗起之前朋友分享佢同事既故事,佢話未婚前男方曾出軌,女方當時選擇信男方會改,所以最後選擇左結婚同生小朋友。點知婚後男方仍出軌,女方最初扮唔知等男方回頭,但最後因為唔甘心同怕離婚小朋友會有陰影,所以迫男方同第三者分開。過左幾年後佢地年紀已到中年,男方身體出左問題,女方唔願意去照顧男方,話因為忘記唔到男方曾經出軌傷害佢,過左無耐女方搵到第二個,覺得自己年紀唔細仍有人真心愛佢,最後選擇左離婚去解決。

Jessch    發表於 20-8-16 11:43

子爵府

Jessch 發表於 20-8-12 11:39
係呀 我覺得就算佢地知道女性更年期症状 好似我老公,遇上我無端好煩好忟 睇唔過眼佢D野 一様會生氣 又覺 ...

吾好意思!請問潮熱會唔會在半夜瞓覺時發生?

大宅

gilgil39 發表於 20-8-15 23:30
吾好意思!請問潮熱會唔會在半夜瞓覺時發生?
應該係因人而異 我自己訓响度吹住就唔會覺得 亦不會半夜潮熱醒 但聽有些人會

大宅

Connielai 發表於 20-8-15 19:40
我都係4x, 晚上開著冷氣訓都會熱醒,成身汗,我都覺得係更年期開始,我上網見話停經前後5年就係更年期。我 ...
我好彩冇訓訓下熱醒 你有冇食D調理品?
好似話最厲害會延續十年 真係攞命!

大宅

crystal媽咪 發表於 20-8-14 12:43
我估好多男性唔係好理解老婆更年期嘅時候有幾唔舒服
一定啦

大宅

858D 發表於 20-8-15 02:56
我唸每個男人的症狀,程度分佈有不同。我先生由於有憂鬱症底,所以症狀較為重在情緒方面。
事途方面,五十 ...
原來是這樣 男人到更年期 又遇上退休的一種奇怪的失落感 應該比較抑鬱

大宅

858D 發表於 20-8-15 02:36
我唸都係。
講來畀大家笑下:
以前我未嫁時,還是做處女時,頭髮多到隨意可以扎結實的五手辮也看不到頭皮 ...
真是又好笑又辛酸

珍珠宮

我都係4x, 晚上開著冷氣訓都會熱醒,成身汗,我都覺得係更年期開始,我上網見話停經前後5年就係更年期。我 ...
噢!原來咁都係更年期症狀之一,我又中咗。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

唔知你地有冇吃D乜去舒缓症狀? 有冇試過食加味逍遥散?

伯爵府

Jessch 發表於 20-8-16 11:45
我好彩冇訓訓下熱醒 你有冇食D調理品?
好似話最厲害會延續十年 真係攞命!

咁又吾係晚晚係咁,一星期2-3晚啦。我打算睇中醫,但呢排身體有其他問題睇緊西醫,所以中醫都係遲一步先,而且我暫時都未有其他徵狀,吾急既。應該係停經前後5年總共10年,希望吾會真係咁耐啦。

伯爵府

858D 發表於 20-8-16 12:48
噢!原來咁都係更年期症狀之一,我又中咗。
我瘦底,一向只怕凍吾怕熱,但呢一年就開始怕熱,打牌出汗,坐緊車出汗,訓覺出汗,明明開緊冷氣都覺得熱,再望下身邊既人,都無話熱。但當正常番時,又會凍到起雞皮,成日時冷時熱,好多時以為自己病。

珍珠宮

Jessch 發表於 20-8-16 11:57
真是又好笑又辛酸
人生,好又要過,唔好又要過。能在辛酸中仍然看到有得笑的角度,也是一種不求人的,無人奪得走的減壓方式。

Jessch    發表於 20-8-17 18:43
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Jessch 發表於 20-8-16 11:54
原來是這樣 男人到更年期 又遇上退休的一種奇怪的失落感 應該比較抑鬱
對,尤其是我這位先生,臨老都願意肩負起養和照顧我與我父母過世的重擔,保障我的子女夠用到獨立,我前夫不用當露宿者,而他的人工現在與20年前的人工一樣。如果不是他內心夠強大,會是如何面對這男人的中年危機呢。他還感覺對我不夠好,想對我好些,但我知他沒可能以他20年前的能力來對我好,那種能力他已經用盡在對他前妻,她前妻的一對子女(不是他的子女)好了。我回應他:「我看到的是:你對我好的程度已經是所有說愛我的男人中超乎一大段距離的最最好了。」
說到男人的中年危機,我有堂表對我說老公到更年期,每逢見大老世那日,老婆都會幫他染髮。可想而知,外界是如何給男人更年期加上無影壓力的呢。
有幾多個男人會好似我前夫那樣,中年危機也情願躱在妻子我背後家中,讓我出去職場上飽受我的中年危機的。

珍珠宮

Connielai 發表於 20-8-16 16:10
我瘦底,一向只怕凍吾怕熱,但呢一年就開始怕熱,打牌出汗,坐緊車出汗,訓覺出汗,明明開緊冷氣都覺得熱, ...
我又係咁嫁!大概四十歲開始,我發冷到不由得自己控制地打震發抖嗰種無助感,甚麼也幹不了的身體狀態,比忽然出汗的狀態更難受。第一次係放工一去停車場就開始發冷,一個人沒有人陪同下,真恐懼自己走不到自己車中,好不容易上了車,卻沒有信心安全駕駛自己歸家。唯有等候,由於第一次,不知就這樣坐著會否恢復功能駕駛,連打電話講話都手震聲震。那時起,我知道身子再也不適合做「受人錢財,替人消災解難」的身不由己的賺錢工作,需要退休在家,做些何時做甚麼事都由得自己掌管的事工。可惜前夫不爭氣,奈何!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

似乎早左

大宅

Connielai 發表於 20-8-16 15:58
咁又吾係晚晚係咁,一星期2-3晚啦。我打算睇中醫,但呢排身體有其他問題睇緊西醫,所以中醫都係遲一步先, ...
睇中醫好 可對症下藥 係 希望你其他症狀輕微D啦 1⃣️早預備點都好D

大宅

Connielai 發表於 20-8-16 16:10
我瘦底,一向只怕凍吾怕熱,但呢一年就開始怕熱,打牌出汗,坐緊車出汗,訓覺出汗,明明開緊冷氣都覺得熱, ...
係啦 就係咁 果D熱響身體頸後侵過嚟 好難頂

首頁

尾頁

跳至