1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

honeybid2 發表於 20-10-8 16:15
其實一歲幾既小朋友充滿好奇,把風扇喺佢面前等於有一箱一百萬美金既現金喺你面前一樣,你都會想睇吓一百 ...

岩呀!我都由得個b自己去探索,寧願將危險的野收埋,唔好成日講「no、唔得、唔比、唔好」,當佢聽慣左,呢堆字就會無意思!
我連廚房都由得佢入(emoji)(emoji)而家入到坐喺度睇書等我!
如果佢想爬樓梯,比佢自己試,跌到先同佢講道理;唔比拖亂衝既,買有條帶既背囊比佢咩住,由佢自己跑;食飯食到一半就唔食,咪等下一餐再食,唔好鬧佢,培養佢對飲食既興趣;佢想食大人野,咪事先準備啲佢食得既野,當佢想要時,比bb專屬食物佢,可能佢想參與一齊食....
媽媽你放鬆啲~唔好同其他bb比,每個bb性格都唔同,無得控制佢或者改變佢,倒不如用媽媽接受自己嘅bb每個性格&髀氣!加油(emoji)(emoji)

大宅

我個囡自從1歲後,食飯從來唔坐bb凳,要周圍走,跟住後面喂,喂成個鐘,有時候喂個半鐘頭,我媽又肯耐心喂喔,比著我屋企個bun,喂4啖唔食即收檔,餓死都唔會再理個b。

大宅

fungyeebabee 發表於 20-10-8 14:02
個女一歲半,我覺得佢係天生好跩,馬騮精托世!唔聽教!唔聽話!
一日2餐奶 2餐粥/飯 1餐3點3
每次食佢 ...

我仔都係一歲半 完完全全係妳描述中個……出街好似我唔識教仔咁……出門電梯樓下保安開始一路比人指點!我好自卑啊!

大宅

fungyeebabee 發表於 20-10-8 14:02
個女一歲半,我覺得佢係天生好跩,馬騮精托世!唔聽教!唔聽話!
一日2餐奶 2餐粥/飯 1餐3點3
每次食佢 ...

我個囡都好好奇,成日週圍搞。佢一唔聽話我哋就用其他方式引開佢,例如叫錫錫,汪汪點樣叫㗎,比其他嘢佢做分散佢注意。

佢好鐘意入廚房, 我哋成日叫佢close the gate, 閂返個BB閘,佢知道係咩嚟,但有時都好鐘意衝入去,咁我就開爐頭遞佢隻手仔埋去,或即刻閂閘鎖佢喺入面就會好驚。佢鐘意入廁所搞個櫃,我哋熄燈鎖佢入廁所佢喊到拆天,之後就唔敢喇,希望呢啲方法幫到你。

大宅

我仔而家兩歲幾,一歲幾嘅時候都係會咁曳,唔好驚佢喊,佢喊我就會抱佢去一個冇人安靜嘅地方喺隔離陪佢喊完先,都係一個好機會俾佢同俾我自己冷靜落嚟,之後先講啲簡單嘅道理。

呢個方法對我好有效,我唔使勞氣,又唔會因為喊就得到佢要嘅嘢,堅持用呢個方法,慢慢會見效,加油(emoji)(emoji)

複式洋房

正常(emoji)

大宅

Nbs 發表於 20-10-8 15:37
我個女細個都係咁, 唔聽大人講,一放手就奔跑,或者會見你一拎轉身就相反方向跑。試過喺舖頭突然跑出商場, ...

你形容出來嘅我仔版本,哈哈!一歲半多滴了。同樓主bb女差不多的!唯一係唔喊嘅。好有主見同堅持

伯爵府

個個性格吾同,好似我女咁,都好曳,奶吾肯飲(全戒),食飯又扭扭擰擰,又要氹佢先食到幾啖...瞓覺又差,成12 點1 點先肯瞓。性格又惡,一吾順意就發脾氣,成日吾聽指令,見到鍾意嘅野就搶,連3 吾識7 果d人都照「撩」人。我見其他小朋友比我女乖幾廿倍。我有時候都好咀喪,係我吾識教定係點

大宅

你唔好先入為主就覺得佢係曳。小朋友有好奇心好正常,手多多都好正常,第一你先要建立一個安全佢摸咩都得嘅生活環境、收起危險佢唔摸得嘅嘢,已經可以減少好多no佢嘅情況。第二唔好成日講唔好NO 佢咁細唔知唔好做即係要點做,你直接簡單話佢要坐定定坐靚靚食飯 唔係講唔好企起身或者唔好浪腳 其他嘢都一樣 佢摸一樣唔摸得嘅嘢 你就話比佢知有咩係摸得 佢咁細都未識用言語表達自己 淨係喊好正常 我冷靜咁同佢講 請你等等 媽媽做緊啲乜嘢 一陣就有架啦 搶人野都好正常 咁細未有物權概念 想要就會攞 你可能同佢講 想玩可以但要等待 或者玩具係人哋架 我哋嘅玩具係呢度之類

大宅

fungyeebabee 發表於 20-10-8 14:28
回覆 Bearbearsharon 的帖子

壓力好大好大 因為中秋果陣落過樓下 見到好多同佢差唔多年紀嘅小朋友,發現佢 ...

一歲幾唔使扶行上樓梯 大肌好好 你應該讚佢添 叫唔停好正常 跟住佢睇佢想去邊 安全就得

大宅

Hehehahayeah 發表於 20-11-15 00:34
我個囡都好好奇,成日週圍搞。佢一唔聽話我哋就用其他方式引開佢,例如叫錫錫,汪汪點樣叫㗎,比其他嘢佢 ...

除左困廁所 其他都ok 困廁所太大陰影啦 佢會好無安全感

大宅

Sweetbabymom 發表於 20-11-24 17:08
個個性格吾同,好似我女咁,都好曳,奶吾肯飲(全戒),食飯又扭扭擰擰,又要氹佢先食到幾啖...瞓覺又差, ...

一歲之後奶唔係主食 可飲可戒 唔飲奶可食芝士乳酪,食飯扭 唔鐘意人餵 應該到左自我期 想自己食 自己話事 夜瞓 就第二朝早啲叫佢起身 慢慢調整個生理時鐘 晏覺係4點前起身 唔聽指令就要慢慢教 有做好啲嘅方法係 指令有咁短得咁短 清晰簡單就得 咁細個同佢講道理無用 撩人好正常 我仔都成日撩人同人笑 你應該帶頭同佢一齊同其他人say hi佢會無咁怕生保

複式洋房

sychanying 發表於 20-10-12 11:33
岩呀!我都由得個b自己去探索,寧願將危險的野收埋,唔好成日講「no、唔得、唔比、唔好」,當佢聽慣左,呢 ...

同意唔好講咁多 no,唔比, 因為佢地聽又聽唔明,次次聽完又繼續做,不斷重複對於佢黎講no同唔比於已經冇左意思
我覺得盡量要講得出做得到,同埋大人做野一致啲, 例如媽媽出街要佢拖住,但其實佢同爸爸出街係唔駛拖住,咁佢都唔識分應該要跟邊一套

大宅

Same here trouble two唔知點搞haha

一齊加油

民房

回覆 fungyeebabee 的帖子

請原諒我見到你篇post文,竟然第一時間反應系鬆咗啖氣…!因為我都日日為緊幾乎一模一樣嘅煩惱困擾住,有時甚至乎會擔心到懷疑歲半個囡會唔會有過度活躍症之類的問題…。我完全明白你的感受同心情…,但我都係冇經驗的新手,又冇乜親密的家中長輩支援指點,爸爸方面完全借唔到力,全要靠自己。我日日就來攰到要抑鬱啦。好炆好炆,所以近排總會有個新奇畫面發生在我同個囡之間,就係每當佢百厭唔乖時,為咗達到自己的小目地不論何時何地用喊來同我討價還價時我會突然間高音八度講第一個no,跟住再降次連講三個no,最尾個no就已經完全冇曬火,并拖長到極力按壓住情緒的溫柔聲講出來no~~~😂😂😂,搞到我個囡而家混亂到總以為自己個名叫nono!你可以試吓個方法幾有效嘎,我自創嘅,能同時抒發吓情緒,又能吸引吓佢注意力,又能由降次的音量中平衡到氣氛。

首頁

尾頁

跳至