0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

gigilmw 發表於 20-10-30 10:39
我bb之前都係咁,而家轉左飲美素金裝,見呢隻奶粉有加HMO同益生纖維,我覺得bb腸胃好左好多
...

呢隻有飲過,佢冇其他奶粉咁甜,比較淡味,唔會咁易熱氣同蛀牙

大宅

係呀,我小朋友都有飲呢隻,腸胃都幾好,B B都好健康

別墅

可能同奶粉唔夾
有機會試下轉奶粉啦 我b轉左hipp 好夾 日日都有靚便便 最重要係有機 又有HMP 益生菌加益生纖維 要有兩樣先得架

見到呀b谷到紅晒 又幫唔到 真係心痛

大宅

回覆 Honeyb123 的帖子

我仔都係飲依隻奶粉,日日都有便便去,同埋真係無甘甜既

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Honeyb123 的帖子

係呀,我小朋友都係飲呢隻,冇蔗糖又冇便秘問題
你仲可以試下幫bb肚仔打圈按摩,睇下有冇改善,還有餐與餐之間記得俾水佢飲

大宅

manman豬 發表於 20-10-30 08:22
bb補奶粉後,一時兩、三日都冇便便,又硬又有粒粒;一時同日兩、三次便便,好水同有啲黃色點點,便便好無規 ...

你轉飲金裝美素呀,我BB日日有便便,便便係軟身

別墅

回覆 S_S_Shan 的帖子

係啦 我仔都係飲呢隻,日日都有便便,又唔會谷到面仔都紅哂。

大宅

Maggie_Buzz 發表於 20-10-31 13:16
回覆 S_S_Shan 的帖子

係啦 我仔都係飲呢隻,日日都有便便,又唔會谷到面仔都紅哂。 ...

便便又係軟身,個味又淡又唔甜

大宅

我個女19日大都係2日先柯1次屎
去母嬰院檢查時比張便便相醫生睇話便便正常。

大宅

點解咁多bb飲金裝美素後日日有便便,但我b轉飲金裝美素差唔多一個月仍然係兩三日至一次大便? bb依家三個幾月,出世開始飲S26 ultima, 日日都有大便,不過睇到消委會測試報告後才轉金裝。依家諗緊要唔要再轉其他牌子,見bb谷大便唔舒服,奶又飲少咗。
Actions speak louder than works

複式洋房

vvyy1016 發表於 20-10-31 17:25
點解咁多bb飲金裝美素後日日有便便,但我b轉飲金裝美素差唔多一個月仍然係兩三日至一次大便? bb依家三個幾 ...

我阿女都係飲美素,都係兩,三日先有一次大便,仲要係痾之前,谷到塊面紅哂,又要好辛苦咁先得,但又末必每次都谷到,阿女之前係醫院係飲美素,出院後飲雅培,但太甜,所以想跟番醫院飲美素,但又便便唔舒服,我又想再轉奶粉,不過我媽同老公都話2,3日一次有便便都正常,唔好成日轉黎轉去,又搞咁多野,
我都唔知問算好,心痛阿女谷到咁辛苦

禁止訪問

大宅

芬芬倫 發表於 20-11-1 12:12
我阿女都係飲美素,都係兩,三日先有一次大便,仲要係痾之前,谷到塊面紅哂,又要好辛苦咁先得,但又末必每次都 ...

係囉 我都聽過兩三日一次大便都算正常,但見阿b飲奶時會谷大便谷到臉紅都谷唔出,飲奶量又會減少,就會好擔心。試過按摩肚仔、搽凡士林係便便位,都冇用。

Actions speak louder than works

大宅

應該係隻奶粉唔夾,我個陣都係見B仔成日便秘先幫佢轉咗食Aptamil白金,好彩轉咗之後夾得幾好,腸胃都好咗,日日有便便

大宅

便便無規律就關消化系統事 有無餵過益生元? 我聽醫生講加維健馨落奶粉 bb便便就輕鬆左好多

別墅

Bella_Bella 發表於 20-11-1 14:03
可以試下NEURO P呀佢無蔗糖,唔會咁甜又唔熱氣,幾好架
自己都試過唔甜先比bb飲, 見佢又有HMO, 益菌, DHA同MFGM都有, 幾齊,而且價錢又唔算貴

別墅

天使媽6 發表於 20-11-9 17:39
便便無規律就關消化系統事 有無餵過益生元? 我聽醫生講加維健馨落奶粉 bb便便就輕鬆左好多 ...
益菌對便便幾好, 不過我仔飲緊既奶粉本身有我就無額外再加

大宅

Bb幾大啊?醫生話三日內有便都可以

禁止訪問

別墅

chanyingying81 發表於 20-11-2 17:58
應該係隻奶粉唔夾,我個陣都係見B仔成日便秘先幫佢轉咗食Aptamil白金,好彩轉咗之後夾得幾好,腸胃都好咗, ...
我個bb都係飲呢隻~~最多兩日無便便...而家有做記錄就好似日日有便便....有時一日兩三次

首頁

尾頁

跳至