懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

貓仔小花 發表於 20-11-4 14:54
回覆 Why22 的帖子

其實都唔會好傷身,我一做完手術即睇中醫,都唔想煩,想快d重新開始 ...

咁又係 我個陣都係咁諗 快快開始過

複式洋房

BabyWong2021 發表於 20-11-4 14:59
你依加幾多week呀,你要盡量訓床同休息多d訓多d,如果流啡太耐可以去急症照下,見到BB你自己都會安心d,我 ...

我而家先差唔多6週咋 我多數都坐下訓下 都有返工不過唔操勞既 而家醫生開左藥 食左就無流啡喇 加油呀等你好消息❤️

複式洋房

親親小孩子 發表於 20-11-4 15:03
試過,我係生完第一胎再有時12WK 見紅,去到醫院話冇心跳,半年後再有阿二。

唔好諗咁多,好多嘢有時整定 ...

我個陣 心跳都未有 ,我同老公都曾經懷疑醫生係咪斷錯症因為我6週嘅時候咩都睇唔到 得一粒粒點

洋房

Why22 發表於 20-11-4 15:15
我而家先差唔多6週咋 我多數都坐下訓下 都有返工不過唔操勞既 而家醫生開左藥 食左就無流啡喇 加油呀等你 ...

6week都照到,成日聽其他媽媽講6week就有心跳,你如果可以就唔好返工,多d休息,依家阿B同自己最重要,你要自己就住呀,加油=)

複式洋房

BabyWong2021 發表於 20-11-4 15:23
6week都照到,成日聽其他媽媽講6week就有心跳,你如果可以就唔好返工,多d休息,依家阿B同自己最重要,你 ...

因為疫情我已經只係返半個月 其他日子我都係休息架 我會就住多休息 多謝你

水晶宮

回覆樓主:

3次都係過9週,見到心跳見到手腳見到佢郁先停止長
而家15週,暫時ok,食緊aspirin

唔係想潑冷水
不過唔過12 週我唔會有任何開心諗法或任何 planning

複式洋房

Nbs 發表於 20-11-4 15:57
3次都係過9週,見到心跳見到手腳見到佢郁先停止長
而家15週,暫時ok,食緊aspirin

我都唔敢有planning (emoji)(emoji)
咁有原因嗎?停止生長

水晶宮

Why22 發表於 20-11-4 16:21
我都唔敢有planning (emoji)(emoji)
咁有原因嗎?停止生長

冇特別研究原因
應該一次係染色體有問題
一次可能結構有問題冇胎水

複式洋房

Nbs 發表於 20-11-4 16:24
冇特別研究原因
應該一次係染色體有問題
一次可能結構有問題冇胎水

哎呀 明白明白 最緊要而家無事 你都要加油呀(emoji)

水晶宮

Why22 發表於 20-11-4 16:25
哎呀 明白明白 最緊要而家無事 你都要加油呀(emoji)

Btw
我有個大女嘅,即係五次懷孕,五次都冇嘔過,只係有胃氣頂住。呢一胎胃氣最犀利,上胎小產都係,但再之前3 次無。

男爵府

我上年18週冇左心跳,一年後再有返,好多野都唔敢諗咁長遠,過得一週得一週。頭果10幾週個人諗好多,成日覺得個肚冇人,冇作嘔作悶又驚,個胸冇漲痛又驚,以為過左18週個人會安心啲,但其實都唔係。
直到21,22週開始有胎動,個人先至安心,因為bb有郁即係健康,之前未feel到胎動,真係成日都好擔心。

樓主你多啲休息,唔好太操勞,都唔好諗咁多,我都知冇辦法唔擔心,最好睇下劇分散下注意力,成個孕期40週諗太多會好傷神ga

複式洋房

Nbs 發表於 20-11-4 16:28

Btw

多謝你分享丫 我都係覺得個胃好似有啲唔舒服咁 其他乜都無

複式洋房

koizaki 發表於 20-11-4 16:44
我上年18週冇左心跳,一年後再有返,好多野都唔敢諗咁長遠,過得一週得一週。頭果10幾週個人諗好多,成日覺 ...

18週無左心跳 有無講咩原因架(emoji)
我就係只有呢個諗法 覺得個肚裏面冇嘢 又諗佢好似無大到 又無乜反應
係呀 40週真係好漫長 而家唯一做既就係唔好諗咁多 我都明白 係你始終係你

男爵府

Why22 發表於 20-11-4 16:51

18週無左心跳 有無講咩原因架(emoji)

check唔到原因啊!所以今次有左一路都好擔心,而家哩25週真係過得好漫長。
早期18週前我成日放假係屋企休息,不過發現係屋企太悶會諗好多野,見穩定左就返多啲工,日子冇咁難過。

複式洋房

koizaki 發表於 20-11-4 18:04
check唔到原因啊!所以今次有左一路都好擔心,而家哩25週真係過得好漫長。
早期18週前我成日放假係屋企休 ...

哎呀 好明白你感受喔 40週真係好漫長
大家一齊加油 唔好諗喇❤️❤️

複式洋房

Why22 發表於 20-11-4 13:07
好擔心 半年前曾經9W發現空心胎引產後而家再有BB 好擔心情況又一樣

我今年年頭年30晚入院 食藥 藥流 當時12week但空心胎 我多囊 之後有食supplement 6月bingo again 而家24週
我之前都好擔心 仲2-3星期就照一次 直至而家有胎動先安心啲
我而家每日都同bb講會加油(emoji)

複式洋房

jojowyay 發表於 20-11-4 20:51
我今年年頭年30晚入院 食藥 藥流 當時12week但空心胎 我多囊 之後有食supplement 6月bingo again 而家24週 ...

我地都要加油呀 頭12週真係諗起都耐 我而家都未到6週丫(emoji)(emoji)

大宅

回覆 koizaki 的帖子

我上年都係17週無咗心跳,解剖後都係搵唔到原因而家差不多8週,都緊張㗎,前排有流啡流血好擔心

男爵府

Owlowl2323 發表於 20-11-4 21:09
回覆 koizaki 的帖子

我上年都係17週無咗心跳,解剖後都係搵唔到原因而家差不多8週,都緊張㗎,前排有流啡 ...

我上個月都突然流啡流血,真係嚇到喊左出嚟,果日仲要公眾假期又搵唔到產檢醫生,唯有沖去仁安急症,好彩檢查係因為宮頸有息肉所以出血,bb冇事。
你仲係早期要多啲休息啊!大家一起加油!

大宅

上年3月16週胎停引產!
驗過晒無問題,不過我有個子宮肌瘤係宮腔都幾大個,自己覺得係肌瘤影響供血!之後做手術割左肌瘤再有bb,岩岩9月尾開刀生左!

今次懷孕一路作嘔作悶到20w,未夠16w已經有胎動,但我依然都會好擔心,去產檢去得好密!

首頁

尾頁

跳至