1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Shinglo2018 發表於 20-11-27 14:11
最近幫小朋友報幼稚園,發現其他同齡小朋友十八般武藝齊全,2歲人仔已經識背a~z, 1~100, 重唱得幾首中英文 ...

無可否認有家長係催谷小朋友,要乜都識

以我小朋友為例,1歲幾嘅時候,開始好鐘意地鐵,咁作為家長,你會點做?我當時只係按佢喜好教佢地鐵站,教佢不同路線。。。佢學得好開心,每日係咁玩。直到依家未夠3歲識哂所有站嘅中英文同咁多條線,咁又算唔算催谷?

有啲小朋友好動,鐘意周圍走sir 滑梯踩單車,有啲小朋友文靜啲,鐘意認字睇書。如果按住小朋友嘅吸收能力去指導佢地,而佢地又開心,咁就唔算催谷啦。

水晶宮

Shinglo2018 發表於 20-11-27 14:11
最近幫小朋友報幼稚園,發現其他同齡小朋友十八般武藝齊全,2歲人仔已經識背a~z, 1~100, 重唱得幾首中英文 ...

人人諗法做法唔同,細路仔各方面發展亦快慢不一。

A to Z,數數 呢啲,我小朋友而家3歲先開始叫做識啲,一到二十都skip緊幾個數,認字完全唔識。佢之前兩歲左右考K1,都有唔止一間收佢。我覺得冇咩所謂啦。根本唔係考呢啲。

男爵府

回覆樓主:

認同"不用比較"。
有d係家長催谷,小朋友又受。
有些是小朋友自發學習(例如自己叫家長開YouTube,然後跟住講、唱、郁動),然後指揮家長。
家長最緊要多觀察和陪伴(要返工既就放工後盡量,要比quality time),同要因應小朋友個性施教。
大家都希望在自己能力範圍以內,比最好(唔一定係錢,心力和陪伴更加重要)自己小朋友,共勉之!

大宅

Shinglo2018 發表於 20-11-27 15:11
回覆 mcs74 的帖子

咁如果小朋友貪玩,可以晚晚都淨係玩sir滑梯,應該阻止佢定都要逼吓操佢學野呢?我本身 ...

我覺得唔一定係學術上 但一定要培養睇書嘅習慣 睇繪本伴讀

男爵府

Shinglo2018 發表於 20-11-27 15:46

兩個都返工,工人姐姐係印尼,每晚得一個鐘左右見小朋友,真係好佩服唔洗返工或者返左 ...

我同你一樣,working mom每日得一二小時陪他,好明白你,不過我仔in 緊n班,我都feel到你講既野

侯爵府

Shinglo2018 發表於 20-11-27 15:46

兩個都返工,工人姐姐係印尼,每晚得一個鐘左右見小朋友,真係好佩服唔洗返工或者返左 ...

我同你一樣
或者興幸我仔遲訓,可以令到我有時間陪佢,我同我老公每晚食完飯都同我仔去公園玩一粒鐘左右,返到屋企陪玩/讀書

我仔未到20個月已經識大哂大細階A-z (睇YouTube 學),數1-100(陪佢行樓梯一齊數),認到百幾個字(睇書久而久之認到),自問我從來無谷個仔,但小朋友學習能力超強,平時親子活動已經可以教到佢好多野

洋房

我地都係雙職父母,我有時放工返到屋企,小朋友已經訓埋覺添,所以都只可以把握工餘時間,全心全意陪佢。
我覺得小朋友識數1-100, A-Z 唔難,正如大人聽歌,你聽得多就唱幾句一樣,何況小朋友學習能力仲強過我地。
同埋我自己主張從遊戲中學習,顏色形狀大細都可以從遊戲或者身邊小細節裡面教到佢。
我今年小朋友考K, 我同其他家長傾開,佢地拍片,小朋友係講到成本故事書,我小朋友條片係完全冇呢啲,同埋佢都唔識講故事...但最終大家都有2nd in. 所以我覺得學校都唔係淨係睇你識幾多個字~好難同人比較架~輕鬆啲啦媽媽

大宅

我個女歲半已經認到A-Z,識唱好多首歌,主要係睇YouTube 學返黎

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

honeybid2 發表於 20-11-27 16:09
傻啦,咩類型既人同咩類型既家長都有。現在都多左家長想為小朋友揀happy school。我估應該冇科學根據/ 研 ...

認同(emoji)

大宅

mhysteric 發表於 20-12-7 16:58
我地都係雙職父母,我有時放工返到屋企,小朋友已經訓埋覺添,所以都只可以把握工餘時間,全心全意陪佢。
...

我個3歲都未識數到100⋯同埋都未識講故事⋯我反而比較着重個人修養同品格~~我女太曳
學術早識遲識遲早都會識⋯同佢睇多啲故事學識點做人先⋯出嚟社會做嘢讀書叻唔識做人一樣冇運行

大宅

我同你都一樣架, 我工人姐姐仲要唔係識好多野的細路女來, 我個仔今年2歲, 本來讀緊N, 睇見佢有D進步, 點知又停課, 唯有搵上門的老師幫佢做下訓練, 我唔係谷佢, 訓練唔係比佢讀書嗰隻, 係訓練返佢自理咋, 例如放D玩具去邊度咁...................我真係好明你感受..............

大宅

多謝晒咁多位鼓勵!
小朋友今年考學校既成績真係唔理想,但慶幸有一間喜歡既學校收左佢(雖然由私校變成津校,語境既問題又要再煩過),但希望可以keep到個初心!祝大家健康,小朋友精精靈靈!

首頁

尾頁

跳至