自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

gm147 發表於 20-12-29 10:35
我都打算換樓,唔夠錢又想穩陣只能先賣租住等買返

想借位問問,如果我賣咗想搵短租(例如預買兩個月裝修四 ...

我都會短租住,都想知等小朋友讀埋哩年先轉校網

水晶宮

littlefunpig 發表於 20-12-29 09:44
聽過售後租回, 買家做唔到8-9成按
銀行見有租約會當你係投資樓, 只俾買家做5成, 所以好難搵到買家接受咁既 ...
當然不是咁做。售後租回不會寫在臨約,另外再有文件寫開。詳情不多說。我,我家人,大家幾次買樓賣樓換樓,touchwood售後租回沒事。至於話因此壓價那些,我又好彩沒遇到。
驚就不好咁做。賣左,收晒錢,找酒店短租,租迷你倉放野。

水晶宮

gm147 發表於 20-12-29 10:35
我都打算換樓,唔夠錢又想穩陣只能先賣租住等買返

想借位問問,如果我賣咗想搵短租(例如預買兩個月裝修四 ...
我因為一家大細換樓,不想搬二次,我選擇售後租回。時間會幾趕,要做到交接順利。
你情況咁樣短租,即要搬二次,自己玩自己。我當時同新業主說,裝修的野難料完成日期,會有可能1-2個月走盞位,點都會提早一個月通知對方。沒得計咁盡日子。

同埋,我賣比那業主時,將租金從樓價扣減。例如我1.5萬月租,預租6個月,我就在樓價上平9萬比對方,對方都省少少印花稅。

如果承受不到風險,就不好售後租回。也不好未收齊尾數就買。我那種做法是為左方便自己及爭取時間。因為一買一賣如果隔得太耐日子,價錢有大變化,有可能換不成樓。由大樓換細樓都仲好點,如細樓換大樓就小心樓價升跌。

個人感受,升市時換樓及做按揭相對容易少少。

伯爵府

Astra00 發表於 20-12-29 07:29
很多人不知道,其實可以選擇(售後租回),即係舊屋在成交日期後,向新一位業主繼續租用舊居,以減少搬屋之 ...

無錯,我以前就係賣出繼續租回幾個月, 等新居裝修完,就可直接搬過去, 省卻好多搬出再搬入的費用及時間

首頁

尾頁

跳至