自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

白毛毛 發表於 21-1-6 09:53
估計樓主朋友唔係大年紀唔識上網,其實上網一search都睇到各大銀行的rate係平好多。有心做下功課邊有咁易比 ...

係囉,咁大個人,自己打個電話,落分行問下都搞掂了

珍珠宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-6 10:00
係囉,咁大個人,自己打個電話,落分行問下都搞掂了

唔好話我冷漠,而家啲人,比上代人更唔自立,乜都想搵人幫,乜都係人錯。
有些事簡單到明明google一下就有答案,情願花更長時間去討論區打字問再等人答,根本就係心態問題,唔用腦去想其他可行方法,只想去問人搵人幫。

珍珠宮

selinako^^ 發表於 21-1-6 09:11
佢唔算食水深, 報得警果D 過 1xx% 架
簽約時大家知要還幾多, 宜家先求救? 宜家先知自己要供樓?
1個月2千幾 ...

係囉,竟然信財務公司果d廣告術語。
出名財仔食水深啦。無財仔係慈善家0息借錢俾你既,好天真好傻。好彩識得上黎問下
我估佢應該供樓出現問題先搵財仔借錢,咁銀行未必借了。

男爵府

牛年勳章

個個借完財仔,洗曬錢先黎話被人呃⋯ 我估大部分成年人都知道財務公司一向都係高息,初批俾你都係要睇你資料,最後要你自己同意先簽約,同埋四十幾厘年利率算係正常財務公司息口⋯ 你就算問Ux,開你朋友TU睇,如果評級低都係一樣高息⋯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

若現在情況唔許可,唯有還住先啦,到有錢就盡快還清條數啦。財務一向都息口高,否則賺咩...

珍珠宮

angela0228 發表於 21-1-6 07:18
我朋友,俾人呃咗,去借大耳窿,借左五萬蚊現金,年利率47.45%,睇返張財務公司還款計劃表,總共要還款$5000 ...
同信用卡利息差唔多,唔算大耳窿。話時話,你同你朋友真係好老友,佢居然連欠款嘅個位數同每個月還緊幾錢都講晒你聽

珍珠宮

估計樓主朋友唔係大年紀唔識上網,其實上網一search都睇到各大銀行的rate係平好多。有心做下功課邊有咁易比 ...
我估佢朋友如果去銀行借到就唔會去借財仔,所以搵銀行借應該唔可行,除非樓主幫佢去借

珍珠宮

whyyou 發表於 21-1-6 10:59
我估佢朋友如果去銀行借到就唔會去借財仔,所以搵銀行借應該唔可行,除非樓主幫佢去借
...

你咁估計,就推翻了樓主第一句話佢朋友比人呃。

珍珠宮

白毛毛 發表於 21-1-6 11:02
你咁估計,就推翻了樓主第一句話佢朋友比人呃。
喺bk 十個有九個po 都係話幫朋友問嘢,但永遠開po 嗰個仲清楚過當事人,所以我唔會睇得咁認真,究竟個朋友存唔存在或者係咪真係被人呃我都好有保留

珍珠宮

whyyou 發表於 21-1-6 11:32
喺bk 十個有九個po 都係話幫朋友問嘢,但永遠開po 嗰個仲清楚過當事人,所以我唔會睇得咁認真,究竟個朋友 ...

珍珠宮

會唔會係供緊樓唔夠credit借唔到loan?不過5萬唔係大數銀行應該都借倒丫

珍珠宮

ahpoo 發表於 21-1-6 11:40
會唔會係供緊樓唔夠credit借唔到loan?不過5萬唔係大數銀行應該都借倒丫
...

我哋唔係當事人,點會知,無必要估啦。
只係話比人呃呢句,如果借唔到銀行去借財仔就唔係比人呃,唔知銀行息口平過財仔就係無做功課。

琥珀宮

我朋友,俾人呃咗,去借大耳窿,借左五萬蚊現金,年利率47.45%,睇返張財務公司還款計劃表,總共要還款$5000 ...

免息貸款,點可能係真,借錢比你既公司食風咩!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-6 10:24
係囉,竟然信財務公司果d廣告術語。
出名財仔食水深啦。無財仔係慈善家0息借錢俾你既,好天真好傻。好彩識 ...

樓主話還款計劃表每月還本金200,息2000幾…想問要還幾多年先還完5萬蚊?

跟本有野隱瞞,借得呢d第一個月還係息高本金低,每個月本金同利息銀碼都會變,但大前題還款數字係一樣,最後果幾個月 可能本金還2000,利息只係200
同供車一樣
話利息高 呢個息口應該係3線財仔 ux 兄弟…願買願賣,每月還2千幾 3線黎講叫ok…,覺得有壓力就搵多份兼職,慳d洗
又去借財仔 係…好似突然有一筆錢 但係要黎還之前借果d, 點都蝕左2邊息…冇著數架

珍珠宮

借果刻已經知要還幾多
唔好再借財務公司一筆冚一筆,
問親朋戚友借啦,
個個借完用晒又話人呃
人地打開門就係做生意邊告得入

複式洋房

Check左大耳窿如果一次過還要俾幾多,然後就去銀行借做清數,拎埋借大耳窿個份資料俾銀行會易批啲

因為清數冇拎現金咁難批,叫你朋友試試

唔好再搵UX了,其實都係大耳窿啲friend

伯爵府

唉…呢啲一落左搭就無得走……就算比你提早還, 個總數都會差不多, 可以只係比少啲啲, 因為佢地會收個提早還款罸息手續費。 好賤㗎……乞兒兜上飯食就係呢啲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔知你朋友係咩背景! 如果唔係薪高糧準有靚信貸評級,今時今日銀行唔會批! 佢借呢5萬蚊係咩用途?清卡數定現金?佢債務比率高嗎?卡數以最低還款額計息口仲高! 每月還2xxx 對一般人來說係容易負擔到,所以你朋友覺得ok,因樓主無詳細講你朋友嘅背景,好難講佢係咪比人吔! 有人會因還左幾年最低還款額卡數頂唔到,寧願每月固定2xxx ,冇理到息口幾多,各有各agenda,就咁睇唔係大耳窿,只係財務公司! 如果樓主有其他方法幫到你朋友,可以一筆過還左呢5萬,一般只係本金5萬加提早還款手續費!未比嘅息口如果提早還係唔洗比嘅,可以睇返個還款表嘅本金,私人貸款息本比例唔係每月一樣, 係先息後本,好似供樓咁!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實Prxmise ,Ux 係財務介至貴 相對容易批,高風險呀嘛!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

借左財仔,正常叫銀行既都唔會再借俾你。

建議你朋友還到照還,宜家都係還十幾萬,如果再借多間財仔去還,就變左係借十幾萬加息。

財仔免息分期,相信點都唔會係免利息咁借錢俾你,然後俾你分期還,咁佢仲洗做生意。。。

首頁

尾頁

跳至