論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

依家工人難求.... 有D一定要有自己房, 有小朋友/老人家唔做... 真係揀工揀到呢...

琥珀宮

joeyhuang 發表於 21-1-16 15:28
回覆 Yan010408 的帖子

姐姐去陪小朋友去公園玩不是一種享受嗎?又唔曬留屋企做家務,外面自己想坐就坐想 ...

陪小朋友去公園玩肯定是工作不是享受。陪瞓還好d,不過仍然是工作而不是休息。
工人係因工作時間不想續約,你應該問下可接受工作時間點樣改。加人工不是針對問題。
請工人,對舊工人無大不滿,一定係舊好過新,無謂take risk

琥珀宮

hikitty21 發表於 21-1-17 00:40
Joey Huang, 我支持妳請45歲老實的,其實我兩個月前也常被人嚇,話請姐姐難,尤其我家有另外一個做咗9年的 ...

你既case,根本無需比one month notice。而家工人自己要即走,你唔叫佢賠返one month notice錢,已經仁至義盡

複式洋房

木土土 發表於 21-1-17 15:13
你既case,根本無需比one month notice。而家工人自己要即走,你唔叫佢賠返one month notice錢,已經仁至 ...

是我們要舊姐姐即時走的,因為不想新舊工人見到面,Agent (她懂菲語和廣東話)話他們的文化圍在一起一定會說壞話的,所以不要 take risk, 但最慘係新姐姐visa 批的日期控制不到,所以早咗批我哋就要即時收新姐姐,和要舊姐姐走。這些制度令到好多雇主好像不近人情咁,但其實俾了one month salary又冇service 都不是我哋意願。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我覺得佢吊高黎賣,出面又多工唔休做咪唔同你續,我姐姐6am - 9:30am 咪又係甘

複式洋房

回覆 ikokam 的帖子

最後我決定不同拒續,拒信息我話5500元加空調房,中午休一個鍾,假期要十點返,拒就肯續,這些條件其實我有能力提供彼拒,但我覺得拒吊住我行,我唔中意,我已經有朋友介紹一個本地工人彼我,還是最低工資簽

大宅

Yan010408 發表於 21-1-16 12:52
7am至9pm係好正常,但要去公園玩兩個鐘加陪讀書一個鐘就好唔正常,又要煮飯清潔做家務,我係佢都唔想做。 ...

有幾唔正常呀?有小朋友既家庭梗會去公園!公園大把姐姐帶住小朋友!

大宅

hikitty21 發表於 21-1-17 00:40
Joey Huang, 我支持妳請45歲老實的,其實我兩個月前也常被人嚇,話請姐姐難,尤其我家有另外一個做咗9年的 ...

我剛請左個44歲,態度可以,但姐姐手腳真係好慢!有時候見小朋友要跌,佢係捉唔切,屋企啲清潔佢都搞好耐!如果屋企有人幫下手就可以,但小朋友太細就最好搵後生啲

男爵府

叻人 發表於 21-1-19 14:14
有幾唔正常呀?有小朋友既家庭梗會去公園!公園大把姐姐帶住小朋友!

每日去公園兩個鐘加陪讀,白D講咪用到個工人盡囉,咁請個人番黎出糧俾佢,梗係用去盡架啦,無話唔啱喎。

heavenlycreat21    發表於 21-1-30 02:27

大宅

Yan010408 發表於 21-1-19 14:24
每日去公園兩個鐘加陪讀,白D講咪用到個工人盡囉,咁請個人番黎出糧俾佢,梗係用去盡架啦,無話唔啱喎。
...

如果得一個小朋友,而小朋友有5歲up,又唔覺得盡喎!公園啲姐姐都係遠遠望住,吹下水,真係未見過追住個小朋友囉!

男爵府

叻人 發表於 21-1-19 14:33
如果得一個小朋友,而小朋友有5歲up,又唔覺得盡喎!公園啲姐姐都係遠遠望住,吹下水,真係未見過追住個小 ...

樓主都無講小朋友幾多歲,不過要陪瞓大極有限。

複式洋房

回覆 叻人 的帖子

朋友用開,幫朋友湊兩個小朋友還加三餐,其中帶一個兩歲的小朋友訓覺,同拒傾過,講過我屋企情況,如果不接受可以不簽,但姐姐話無所謂,拒可以搞掂。有些人話請姐姐返來還要陪小朋友去公園玩或陪訓唔正常,我實在不能夠理解,姐姐簽約前已知道有小朋友,有小朋友的家庭姐姐不陪,難道讓姐姐坐在屋企玩手機,而小朋友自己玩甘樣先叫正常

大宅

DHA勳章

請問你係咪一仔一女,小朋友幾大?佢湊仔落公園,咁個女呢。你係在家全職媽媽吧。我都兩個小朋友,我係全職媽,下午我湊細訓,哥哥會自己做功課、玩、睇電視,姐姐預備餸做下家務,佢做完自己會休息hea下,我提供大量snacks比佢,講明可以休息時食,因為我講明唔比用電話,所以係算比個籍口佢食下野休息下坐下。唔算十分辛苦,但6-9做足全日。比起好多一個小朋友家庭係辛苦,所以一直只請海外,agent講明本地無人會揀我家庭。我麻麻地陪玩,亦唔係咁鍾意出街,陪小朋友去公園,我個人唔覺得係享受。可以既中午比返休息時間比你姐姐,佢感覺好啲吧。

大宅

DHA勳章

我上個姐姐我加到$5000,佢拒絕續,話要過台灣同老公一齊返工,我信左就無再傾,最後原來佢呃我,返左香港。如果知佢會係香港,我或會考慮加更多留佢,教過個姐姐真係好煩架。我大仔都要好鍾意佢。

大宅

joeyhuang 發表於 21-1-19 15:27
回覆 叻人 的帖子

朋友用開,幫朋友湊兩個小朋友還加三餐,其中帶一個兩歲的小朋友訓覺,同拒傾過,講過我 ...

照顧得小朋友都預左辛苦!邊有小朋友唔去公園玩!無小朋友都唔請姐姐啦!好多姐姐都係得過且過!

複式洋房

回覆 camilleting 的帖子

我姐姐帶我仔去玩,我就帶大女溫書,從來唔會要姐姐帶兩個,我姐姐帶我仔去玩到中午,有時中午我煮好拒就返來食,有時拒返來煮,看情況,我想留拒,並不是拒做得好好,只是不過不失,我有加人工彼拒,我加5000拒直接拒絕,我加5500拒又要再加條件,我講過阿仔返學拒就中午休一個鍾,可以入房訓過種,但拒就唔制,意思返唔返學拒都要休一個鍾,但宜家阿仔訓午覺,拒做完都會玩下手機,只是唔彼我見,我只是覺得拒甘樣的態度就算簽完約,拒都只會越來越差,所以我不再求拒,請返朋友介紹的沒要求的工人

大宅

joeyhuang 發表於 21-1-19 18:07

我姐姐帶我仔去玩,我就帶大女溫書,從來唔會要姐姐帶兩個,我姐姐帶我仔去玩到 ...

好明顯佢唔鐘意做你度!請過個啦!我之前個姐姐又係多多要求,勉強無幸福

大宅

DHA勳章

我姐姐帶我仔去玩,我就帶大女溫書,從來唔會要姐姐帶兩個,我姐姐帶我仔去玩到 ...

我上個姐姐表現都係好麻麻,只係哥哥鍾意佢,我又唔想煩,佢其他家務明顯係無心做。我都好驚依d姐姐中午休息慣,細路有時連放幾日,疫情停學就計較無得休息。之前有個有時訓晏覺bb扭,就明顯唔鍾意,係搖搖椅狂搖我仔。你工人得一想二,續左都未必好,換過個啦。

大宅

因為你係ftm

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

每日去兩個鐘公園確實幾耐,姐姐schedule都好密,加上妳係 FTM, 在姐姐眼中妳份工是豬頭骨。既然請到人肯做咪好囉。

首頁

尾頁

跳至