夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

大西北mama 發表於 21-1-22 14:03
不會咁樣同老公講野,為咗家庭和睦,以前2個仔仲細聽唔明我地講野,老公就話:「你地3個食我嘅,住我嘅」 ...

如果你想人讚你大方,識唸,對頭家好好,就唔好投訴錢唔夠駛了

爭取合理待遇絕對係為咗一家和睦

Jolin_Yuen    發表於 21-1-22 18:09

複式洋房

uckukuku 發表於 21-1-22 14:10
所以你同意你做全職的價值就是 500

最後都係有出去番全職,雖然辛苦d,但每個月都草到d錢

複式洋房

Mimmy 發表於 21-1-22 14:13
就算當初判左50000做贍養費,你老公係可以向法庭申請調整贍養費,畢竟唔好話養現任妻子,你兩個仔都要生活
...

比咗1x年了都,無辦法。財政方面,老公從來唔會聽我意見,仔仔甚至以為屋企嘅財政大權係我手

男爵府

牛年勳章

回覆 大西北mama 的帖子

起碼你出去做嘢,有時中意自己食好啲都唔洗睇人面色。活得有尊嚴。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

大西北mama 發表於 21-1-22 14:44
比咗1x年了都,無辦法。財政方面,老公從來唔會聽我意見,仔仔甚至以為屋企嘅財政大權係我手
...

雖然我女只有12歲, 應該無你D仔咁大
但我都會同女講返我唔出去返工搵錢, 你真係乜都無架啦
我唔係要搬弄是非, 係要女分清是非黑白
唔好以為我袋好多錢唔洗做

男爵府

大西北mama 發表於 21-1-22 14:41
最後都係有出去番全職,雖然辛苦d,但每個月都草到d錢

有自己錢真係好緊要,唔駛買粒糖開心下都俾人審,一個家庭人人有份,媽媽氹自己開心都係為頭家好咋

複式洋房

Chloe199401 發表於 21-1-22 15:00
回覆 大西北mama 的帖子

起碼你出去做嘢,有時中意自己食好啲都唔洗睇人面色。活得有尊嚴。

是的,我出番去做全職,都係想自己草筆錢,將來比仔女都好

複式洋房

Mimmy 發表於 21-1-22 15:04
雖然我女只有12歲, 應該無你D仔咁大
但我都會同女講返我唔出去返工搵錢, 你真係乜都無架啦
我唔係要搬弄是 ...

加油,大家都係媽媽。

我都後悔無早d出番嚟做嘢,今時今日個仔d牙唔齊想cool牙,係香港問過價錢全部都萬幾2萬,講真唔係多,老公亦唔係無錢,但佢竟然話,番大陸cool,因為價錢只需4位數,可以慳番唔少,cool牙可以話係咁就一世,老公都仲可以咁孤寒。

如果當初我早d出番嚟做嘢,仔仔就一早係香港cool咗了。

複式洋房

uckukuku 發表於 21-1-22 15:08
有自己錢真係好緊要,唔駛買粒糖開心下都俾人審,一個家庭人人有份,媽媽氹自己開心都係為頭家好咋
...

問心,自己為頭家都付出咗唔少,到頭來,換嚟嘅係老公下下驚死我搶佢d錢咁。

男爵府

大西北mama 發表於 21-1-22 03:09
見到‘家用比幾錢先足夠’個討論,我都想代分享下自己嘅經歷
屋企成員 我,老公,仲有2個仔,和老公結婚2x ...

好心啲孤寒成咁嘅男人就唔好結婚啦!累人累物,樓主你辛苦了,亦難為了兩個仔,希望兩個仔大咗開始有好日子過

男爵府

肥肥寶 發表於 21-1-22 12:44
你有冇諗過做埋佢前妻,等佢每月俾5萬蚊你

笑死我,不過樓主呢個提議唔錯,生活即時提升不少,你老公都叫有D$,咁刻薄對你同兩個仔,睇佢對你嘅付出同計較好似阿mum同工人對數咁,呢啲縮骨到咁點樣同佢行到老

珍珠宮

大西北mama 發表於 21-1-22 15:23
加油,大家都係媽媽。

我都後悔無早d出番嚟做嘢,今時今日個仔d牙唔齊想cool牙,係香港問過價錢全部都萬 ...

我果件肯定無你老公咁多錢, 但佢有錢自己買錶不過叫我cut晒女的補習錢學琴錢
好彩係阿女升一我出返黎做野, 我中意比女學乜, 帶去邊到玩都唔需要過問任何人
無論男女, 尊嚴都好緊要
做人不能厚此薄彼, 你老公好過份

複式洋房

Mimmy 發表於 21-1-22 15:39
我果件肯定無你老公咁多錢, 但佢有錢自己買錶不過叫我cut晒女的補習錢學琴錢
好彩係阿女升一我出返黎做野, ...

我也不知道老公諗咩,比地產經紀呃又試過,比股票群組呃都試過,聽佢所謂嘅「朋友」去買股票,一夜間無咗80萬,最後先坦白原來佢個「朋友」係未見過面,只係wts股票群組d人嚟,每次都叫佢諗清楚先,唔好下下dum咁多錢落去,本身我地唔係錢多,但都已經比人呃曬。

珍珠宮

大西北mama 發表於 21-1-22 15:45
我也不知道老公諗咩,比地產經紀呃又試過,比股票群組呃都試過,聽佢所謂嘅「朋友」去買股票,一夜間無咗8 ...
即係仲衰, 寧願比人厄都唔比你地用

複式洋房

Mimmy 發表於 21-1-22 15:47
即係仲衰, 寧願比人厄都唔比你地用

夾夾埋埋 俾人呃咗嘅錢 應該有4層樓了

當年老公為咗番大陸搞廠,但週轉不靈,就賣咗3層樓。最後都係執咗,但其實佢係去搞女人。

Mimmy    發表於 21-1-22 15:53

伯爵府

大西北mama 發表於 21-1-22 15:53
夾夾埋埋 俾人呃咗嘅錢 應該有4層樓了

當年老公為咗番大陸搞廠,但週轉不靈,就賣咗3層樓。最後都係執咗 ...

搞埋女人你都忍到

Jolin_Yuen    發表於 21-1-22 18:11

子爵府

4人家庭,家用只包3餐(食普通野)、日常用品,8000係夠嘅

但包唔到水電媒、管理費、其他特別用品如嬰幼兒用品、教育費等額外支出

鼓勵樓主你返全職,開一個戶口自己儲蓄,開始理財,無需告訴任何人密碼,因為你無咩保障,可以嘅爭取增加家用

複式洋房

為你難過, 比菲傭人工還要少, 傭主包工人食住, 人工淨袋。 你對這個家既contribution 一定比工人多吧..........仲要攪女人, 真係好委屈。
$2500 可以維持4人家庭可2x年, 真係好厲害。 你一直沒反抗, 亦縱容你老公對屋企咁刻薄, 造就了咁唔平等既關係。 出來做返全職, 自己keep 返自己錢係唯一出路。

複式洋房

CCHINGC 發表於 21-1-22 17:00
4人家庭,家用只包3餐(食普通野)、日常用品,8000係夠嘅

但包唔到水電媒、管理費、其他特別用品如嬰幼兒用 ...

謝謝你,已開始番全職,每個月草嘅錢雖然唔多,但比起以前要睇老公面色做人,開心好多

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

對唔住都要講, 樓主完全自己攞黎既。

自己唔自強, 邊個幫到你?

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

首頁
12345...6

尾頁

跳至