自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

好幾次想買
一拎上手都係放棄
太重了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

白毛毛 發表於 21-1-22 17:55
值得。我有LC,又有staub,鍾意staub多啲。鑄鐵鍋蓋重,鎖水,炆野好,用咗之後我就少用高速煲了。

記得之前同你講過nike眉煲? 上星期見到個深鍋,流晒口水,但只得24cm,否則又敗家

珍珠宮

MM2H 發表於 21-1-22 18:38
記得之前同你講過nike眉煲? 上星期見到個深鍋,流晒口水,但只得24cm,否則又敗家
...

你家24cm唔夠用

珍珠宮

pomanlife 發表於 21-1-22 18:05
平時啲湯煲滾後較最細火,煲3個鐘,水唔會少好多之後heat 住係爐度,臨飲之前再煲返熱,真係好好味:kekeke ...

炆嘢,煲湯,煮麵原煲上,唔失禮,又洗少啲

翡翠宮

白毛毛 發表於 21-1-22 18:42
你家24cm唔夠用

因為係深鍋,其實夠用,但容量變左同個26淺差不多,明知cocotte 鎖水好點,係對個nike眉有情意結
等佢出26,整砂鍋雞、炆豬手

珍珠宮

白毛毛 發表於 21-1-22 17:55
值得。我有LC,又有staub,鍾意staub多啲。鑄鐵鍋蓋重,鎖水,炆野好,用咗之後我就少用高速煲了。

我都系用左好幾年 不過26又真系太重 我用18同24多

水晶宮

Vickypun 發表於 21-1-22 16:56
這兩個牌子的燉鍋都好貴,其實有什麼特別之處,值得買嗎?用家俾下意見
...

鎖水一流.....

我用嚟打邊爐.!

屋企總要有三幾個......

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

him-bb 發表於 21-1-22 19:26

我嘟係,想買多個中size 22,諗吓買咩色先。
Staub 18 最常用, 26 煲湯、炆一大煲肉,好用

琥珀宮

畀面勳章

mingaga 發表於 21-1-22 19:35

我嘟係,想買多個中size 22,諗吓買咩色先。

請問26煲湯會唔會太細?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

白毛毛 發表於 21-1-22 18:44
炆嘢,煲湯,煮麵原煲上,唔失禮,又洗少啲

炆豬手好淋好好食

珍珠宮

him-bb 發表於 21-1-22 19:26

我都係。我有個26定再大啲,幾年前朋友送,包裝拆都未拆放係櫃,就係嫌太重。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

littlesister 發表於 21-1-22 19:46

我個26好似5.4L,一家4口煲湯真係夠

翡翠宮

littlesister 發表於 21-1-22 19:46

我個26係淺鍋,煲湯要用31

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

可有可無
afford到買哂都無所謂啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

好難回答喎,首先要界定樓主心目中把「尺」,點先叫值。

P.S. 我只覺得廚具囉,因為電磁爐可以用、焗爐可以用。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

唔會。合小家庭用。
我的26是蒸煱,上蒸海鮮、下煲粥,打邊爐用又得,又可以Shabu Shabu。貴買平用、又多用途;係重啲囉!

珍珠宮

iki 發表於 21-1-22 18:06
Staub係好用,LC難清洗浄係靚

我其實最鍾意LC 既地方係佢易洗,基本上一洗就新既一樣
不過我唔用佢來炒野,我會先同pan 炒左先放入 LC

伯爵府

BK Milk勳章

Staub湯煲,當年萬寧換購嘅

炆嘢煲湯都好好用

水晶宮

回覆樓主:

Lc同 staub, 鍾意用staub多d

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有一個Staub, 算值得買, 炆牛腩既質感唔同用普通鐵煲真空煲炆既牛腩. 我果個28cm 煲太大, 炆野有d 難, 1kg 牛腩都只係墊底咁少.

買牌子野都係買個煲既外形同品質, 如果唔想買咁貴, 試下ikea 等牌子.

首頁
12345...10

尾頁

跳至