自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔7月時搵劉醫生做口腔腫瘤手術,口腔內割瘤、剝咗7隻牙,其中4隻係智慧齒,喺佢中環診所做,有麻醉師在場,全個手術連化驗、麻醉師埋單$236000

別墅

周芷潔 發表於 21-1-27 03:02
我仔7月時搵劉醫生做口腔腫瘤手術,口腔內割瘤、剝咗7隻牙,其中4隻係智慧齒,喺佢中環診所做,有麻醉師在 ...

第一次睇檢查+切片化驗

別墅

劉醫生雖然收得偏貴,但佢都係一個好專業嘅醫生,手術流程亦解釋得好清楚,我又緊張,張D問題問完又問,但劉醫生都不厭其煩咁解答我

複式洋房

我都想分享一下我的經歷,早年前我帶爸爸去跑馬地那間名牌私家醫院睇牙,先先是由部門主管李維俊替爸爸做檢查,之後就叫了這個劉思樂醫生來治療我爸爸的牙患,佢睇完話爸爸有好幾隻牙好差,需要脫牙,還建議爸爸剝完牙即時種牙,當天就即刻要做不能拖。佢助手仲嚇我地話宜家唔做,牙骨會委縮,之後就做唔到。結果我地被多番遊說後接受了治療- 剝牙+植4隻牙,埋單成差不多廿萬。爸爸手術後傷口持續痛楚,過了幾個星期,植的那幾隻牙開始唔舒服,周圍牙肉經常紅腫,咬東西都痛,後來更出現鬆動。打去醫院找劉醫生詢問,佢助手話醫生好忙,又話觀察下先。到了覆診時間,問他為何手術後牙齒這麼快就鬆動?佢竟然話係我爸爸本身骨質唔好令到植牙有問題,我問他為何骨質唔好還建議爸爸種牙?他支吾以對,愛理不理!佢之後提議爸爸將鬆動的植牙拆掉,重新再種,但要再收費用,我即時呆了。之後我帶爸爸睇另一個專科醫生,他看了爸爸手術前拍的 X 光片,話爸爸的牙槽骨根本不適合即剝即種,應該先脫牙等待牙槽骨癒合,3個月後才植牙,倘若即剝即種失敗率非常高。但當時劉醫生只說手術好簡單,沒甚風險,話即時種牙是最好最新的方法。劉醫生在網上好多報道,像是很出名,氹你種牙時講到天花龍鳳, 但手術過後付錢後完全唔係嗰回事,有問題發生只會推說係病人問題,還要你付錢去解決因他的失誤出現嘅問題。我在這裡奉勸大家一定要小心呢個醫生,唔好俾佢網上嘅虛假形象誤導。

洋房

我有一隻下顎小臼齒剝左好多年諗住植牙,睇過普通科牙醫話我個case有啲複雜,要搵口腔頜面外科處理,於是我在網上搜尋專科醫生資料,見到這個劉醫生有好多訪問同文章,好似幾出名,於是去睇佢。
去到等了差不多一個小時先睇我 (醫生如果係好嘅,等耐啲都值),可惜佢問診同檢查都好求其,係咁e望兩眼之後就叫我照 x 光。 之後話我牙骨唔夠要補骨,等3-4個月之後才植牙,手術好簡單,無咩風險,但要做靜脈麻醉。
之後問佢收費,佢報價補骨,植一隻牙加埋麻醉費差不多10萬元。
之後我話想考慮下先,佢即時變臉,我再問佢問題佢都唔想答,跟住就走了。
見到劉醫生咁嘅態度真是有點失望,相比起佢網上嘅形象真係有好大落差。
我之後都睇過另一個專科醫生,人地年資比佢長,學歷比佢高,有耐性,細心又nice, 都無佢收得咁貴。
最好笑係佢姑娘每隔2-3個星期就打黎問我考慮成點,想幾時做手術,又話要快啲約,因為劉醫生啲期好難約, 真係有啲sales feel, 好hard sell.
總結這個劉醫生俾我嘅感覺係診症馬虎,只向錢看,金錢第一。

複式洋房

原來唔止一個受害者,睇到另一個 post 話呢個劉醫生幫個小朋友剝多生齒攪到旁邊嘅兩隻恒齒門牙壞死左,要杜牙根先救得返,真係好得人驚。其實對專科醫生嚟講剝牙應該係基本功,但都可以攪到咁,仲點可以信佢!!!??

大宅

回覆 annatsui1985 的帖子

我搵佢睇都系因為睇到網上佢嘅專訪,感覺佢好好人,好專業好有愛心,仲話佢會去醫院做義工為病童扮魔術師表演,俾人感覺好有愛心,於是就去睇佢,結果非常失望,同樓上講嘅一樣,只向錢看,唔會多回答問題,只會叫你做呢樣嗰樣檢查,一听到考慮下就變臉。

子爵府

我女多生齒之前在Philip牙科話要全身麻醉,又要排期,最後搵了劉醫生做,只係局部麻醉小手術,佢係我矯齒醫生介紹的。

洋房

在網上找到這個 post. http://m.gzmama.com/thread-4756512-1-1.html

似乎佢係慣犯,並不是單一事件!!

複式洋房

真係有唔少受害者

男爵府

life1993 發表於 21-1-24 11:59
我有隻多生齒想剝睇過另一個專科, 講到我個case複雜, 有風險
所以想搵個資深手勢好既牙醫

洋房

我細妹係做傳媒嘅, 佢做健康版嘅同事話呢個劉醫生經常主動接觸各大報章傳媒, 聲稱自己是什麼學會會長,叫人訪問佢, 話想推廣口腔知識,但佢係私人執業, 唔係大學教職員,絕對係有conflict of interest,變相利用傳媒幫佢賣廣告拉客。

洋房

周芷潔 發表於 21-1-27 03:11
劉醫生雖然收得偏貴,但佢都係一個好專業嘅醫生,手術流程亦解釋得好清楚,我又緊張,張D問題問完又問,但 ...

因為你肯幫襯佢, 佢態度一定好,同埋講緊收你廿幾萬,佢又點會得失你呢?
好似我咁話想考慮下,佢即刻變臉。咁樣都叫專業?

子爵府

annatsui1985 發表於 21-2-8 10:21
我有一隻下顎小臼齒剝左好多年諗住植牙,睇過普通科牙醫話我個case有啲複雜,要搵口腔頜面外科處理,於是我 ...
可以pm我你最後搵邊位牙醫?我媽啲牙有事而且較麻煩最近要搵個較專業的牙醫

大宅

annatsui1985 發表於 21-2-8 10:21
我有一隻下顎小臼齒剝左好多年諗住植牙,睇過普通科牙醫話我個case有啲複雜,要搵口腔頜面外科處理,於是我 ...

可唔可以pm埋我最後搵邊位牙醫,因為我d牙都需要搵口腔頜面專科處理,謝謝!

複式洋房

估唔到呢個劉醫生不只技術差, 無醫德,原來仲夾埋傳媒幫佢賣廣告,製造虛假形像,誤導公衆。簡直係醫療界嘅害群之馬!!!!

洋房

原來牙醫係唔可以公開買廣告,劉醫生好識走法律罅,利用什麼學會會長做籍口,咁就可以大搖大擺賣廣告。

洋房

早半年前睇過佢,同之前嗰幾位師兄師姐講嘅一樣,錢字行頭, 獅子開大口。

複式洋房

推文

複式洋房

推文

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊