3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

兔兔小馬甲 發表於 21-2-14 10:34
我日日陪小朋友一齊比賽油顏色,而家揸筆揸得幾好⋯

佢可能上左畫畫班,毛筆(emoji)玩顏料執得可以,顏色筆就唔多得,佢用好多力去油顏色,我試下毛筆代替顏色筆,等佢習慣下!

大宅

Fmeywin 發表於 21-2-14 23:25
係啊,我仔去俾心裡學家評估,都係話佢執筆三隻手指未發展好.全方面評估後.已經向教育局申請留班了
...

我覺得執筆姿勢重有半年可以教,K2先至寫字⋯唔一定要留班嘅⋯可能係你學校重學術要求高,留班未必係最好嘅決定⋯⋯

複式洋房

FilifalaW 發表於 21-2-14 23:45
我覺得執筆姿勢重有半年可以教,K2先至寫字⋯唔一定要留班嘅⋯可能係你學校重學術要求高,留班未必係最好 ...

其實,主要都係k1上學期翻到1個月,下學期問左校長,佢話冇甘快返學,經過全面思考同咨詢佢老師,導師,最後決定俾佢留!希望打好基礎,校長話k2寫字,k3要抄寫了

大宅

Fmeywin 發表於 21-2-15 16:10
其實,主要都係k1上學期翻到1個月,下學期問左校長,佢話冇甘快返學,經過全面思考同咨詢佢老師,導師,最 ...

係咪你間學校嚴格d呀 我哋學校k2先開始學執筆姿勢 k1時候老師話拳頭手好正常 唔緊要 研究話最早6歲先開始寫字 k2已經算早了 k1就要求咁嚴格 小朋友會好辛苦 k2學執筆都好難 不過復課老師會教 比自己教有用好多 小朋友始終都會學會 無須太過擔心

複式洋房

橙寶 發表於 21-2-26 12:50
係咪你間學校嚴格d呀 我哋學校k2先開始學執筆姿勢 k1時候老師話拳頭手好正常 唔緊要 研究話最早6歲先開始 ...

甘我又唔知喔,佢哋劃線都開始畫類似括號甘線條了,同埋返學第一日就有通告,家長應該如何正確教小朋友執筆!執筆都可以睇到小朋友手指發展,我仔執筆劃線姿勢正確,油顏色就拳頭了,宜家學校會發泥膠.我自己都有買,剪紙,撕硬紙板,宜家好好多了!(不過佢會留班)

子爵府

宜家學校太重學術,以為快左,其實慢左,係適當年齡做適當嘅事先事半功倍

複式洋房

CCHINGC 發表於 21-2-27 12:39
宜家學校太重學術,以為快左,其實慢左,係適當年齡做適當嘅事先事半功倍 ...

學校競爭大,冇辦法!我仔學校功課算好淺,我見有點學校功課好深!美工好難,都係媽媽幫手做!

首頁

尾頁

跳至