自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

yen1706 發表於 21-2-18 01:39
竟然係咁!!!!!!!!!!!!!
我覺得有時真係好睇彩數..........

見得一兩分鐘
話復完緊

我都希望係

大宅

第九章:做手術了!
等左45 MINS,終於姑娘叫我入得手術室了!

因為我已經冇戴眼鏡,所以其實我係完全睇唔清楚既!
眼矇矇情況下,我唔敢行得咁快,步步為營,
姑娘都好細心,扶住我慢慢行,
原來醫生經第二個門口已經入左手術室,準備好幫我做手術!

一入到去,姑娘就請我坐係手術床上面,
然後叫我慢慢訓低,
訓好個位置後,莫醫生就一路話比我知,佢即將會做D咩野,
等我有個心理準備,唔使咁驚!

醫生調較好手術床既位置,高低前後適中之後,
手術就正式開始了!

首先醫生先做右眼,
佢用醫學膠紙將我既眼皮及眼睫毛痴住,
作用係以防我眨眼,同埋D眼睫毛阻礙做手術,
之後就連下眼睫毛都痴住,
痴好膠紙,醫生就ZIP左個固定我眼睛既儀器係我眼球上面,
雖然我睇唔到,但我FEEL到好似一個圈咁既。

固定好眼睛後,姑娘再幫我滴多次麻醉藥眼水,
過左幾十秒,我FEEL到醫生好似用一個「掃」狀物體打橫掃一掃我眼球一下,
放心,唔痛既,你FEEL到醫生做緊咩,但並無痛楚感覺!
之後醫生就將個激光矯視儀器慢慢移動,對準我既瞳孔,
個儀器移到好近好近我眼球,但又掂唔到我眼球既,
係呢個時候我都有少少緊張,因為我知道呢個係最關鍵既一刻!

當個儀器愈移愈近,我就開始見到一個綠色點,
跟住我就同自己講:死望住個一個綠點,唔好唸其他野,死望住!
之後我就聽到個儀器講左句:ACTION BEGIN (大約好似係咁)
真係開始射出激光了!
醫生一路安撫我,話我做得好好!
個個綠點由最初好清楚,大約十幾秒後,就變得愈來愈矇,
最後綠點就消失左了,
之後我又聽到個儀器講左句:ACTION OFF (大約好似係咁),
跟住我就FEEL到醫生用儀器將我頭先激光完眼角膜下面既多餘組織「撩」返出來,
大約撩左幾下,醫生就話右眼已經做好了!
當然,痴住眼睫毛D膠紙要MEET返出來,
嘩..........MEET返出來個下話完全冇痛就厄你既.........

做完右眼,醫生重複剛才既步驟係左眼再做一次,咁就做完手術了!

我唸由我行入手術室至到最好晒兩隻眼,
前後少於10分鐘!
醫生好PRO,好快手,成個過程好流暢!

做好晒兩隻眼,醫生請我慢慢起返身,
姑娘扶我慢慢行過去另一部檢查眼睛既機器前面坐低,
部機器有盞燈既,醫生請我忍耐一下,
因為佢要檢查我個眼角膜傷口是否正常,有冇問題,
而醫生表示一切正常,手術做得好好!

檢查完冇問題之後,醫生就話手術已經完成!
我可以離開手術室了!

大宅

第十章:離開手術室
臨離開手術室前,我問醫生需唔需要戒口?
醫生話西醫唔講戒口既,刺激性既野唔好食住,唔好飲酒住就OK了!

出左手術室,姑娘帶我取回LOCKER內既個人物品,
除晒手術袍、手術帽、鞋套,
我就出返等候大廳等取藥了。

大家一定想知做完手術,我對眼睇唔睇到野?

當然,剛剛做完,係矇既,
但你絕對係睇到路,行到既!

我只可以話,我未做手術之前,500幾度近視,
我唔戴眼鏡,我係唔敢周圍行既,
而我剛剛做完手術出來,我係可以自己冇人扶,行返去等候大廳既!
感覺就好似有300度近視咁啦!
即係做完手術即刻已經比我未做時睇野清晰左喇!

所以有網友問我,可唔可以自己一個人去做矯視?
我自己個人係覺得OK既,
其實我都係自己一個人去,唔使一定要人陪既!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Jasber 發表於 21-2-18 01:48
追....樓主描述得好仔細、好有趣
好有心機鋪排啦!

男爵府

我剛响養和驗完眼,約左12/3做lasik, 醫生話我800度,做lasik好啲,養和2種既價錢都一樣$22000

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

會有做完果幾日後既故事繼續嗎?

子爵府

請問如果做一隻眼會便宜d嗎?

伯爵府

yen1706 發表於 21-2-15 04:01
第五章:手術前檢查

終於來到手術的一天!

拜,文宣

大宅

ikokam 發表於 21-2-19 09:39
會有做完果幾日後既故事繼續嗎?

有既,請繼續留意~

大宅

kolun 發表於 21-2-19 09:50
請問如果做一隻眼會便宜d嗎?

一定會平D,
但價錢我真係唔太清楚,
我估15000左右啦!

大宅

想問下係咪要1年內度數穩定先做得?
但係我唔知自己係咪穩定⋯如果唔係咪要等1年先可以做?

大宅

回覆樓主:

呢個應該係marketing之類的廣告post。我身邊都有好多人想做Smile,不過做前要考慮清楚,前幾日有篇訪問就係有關做smile的失敗例子。

大宅

回覆 gold1836 的帖子

哈哈.....
我都想我係MARKETING, 收住錢寫.......

可惜我冇錢收~

大宅

第十一章:拿藥走人返歸

做完手術出返等候大廳,終於都唔使點等喇......

5分鐘左右,姑娘就叫我去拿藥。

總共有2隻眼藥水,兩隻都係幫助消炎既,
4個鐘滴一次, 每次每支滴1-2滴。
然後仲有一盒獨立支裝既眼藥水,
都係4個鐘滴1-2滴。

拿完藥,約埋第2日覆診既時間,就可以走得喇!

之前一直都擔心,一個人走得唔得呢?

我個人既感覺係可以既。
手術前,我有成600度近視,
做完手術感覺似有300-400度近視,
其實行出街都感覺OK~

我同自己講:試下行下落街睇睇感覺如何先,
如果冇咩安全感,就伸手截的士返屋企啦,
點知行下行下又覺得冇咩野WOR........

卒之我都係坐左公共交通工具返屋企。

返到屋企,其實已經覺得對眼又再清左少少,
但係可能麻醉藥力已過,
所以對眼開始有少少「銀銀」地,但就唔係痛既,
不過我都只係「銀銀」地左一陣間,
已經走去訓覺
LU~~

大宅

第十二章:第二日去覆診
第二朝一打開眼,第一件事係搵眼鏡.......
好好笑.......

其實都仲係有濛既感覺,
覺得大約睇到8-9成啦~
已經冇左「銀銀」地既感覺,
亦都冇痛。

行出街都完全冇問題!

今日覆診不在中環,醫生今日係旺角~
旺角個CENTRE仲大D,新D~

今次覆診完全唔使等!
由我登記、見醫生、檢查、再約1個月後覆診,
前後用左大約15 分鐘!

醫生話我傷口好正常,完全冇問題!
提醒我要乖乖地定時繼續眼藥水就可以!

其實我好想知而家隻眼係幾多度,
不過醫生話而家隻眼未復原,度數未穩定,
所以CHECK來都冇咩意思。
醫生話一個月後返去覆診就會幫我CHECK度數 GA LA!

男爵府

yen1706 發表於 21-3-15 20:54
第十一章:拿藥走人返歸
做完手術出返等候大廳,終於都唔使點等喇......5分鐘左右,姑娘就叫我去拿藥。
總 ...

走時有帶太陽眼鏡嗎?

男爵府

yen1706 發表於 21-3-15 21:06
第十二章:第二日去覆診
第二朝一打開眼,第一件事係搵眼鏡.......
好好笑.......

請問樓主係咪旺角中心個頭那間?真的一對眼做只是23000?究竟做完smile或lasik將來係咪都有機會有白內障

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

謝謝樓主分享。我一直都想做,到宜家都未有勇氣

大宅

米巴太太 發表於 21-2-19 09:19
我剛响養和驗完眼,約左12/3做lasik, 醫生話我800度,做lasik好啲,養和2種既價錢都一樣$22000
...

仲有冇其他收費 ?

男爵府

Suki2015 發表於 21-3-16 04:05
仲有冇其他收費 ?

術前驗眼$990,6個月後的自費電腦掃描好似話幾百蚊(唔一定要做)

首頁

尾頁

跳至