自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

珍珠宮

woodpecker 發表於 21-2-22 08:39
BNO 移民俾人個印象好似
1. 逃犯暴徒
2. 恨移民的低下階層

得罪講句,真係有呢種感覺。。。我兩個失意中年fd,一個去年失業,可能有份搞搞陣,所以有d淆底,無樓,話揸住七八十萬,移過去先再諗。。一個只有一層未供完约900萬樓,那邊無人無物。話BNO係機會,帶一家賣樓過去,做超市也得woh。

珍珠宮

Amy1974 發表於 21-2-22 08:59
應該盡快修改基本法,訂立人口政策,阻止雙重國藉。

水晶宮

大家觀點唔同,人哋認為係可遇不可求的機會,我都認為係嘅,不過我唔會選擇,恭喜佢哋囉。

伯爵府

回覆樓主:

冇資金,冇專業技能,冇親屬關係,BNO係呢班人嘅唯一出路

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Amy1974 發表於 21-2-22 08:59
應該盡快修改基本法,訂立人口政策,阻止雙重國藉。

我有個舊同事結婚後去加國定居, 上年拎1萬時仲要覺得香港政府欠左佢咁! 真係頂佢地唔順! 得左句 呢d係納稅人既錢黎架
放下自在

伯爵府

蠅角會吸納哂呢班人就好啦

珍珠宮

點都好。。我會祝福呢班人。。得到佢地想要既新生活。。
總之唔好返來香港就得。。

dydying    發表於 21-2-22 17:05

公爵府

回覆樓主:

我有2個朋友分別早幾年已經移民咗去英國, 一個喺貝沙灣有兩個單位,無賣樓仲收緊租, 喺英國兩公婆老公做下part time過日晨,老婆冇做嘢帶住三個仔女; 另一個本身喺香港係老闆,有三層樓揸手三層都用嚟收租,喺英國兩公婆唔洗做帶住兩個仔女咁~

伯爵府

回覆:中低下階層人士爭相移民英國,有錢人卻不會選擇移民

有錢人是不㑹考慮移民,主要原因是重税,有錢人的財富有可能被當地政府要求交多項税,真是得不償失。

珍珠宮

點解賣1000萬以下嘅物業就代表全部都係中下層嘅人?
其實從投資角度,有一些貴價樓係因為樓源稀有,當然唔會隨便放,因為呢啲資源賣了買唔返。但平價樓本來就係貪佢比較易租易買易賣,所以需要liquidation自然先放。

伯爵府

baby1628 發表於 21-2-22 08:19
我有個舊同事去咗國際級銀行按揭部做風險評估管理,有次同佢吹開水,佢無意中提到,佢哋銀行有大量客戶,由舊年 ...

有錢個班想投資移民去邊都得,邊會洗貪BNO而家趕住去?又洗乜賣樓先有錢,再講,佢地仔女在香港都讀緊國際學校,唔似讀本地又話辛苦又驚洗腦,就算人地去英國都讀私校,唔會恨用BNO讀state school la.

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

由英國駐香港總領事館前職員鄭文傑(Simon Cheng)創立的「英國港僑協會」(Hongkongers in Britain)指,接獲部分透過LOTR簽證抵英的港人反映困境,他們希望申請BNO居英簽證,但作為草根階層,所得收入仍無法短期內一筆過支付BNO簽證及相關申請費用,例如移民醫療附加費。協會因此去信英國內政部,建議政府行使酌情權,按個案審查後放寬有關規定,在不影響社會資源的情況下,容許清寒及危難家庭分期繳交有關費用,令他們毋須因為無法繳付費用而被逼返港。

珍珠宮

回覆樓主:

有錢人應該唔洗賣樓都移到民啦
醒既緊係keep返層樓收租 係個邊慢慢洗

侯爵府

woodpecker 發表於 21-2-22 08:39
BNO 移民俾人個印象好似
1. 逃犯暴徒
2. 恨移民的低下階層
吾係好似, 直頭係。

陶傑話齋, 今次bno移民, 一係暴徒, 一係低瑞人口, 呢次我居然認同佢嘅說法

男爵府

raven 發表於 21-2-22 08:27
其實有錢既人, 只要佢喜歡, 生活係邊都係天堂

有錢人都會攞多個國家護照

男爵府

spikenard 發表於 21-2-22 08:39
我地眼中點睇香港的南亞人,英國人人一樣

佢哋分唔到個樣,年齡

子爵府

支持政府修例, 你走得咁瀟灑, 就應該放棄呢邊, 唔好諗住第日試咗唔得番黎就可以攞福利攞公屋, 我哋呢班交稅而家都已經夠辛苦, 第日我哋會更辛苦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

有錢人要走,一早就走咗啦

珊瑚宮

回覆樓主:

有錢人根本唔需要用BNO移民, 無錢, 唔夠資格的人,才會用。

子爵府

回覆 baby1628 的帖子

越有錢opportunity cost 越高,正常係唔會走,本身我朋友八成係YC, 暫時得一家人走左。

首頁
12345...21

尾頁

跳至