自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

思澄爸爸 發表於 21-3-12 11:57
地產那個係咪實客?有時氹業主落盤。
去多幾間agent問自己唐樓行情做research。
如果唔係有收購僭力(不過 ...

係實客呀, 佢話如果我應承410萬, 佢可以即時拿CHECK比我添, 只係我媽話賣左又走去租, 話黃大仙去沙田都係一程車, 唔值得搞咁多野, 我自己住呢層唐樓都住左40年, 其實又想轉下環境, 不過又唔係MUST, 只係自己覺得如果今次唔搬, 可能再過多幾年, 年紀又再大D, 可能又更加唔想郁

珍珠宮

唔建議賣左租樓
十個賣左十個都買唔返

別墅

Ada2288 發表於 21-3-12 11:59
賣左換沙田樓好似方便啲,唐樓難賣出,要撞客,又要維修夾錢,可以趁市旺賣左去買沙田細單位,河畔、金獅那 ...

住開實用性高的唐樓460尺, 等於而家出面五百幾尺的單位了, 兩母女住好開心了, 如果買沙田的單位, 4百幾萬應該只係夠買3百幾尺細單位, 好似只係為左方便小小, 就要大屋搬細屋, 比阿媽鵝死都似

水晶宮

2849 發表於 21-3-12 11:43
住緊層"唐樓", 2015年入手, 260萬, 460尺(2房1廳), 位置都好方便, 行8-10分鐘都可以去到黃大仙或鑽石山站, ...

其實五年都賺左百幾萬算升左好多啦喎、而家巿唔好嘛、轉買沙田?

子爵府

2849 發表於 21-3-12 12:19
係實客呀, 佢話如果我應承410萬, 佢可以即時拿CHECK比我添, 只係我媽話賣左又走去租, 話黃大仙去沙田都係 ...

如賣咗走去租就真係唔好,會不斷蝕好多你賣咗樓嘅錢。至多考慮雙租,出租唐樓,再去租大圍/火炭便宜些。08年左右好多人見市好賣咗樓一路租都好難上番車。如果樓换樓,要预埋其他雜費如厘印之類,小心計數。

公爵府

1樓換樓
2唐樓租比人,自己又去租人哋層樓

大宅

賣啦,細個住唐樓每次行梯梯返家都心驚膽跳,大個出嚟做嘢夜晚遲放工返去又係好驚,好驚有壞人跟住我上樓。

公爵府

沙田啲樓有啲好舊,賣好,唔好買樓齡久嗰啲,
有個friend樓上爆喉唔肯整,
浸到佢天花板下塌。
舊樓好多呢啲case架!

琥珀宮

sharonchung 發表於 21-3-12 12:00
唐樓出租再喺沙田租樓住幾年,又可以cover自己嘅租金,就算唔多都可以幫補下。如果沙田買樓,而家至少去到5 ...

1. 租換租
2. 樓換樓
3.維持現狀

唔建議 賣樓去租

男爵府

回覆樓主:

賣樓租樓好傻囉,我班朋友落咗車之後係就係賺咗一兩球,但一租就租咗1x年上返車無望了,賺咗個一兩球就幫咗人供樓

唐樓都係樓,一係租俾人收租幫補下自己租樓,咁仲實際。一係賣咗,再去沙田比較偏遠的地方買(偏遠極都有小巴去火車站),買層有,第日老咗出入無咁辛苦

其實沙田去黃大仙都方便,無乜必要唔好搬

男爵府

樓換樓就可以, 唔係驚你上唔返車...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

1/ 唐樓交投少,如果要放唔好用2018 年嘅成交價出! 用貼近市價放,要撞盤!
2/ 你呢個case 可以考慮租上租,放租唐樓盤另外租火炭! 住落覺得好先考慮放售唐樓

子爵府

吾會賣住,會租出去,自己在沙田租, 始終你阿媽都會有年紀大嘅時候住近啲方便啲

伯爵府

家庭收入2萬幾,你有信心有業主肯租15000的樓比你?如果賣左以後想買返,以你的收入最多可以借mortgage 幾多?建議計清楚先行動

男爵府

抽居屋同中6合彩一樣

你媽點解會覺得自己會中?

別墅

其實係怕無左而家個410萬既價, 遲D會再回落, 咁就DUM心, 升就應該唔會點升架啦, 怕過多2-3年, 個價跌左, 人又老左, 個女到時又中三, 四, 就更加無動力搬O者

男爵府

回覆樓主:

賣,沙田好住好多,唐樓好難賣架。賣完,叫個買家租多兩個月俾你,你去沙田揾樓。沙田好多地方都好好住。 小朋友成長的好地方。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

唐樓其實好難賣
又要睇樓齡
同埋真係唔好賣樓幫人供樓啊

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

2849 發表於 21-3-12 13:20
其實係怕無左而家個410萬既價, 遲D會再回落, 咁就DUM心, 升就應該唔會點升架啦, 怕過多2-3年, 個價跌左, 人 ...

到時只會更有行動力信我
不如你睇下沙田有冇其他你供得起既心水

珍珠宮

好媽媽勳章

2849 發表於 21-3-12 11:43
住緊層"唐樓", 2015年入手, 260萬, 460尺(2房1廳), 位置都好方便, 行8-10分鐘都可以去到黃大仙或鑽石山站, ...

地產話410有人買,我覺得可能佢㩒低了你個價。如果賣,我會睇番「市價」,唔會願意比市價低。

至於子女返學,佢學校最近係全面復,定一星期得2日你女有得返學校?

我自己prefer樓換樓,但唔願意以比市價低來賣。

首頁
12345...7

尾頁

跳至