自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔今年四年級~~真係計唔到自己喊左幾多次~~
可能係我自己太緊張佢

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大家加油

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

pantoime 發表於 21-3-29 14:51
大家有冇試過教仔教到喊?
我細仔自小好識氹人、
好中意表演、

其實未必係蠢左,會唔會溫得太耐,小朋友個腦實晒?又可能只係未回魂,到第二日問返佢,佢其實係識的,所以唔好嬲,有時溫極都唔識,家長同小朋友都要抖抖,唔好夾硬繼續

伯爵府

想生BB熱投

我細仔自小好識氹人、
好中意表演、

小一咋喎!樣樣都好淺,有咩要轉灣⋯⋯

I am Agent P

男爵府

我細仔自小好識氹人、
好中意表演、

我都試過教到喊,好激心又嘔血,無心向學,我比佢仲緊張,唔知佢讀定我讀。

有時好想放棄,但如果我唔教佢就無人教佢,覺得害咗佢,所以唯有繼續勞氣激氣。

依家仲未揾到解決方法,唯有對自己好啲,想食咩就食,想買咩就買,怕有日突然被激死。

子爵府

我細仔自小好識氹人、
好中意表演、

喊就無嘅,只係成日同自己講加油
大女吸收力好,好多時唔使費神,一點就明,考默唔需要太多時間溫習,成績OK三年級已經放手,依家初中都係自己搞掂未補過習
細女由細到依家高小好有性格,幼稚園時,老師上堂叫佢做野,佢都可以唔聽講走咗去,所以成個幼稚園基本上好似無返學咁,到小一A-Z大細楷,1-100都未數得掂,初小做功課坐5-10分鐘就走咗去,日日鬥長命咁,溫習完全囉命,知道佢嘅情況已經同班主任社工溝通,但又未去到要評估狀態,成績都係合格唔會高分,直到四年級開始生性,開始知道咩嘢叫讀書學習,暫時無補習,依家小五默書唔使我理,考試都無做練習所有科目有80分

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

BB出世時,不斷有人講TROUBLE 2, 4,6<--好在我無2,4,6歲時的煩惱

上到小學時,不斷有人講等小朋友開"曉"啦...佢地本質唔差的

小朋友知我底線係邊,真係唔怕我的....無計!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

醒目唔等於讀書叻!

大宅

有時, 小朋友是識的, 只是唔明問題,或者唔想做! 只要保持學習興趣, 不要打擊自信心! 日後必會有進步....

侯爵府

2024年龍年勳章

你講緊我嗰個
一模一樣

珍珠宮

回覆樓主:

小學嘅嘅學習方式同幼稚園完全唔同,小朋友要適應,小一好細個,仲有大把路行,幼稚園叻唔代表小學叻,小學叻都唔代表中學叻,人生好多變化。
做媽媽要睇住個小朋友需要而調整教學方法,小朋友唔識唔一定係佢嘅問題,會有可以係教嘅方法唔適合佢。
慢慢總搵到方向

伯爵府

外判啦,從來教仔都係勞氣

有時我會同老友交换仔女來教,佢教我女英文,我幫佢仔温常識,結果大家都冇咁勞氣又有好成績

公爵府

我大女升小時我放哂手,衰過一次,到細女仲停課超過一年,決定同佢超前學習,打好個底先上,投放唔少時間金錢,但感覺安心,下學年可專心同家姐預備呈分。

水晶宮

koalalee88 發表於 21-3-29 14:54
我試過 至到四年班 外判 唔想滿頭白髮

先放鬆D,不要影響大家感情,讀書人生-個小部份,小朋友冇記性唔用腦是-般正常,見小朋友到中學才開竅

伯爵府

我細仔自小好識氹人、
好中意表演、

識氹人,有表演慾,所謂好醒(愛笑、禮貌、冇瀨尿、識舉手…),不等於學術科就會高,甘當然都可以操吓~佢停課/在家上課時,你有冇紧貼跟進度/有要求完成習作/練字?要等佢都有心/身理準備學習(吾系得把口講)。又之不過,E+先剛開始~大把時間糾正。但如果你都係緊張學業形嘅媽咪咁你就要跟貼啲了

珍珠宮

回覆樓主:

不要和兄弟姐妹比較,因材施教
不要有不切實際的期望,慢慢改善弱項
陪同去做,多鼓勵
將某部分外判,減輕自己壓力

珍珠宮

回覆樓主:

幼稚園有無谷下學術?
如果冇,小一唔適應都好正常

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實每個小朋友有自己進度,“課程”只係表示大部份人適合,而不是每個人都啱。

佢只係暫時學唔識,隔1年佢可能突然唔駛教又識咗。順其自然

男爵府

我覺得
成日話想生小朋友嗰啲JM,應該入嚟睇吓,教仔真係會教到嘔血!教到爆血管!
打定個底

男爵府

K3停課咁耐 你有冇同佢溫過書 有冇同佢準備過 如果你停課就真係停課 又或者你覺得你個仔醒到可以無師自通 (依家好明顯唔係啦) 咁係你太輕視升小嘅階段 學校已經停咗課 你之前又乜都冇教過佢 你期望佢可以點呢 唔好覺得係佢頓 事實係你冇好好同佢安排

首頁

尾頁

跳至