自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

nancy29 發表於 21-3-29 16:24
之後仲幫佢搵疫苗,同搵緊酒店

尋日,其中一班機取消左,我同佢講話問吓agent,睇吓有咩安排

refund嗰$1x,xxx俾佢搞身後事,本身呢1xxxx 根本係你的....
呢個姐姐好有問題

子爵府

Philippines is locking down. Don’t let her come back if she leaves

男爵府

工人姐姐星期六喊住同我講話爸爸過咗身,話想返菲律賓,又話後悔十二月冇返(佢十二月約滿,我提議俾$5000 ...

机票要咁貴?我問agent佢話單程$1300到

公爵府

工人姐姐星期六喊住同我講話爸爸過咗身,話想返菲律賓,又話後悔十二月冇返(佢十二月約滿,我提議俾$5000 ...

已經比左5000元吾會再比錢,吾做就resign。

男爵府

whyyou 發表於 21-3-29 19:27
佢返去點解要你出錢買機票?理論上佢唔係完約又唔係唔做,你冇需要幫佢出錢買機票
...

2020年12月完約,我俾$5000佢postpone to 6月飛,所以我未俾約滿機票錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我唔會refund俾佢囉, 搞身后事唔係你的責任.
佢睇死你無人湊小朋友, 所以玩野.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

Kit62012345 發表於 21-3-29 19:46
回覆 nancy29 的帖子

如果你俾佢返,你當時唸住隔離的假期怎樣計?剩係香港隔離個21日假+酒店都令我頭痕 ...

酒店要雇主俾,21日假一般係no paid leave

子爵府

佢話不如將refund嗰$1x,xxx俾佢搞身後事,佢唔返啦

下! 安排你D 錢點用

男爵府

Nomos 發表於 21-3-29 21:10
机票要咁貴?我問agent佢話單程$1300到

正常買唔使咁貴,星期六話要即刻走,幾日時間咪勁貴

瑪瑙宮

回覆樓主:

之前我家人,個菲律賓工人話夠期唔續約,要番菲律賓照顧佢媽咪,話佢亞媽生
cancer,話唔黎香港打工喇,咁佢唔續約都冇得逼既,點知轉頭已番香港做新工,所以有時都要小心,而家好多工人都好古惑,由其而家疫情,搏炒再搵新工。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

侯爵府

如果佢ok,我會當比佢。
你知唔知而家出面有幾難請人?
我識3個人都由12月到而家,都請唔到。
如果你覺得佢做得唔好 又有人可backup你。咁當然唔使理佢。

子爵府

回覆 alicecmc2003 的帖子

Thanks for reply我都是想買5月份,唔知CX 定AM hold 住d 機票,而家日日都是後備,要等

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主唔比都冇辦法架啦!樓主而家要靠姐姐湊b冇左佢又要揾另一個等好耐,而且仲要驚佢對個b唔好咪仲衰。

水晶宮

nancy29 發表於 21-3-29 21:37
2020年12月完約,我俾$5000佢postpone to 6月飛,所以我未俾約滿機票錢

你太豪爽喇!當時 $5000 應該當比咗完約及開新約機票$, 現在你蝕晒俾工人!!!

其實果萬幾蚊機票, 訂之前我係會叫工人俾, 因為係佢要在此疫情下因私事回鄉而不是我逼佢放假。換着係我, 被工人昆, 我會直炒佢囉。

男爵府

nancy29 發表於 21-3-29 21:39
正常買唔使咁貴,星期六話要即刻走,幾日時間咪勁貴

有冇諗過佢作大呃你錢?

翡翠宮

牛年勳章

個工人擺明呃你啦,叫你兌現張機票俾佢,有成皮嘢連奔喪都唔洗,唔好上當呀,根據法例,唔可以用錢代替機票㗎!

大宅

YY1101 發表於 21-3-29 16:31
直頭搶
佢地好鐘意話呢個死果個受重傷
信定吾信好

我都唔明,點解佢哋國家好似成日發生呢啲事,我都唔知聽我姐姐講左幾多十次。

水晶宮

C.Humphrey 發表於 21-3-29 22:54
個工人擺明呃你啦,叫你兌現張機票俾佢,有成皮嘢連奔喪都唔洗,唔好上當呀,根據法例,唔可以用錢代替機票 ...

以錢代機票絕對是得!!

首先, 僱傭條例冇提及機票! 僱主要為外傭提供機票是源於那張標準合約。合約指明僱主要負責為工人提供來港開約及完約回鄉的旅費, 用字是 passage 而不是 air ticket.

男爵府

我工人又係咁 昨日同我講要番去 唔做了

呢幾日好多工人搵到工

別墅

回覆樓主:

樓主,依家菲律賓封城,每日有限定入境人數,所以好多機都cancel了,你諗清楚俾唔俾佢返去,要預佢返去九成無回頭。

首頁

尾頁

跳至