3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

你認為佢對你唔好,唔愛錫媽媽,咁佢平時對住爸爸同婆婆又係點?佢未必係對你唔好,而係佢根本唔識對人好。

我係WORKING MOM,坐月時係我自己一手一腳去湊,到返工之後,佢就明顯冇咁親我喇,見佢要爸爸抱都唔想媽媽抱,個下真係有啲心酸,不過我都繼續爭取時間去照顧佢,多啲抱佢,同佢唱歌、沖涼、按摩,又經常錫佢面仔,到而家5歲,每當我話過嚟攬下先,佢都會立即抱住我再錫啖我;俾佢食水果,我話俾啲媽咪食吖,佢都肯餵我,我同老公都有讚佢肯分享,雖然唔係佢主動,但起碼都同佢保持親密接觸,願意去同父母分享,呢啲真係要花好長時間日日做。

樓主你要放鬆心情,小朋友咁細佢好多嘢都未理解,自己先唔好同佢計較,一路去灌輸互相分享同關懷嘅重要性俾佢知,如果佢再大啲都冇改善,就要留意佢有冇其他發展上嘅問題,有需要同學校社工傾下,睇吓管教上有冇咩可以做得更好。

男爵府

potato38 發表於 21-4-10 01:22
我仔3 歲幾。我覺得佢自私,樣樣只為自己諗,自己享受,今日搵車差d撞到我,我鬧佢如果車死了媽媽,咁邊個 ...

你對小朋友無條件付出太多,一切變得理所當然。
俾小朋友知道媽媽都係一般人,媽媽都會攰都有喜怒哀樂,你一直做一個完美嘅存在,佢冇辦法覺得佢同你係一樣,佢代入唔到你嘅感受。
你攰就表現出攰,同小朋友講今日媽媽好攰唔去公園啦;傷心就直接擺出傷心嘅表情,話俾小朋友知我唔開心唔想講嘢唔想玩遊戲。
你陪小朋友做小朋友嘅嘢,同時都可以要求小朋友陪你做你嘅嘢,例如叫小朋友幫手抹下枱,陪你買吓餸,俾小朋友有付出嘅機會。小朋友學習愛係相向嘅,接受愛同時都要去愛。

複式洋房

回覆 potato38 的帖子

1. 睇繪本, 好多繪本都有講 愛媽媽 呢個內容
2. 你整親時, 叫老公示範大大力的問候, 鍚返, 小朋友好快會學識, 依家佢地都係模仿大人點做;

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

首先唔好覺得自己付出晒一切就對個小朋友有咩期望... 做父母都係不斷去教同引導.. 唔好只諗自己做左幾多野... 3歲仲細, 我唔會問如果我死左你點算.. 其實佢好叻諗到仲有爸爸同婆婆, 咁佢都係回應你問題, 只係答案不似預期... 下次不如話"你會整痛媽媽", 叫佢錫番你... 咁慢慢佢知道整到人要關心下對方..

珍珠宮

睇字都覺得辛苦,仔仔得3歲咁細,只係唔小心差啲撞到你,你就鬧佢撞死你點算
當自己整親又怪仔自私、唔即刻走埋嚟關心你
再一次強調,你仔得3歲咋

你係working mum,平日有長老幫手湊,放工後陪玩、養育仔仔係媽媽基本責任,但又講到自己好辛酸,點解個仔永遠都唔感恩、唔去愛錫媽媽......

其實仔仔係一個好正常嘅3歲小朋友言行,現階段3歲可以健康快樂成長、發展正常,又有家人幫手湊,已經好大恩賜,媽媽唔感恩不止仲對3歲仔諸多挑剔,坦白講....媽媽你嘅言行同思想先係問題所在

終日無事化小、小事化大,好辛苦㗎!

子爵府

回覆樓主:

我之前同一位心理學家傾開小朋友野,其中傾到佢話唔係個個小朋友都天生有同理心。我都有問過自己點解人地小朋友唔駛教就識分享,識關心人。心理學家同我講有啲小朋友需要大人幫佢培養同理心,教佢點樣做叫做關心人。所以樓主唔好唔開心,小朋友就算唔係天生暖男,佢喺你諄諄教導下仍有機會的。

大宅

potato38 發表於 21-4-10 01:22
我仔3 歲幾。我覺得佢自私,樣樣只為自己諗,自己享受,今日搵車差d撞到我,我鬧佢如果車死了媽媽,咁邊個 ...

樓主好大壓力,可能你自己都要休息多啲,放鬆下,襯小朋友返學時間搵d樂趣,希望你會叉下電,因為當你太攰、太唔開心,小朋友都會感受到媽媽同佢一齊時唔開心,盡量唔好將d負面情緒影響你地親子時間。加油

水晶宮

3歲細路哥識得講 - 「媽媽死咗唔緊要,仲有爸爸同婆婆會照顧我,唔洗怕」呢種說話嗎?

有無人同佢講過,或者教佢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

3歲已經咁諗, 到13歲你應該會想死
到23歲可能已經嘔白泡

3歲係小朋友最得意最可愛既時間同日子
唔需要俾咩物質, 咩訓練
多D陪小朋友玩已經夠
陪小朋友做佢中意既野, 佢自自然然就錫你

你應該係成日迫佢做好多佢唔想做既野, 所以先咁

男爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

3歲好細個啫, 日日攬吓錫吓, 瞓前同佢R吓背脊, 成日講, "BB, 點解我咁鐘意你嘅?" "點解我想係咁錫你嘅?" 你係我寶貝豬豬” .... 日日講, 包佢把口氹死你

禁止訪問

別墅

試下搵次扮唔小心整親,扮喊,同佢講你想有人錫返kiss 返,睇下佢會唔會做,有時要扮下野叫佢錫返佢地先識做,先知咁樣你會開心

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至