自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

adrainching 發表於 21-4-20 14:24

哦…我睇咗讀 OU學費都唔平,咁如果想進修返英文,可以 ...

不如問問你,你進修英文係為興趣定係for工作需要?

子爵府

adrainching 發表於 21-4-20 02:49
舊制會考得五分,只有中文合格,而家想增值返,想去港專讀,請問就咁考返英文好,定係考返晒成個 DSE好? 讀 ...

會考5分得中文合格....難道中文攞A,之後其他科全F或U咁極端﹖

男爵府

MMVV 發表於 21-4-20 13:20
無問題。呢D係私校。有得mature student exemption, 跟本就是for 妳地呢類有心人仕讀。返而是可否Afford ...

重考呢啲中學課程,考oral時,隨時被考核老師譏笑⋯⋯
d老師真係⋯⋯

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

讀OU 易收, 但難讀.
如果讀工商管理, 有中文同英文可以選, 你張証書有寫明你係中文定英文.......

想讀英文的話, 好似要先修科POST-SECONDARY ENGLISH要合格先可以修英文, 你預都幾艱苦的, 亦好多人考試幾次唔合格, 半途而廢了..................., 你自己諗吓...

其實想畢到業要十分努力先得, 而且係要上堂, 做功課同考試.

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

珍珠宮

畀面勳章

adrainching 發表於 21-4-20 14:24

哦…我睇咗讀 OU學費都唔平,咁如果想進修返英文,可以 ...

都係自修dse 英文,應該成本最低,政府認受性高

別墅

winniebear301 發表於 21-4-20 14:26
不如問問你,你進修英文係為興趣定係for工作需要?

工作需要,做咗份工十幾年,而家想轉工,但自己學歷好低,有好多最低要求 DSE英文合格,我有小朋友要湊,又唔想讀得太吃力,所以想睇睇有咩可以進修…

大宅

adrainching 發表於 21-4-20 14:34
工作需要,做咗份工十幾年,而家想轉工,但自己學歷好低,有好多最低要求 DSE英文合格,我有小朋友要湊, ...

如果一定要cert, 依家係咪仲有毅進課程,唔知係咪等同dse( 因為以前毅進合格等同會考五科)
語言其實可以自學,不外乎係多聽多睇多講,不過如果你要有cert就要找機構讀

男爵府

工聯會或明愛專業進修學院個d課程應該平啲。但認受性唔知高唔高

珍珠宮

babytt2 發表於 21-4-20 13:59
ou 係易過會考,只要用心讀就能畢業

唔係嘛

複式洋房

你要諗清楚進修為嘜?只想要英文一科合格的證明?定係想full cert方便找文職工作?還是想讀返個degree完夢?
似乎毅進、dip、high dip較適合你,但都要睇你想要咩

用戶要求終止服務

11deutsch 發表於 21-4-20 23:16
你要諗清楚進修為嘜?只想要英文一科合格的證明?定係想full cert方便找文職工作?還是想讀返個degree完夢 ...

樓主似乎需要有dse英文合格就ok

男爵府

adrainching 發表於 21-4-20 14:34
工作需要,做咗份工十幾年,而家想轉工,但自己學歷好低,有好多最低要求 DSE英文合格,我有小朋友要湊, ...

如果淨係想要英文學歷,去考過雅思咪得囉(我指你去英國文化協會報班或私補)
你都係想到時證明俾人睇你英文OK姐,如果唔係想淨係讀英文就搵 cert 或high dip讀囉,讀完升top up degree

首頁

尾頁

跳至