夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

liernnn 發表於 21-6-13 21:35
關係都唔好 成日嘈交 我同佢一樣都係有脾氣既人 但偶爾佢都會有氹下我
我地唔係租樓 我地住宿舍 其實佢唔 ...

之前小三有冇攤過牌?如果離婚亞女咁大個有權跟邊個,撫養權只去到18歲!如果離得婚亞女又話跟你捱話之個死佬冇左間宿舍啦!係佢一手做成!至於佢係公務員攞返贍養費會容易些!
其實你feel唔feel到你老公都仲對你有冇愛?可能佢在家中得唔倒愛先出去揾!其實我老公之前有小三同你嘅情況好相似!又去呃我返工其實同小三去酒店過夜!

大宅

liernnn 發表於 21-6-13 21:24
多謝你地的正能量 我兩個女都讀緊中學了 其實大女之前都已經覺得好怪
佢話爸爸最近成日出去 又話有兩三次偷 ...

公務員? 咁佢嘅贍養費冇得走wo,你追上公司,佢大獲過你。
我覺得你好free wo,何不放過自己?小朋友又大左,唔洗擔心, 老公依個人要黎都冇用,但分左佢一定要俾錢你,分開左free好多,40尾有太多事可以去做同玩,為下自己生活啦 錫下自己啦

茶類愛好者    發表於 21-6-14 09:48

子爵府

liernnn 發表於 21-6-13 21:39
回覆 marcha 的帖子

都已經十幾歲了 其實都有道理 贍養費多少都係睇返媽媽無經濟能力 以往生活係未依賴老 ...

我可以答你呢啲問題。我一直都係全職媽咪,完全冇經濟能力,前夫一樣係出軌,但係我同前夫傾好離婚安排,撫養權歸我,佢分好幾年畀贍養費我。法庭完全接納,冇異議,不需上庭,幾個月就出到絕對離婚令。
香港冇通姦罪,你唔需要搵出軌證明,法庭只會睇孩子嘅福祉係咪受到保障。

複式洋房

liernnn 發表於 21-6-13 21:39
回覆 marcha 的帖子

都已經十幾歲了 其實都有道理 贍養費多少都係睇返媽媽無經濟能力 以往生活係未依賴老 ...

岀軌同你撫養權同贍養費係無關係,撫養權你女咁大個應該會睇埋佢哋意願,細啲就係用’盡量減少對小朋友影響’做原則既,即係盡可能主要照顧者,居所之類不變。不過呢啲你兩個傾掂數就好過搵律師打

大宅

liernnn 發表於 21-6-13 03:23
其實已經發現左好幾個月 今日佢如同往日 呃我話返工 其實同個女人去五星級酒店過夜..我訓唔到 我年紀好大了 ...

樓主真係要立即收拾心情,阿女都中學,其實真係可以搵到野做,兼職乜都好,個男人,暫時當銀包。阿女大個有權選擇跟邊個。

複式洋房

alicewong18 發表於 21-6-13 22:26
之前小三有冇攤過牌?如果離婚亞女咁大個有權跟邊個,撫養權只去到18歲!如果離得婚亞女又話跟你捱話之個 ...
因為兩個女都未滿18歲 之前個個都無攤牌 我發現無耐 佢地好似已經散左
我覺得佢表現出黎既愛好似好假 都係有目的甘樣 好似佢feel到我有一排懷疑佢 佢就會氹下我
同埋我地好耐先一次性生活 已經無任何火花激情個種..你講得唔到愛 其實我都感覺不到被愛
我覺得自己似一個工人 佢成日都挑剔我 覺得我樣樣都做得唔好 煮飯唔得 家務唔得
從無感恩過我為屋企付出 佢好似覺得自己有俾家用 做屋企事湊女係天經地義好應該甘樣

但你老公又係要返通宵? 我真係覺得好恐怖啊 以為佢返通宵點知去左人地到訓

複式洋房

kaka2003922 發表於 21-6-13 22:40
公務員? 咁佢嘅贍養費冇得走wo,你追上公司,佢大獲過你。
我覺得你好free wo,何不放過自己?小朋友又大左 ...

係 但佢做唔得耐了 最多十年要退休了
其實都知道要佢黎無用 但一齊甘多年 有感情 仲有些小愛

子爵府

liernnn 發表於 21-6-13 23:32
因為兩個女都未滿18歲 之前個個都無攤牌 我發現無耐 佢地好似已經散左
我覺得佢表現出黎既愛好似好假 都係 ...

你唔篤爆佢,個膽大左,佢覺得又過倒骨,佢不斷去搵女!
佢feel到你懷疑佢又氹番你證明佢心仲有呢個老婆!但你往後繼續唔篤爆佢佢會繼續玩,你又繼續忍,你得嗎?
你女都中學,唔通你老公鎖住對腳唔俾佢走咩!況且個官會問仔女意願跟邊個!
我老公嗰陣收好晏放工話同D同事去揼骨第日先返,有時又話同朋友過澳門玩兩日一夜原來咪又同小三去!

你老公年紀都唔細,睇嚟你老公係啲交友Apps嗰度識女!

複式洋房

alicewong18 發表於 21-6-14 00:48
你唔篤爆佢,個膽大左,佢覺得又過倒骨,佢不斷去搵女!
佢feel到你懷疑佢又氹番你證明佢心仲有呢個老婆! ...

我對佢已沒有信任 就算佢心有我依個老婆 佢個心同時都有其他女人
往後個心會營住佢偷食 諗到人都癲 有人同我講過 偷得一次 就有第二次
捉過一次就會玩得更精更難捉 我諗你當時都好信任你老公先會比佢出面過夜同去澳門
聽完大家意見 我係到諗緊如果攤牌後下一步點行
佢唔係響交友APPS識...佢係大陸d social media識

之前我扮野話都想開返個account同佢一齊玩 佢呃我話而家已經無乜點玩 已經刪左account

子爵府

liernnn 發表於 21-6-13 23:34
係 但佢做唔得耐了 最多十年要退休了
其實都知道要佢黎無用 但一齊甘多年 有感情 仲有些小愛
...

有宿舍是消防或警察,如果你都接近40 尾,你C6 都50 頭,紀律部隊做到55 歲,仲有幾年就退休,如果是紀律部隊佢唔可以遲比贍養費,如果遲比你可以去佢部門投訴,可以向法庭申請,政府出糧時抽起你的贍養費給你後才出糧比你C6.

複式洋房

小虎豬媽媽 發表於 21-6-14 02:04

有宿舍是消防或警察,如果你都接近40 尾,你C6 都50 頭 ...

原來係可以甘樣處理..我真係唔知 多謝你

複式洋房

我而家最擔心係兩個女撫養權,佢為左間宿舍佢點都會想留一個女跟佢 我唔能夠100%肯定我兩個女都想跟我 但佢作為一個甘樣既爸爸 我真係唔想交個女比佢 其實我係未應該私下問左兩個女 如果媽媽離婚 佢地想唔想跟我呢?但我又好怕佢地傷心

子爵府

liernnn 發表於 21-6-14 02:13
我而家最擔心係兩個女撫養權,佢為左間宿舍佢點都會想留一個女跟佢 我唔能夠100%肯定我兩個女都想跟我 但佢 ...

你個女都大,都應該問下佢地想法!
一係唔好忍篤爆佢,又睇下佢点收科,想唔想回頭,如冇!你想有層樓住又唔想離婚咪大家協議,佢搬走!我識個朋友住宿舍唔離婚個老婆同兩個女住,個老公返亞媽度住,呢10年來都冇離婚!咁你當然要揾嘢做啦!到你啲女18歲可你搬出去住叫你老公比贍養費!

子爵府

liernnn 發表於 21-6-14 02:08
原來係可以甘樣處理..我真係唔知 多謝你

如警察宜家可以話做到60!留意下佢同問佢會在50歲攞筆大糧先定每月攞少啲戈隻,要check住佢啲錢呀!而再簽55-60歲有長菶出之餘仲會出返完整人工!要留意!

複式洋房

有冇諗過自己想唔想就咁同佢一世? 唔想嘅就提早離婚,止蝕離場

公爵府

牛年勳章

樓都無, 同人去五星級酒店開房

大宅

liernnn 發表於 21-6-13 23:32
我覺得佢表現出黎既愛好似好假 都係 ...

其實都諗到你依半世圍住佢轉,2個囡大了,都明白同消化到離婚,你可以俾佢地有心理準備先,佢地會自己諗,離唔離婚都係文件問題,係你心態上要收拾,為自己而活,唔洗再為老公同2個囡了。另外你老公玩咁多小三,小心性病惹到你

珍珠宮

其實已經發現左好幾個月 今日佢如同往日 呃我話返工 其實同個女人去五星級酒店過夜..我訓唔到 我年紀好大了 ...

睇曬,無理解錯你應該做ftm多年,甘你c6目前家用比唔比足?你自己有冇私己?
好多ftm媽情變既時候,最大問題係一直太依賴c6既收入,同埋因為長期做ftm,自己儲蓄唔多,一時間會前路汒汒,因為除左婚變仲要而對生活問題。
同埋因為你地離婚有機會會影響到你c6宿舍,所以我覺得佢未必會離架喎。但係睇你留言內容,你c6應該係慣犯,都幾難改架啦。
或者先唔好理佢滾紅滾綠既野先,儲下錢搵下外快,步署下以後計劃先

複式洋房

liernnn 發表於 21-6-14 02:13
我而家最擔心係兩個女撫養權,佢為左間宿舍佢點都會想留一個女跟佢 我唔能夠100%肯定我兩個女都想跟我 但佢 ...

中學生唔算好細個,應該會有自己諗法。照妳講佢哋曾經差啲發現,妳點處理對佢哋都會有所影響,不如俾啲時間自己冷靜諗清楚再決定點處理,萬一將會遇到呢啲事佢哋可能會借鑒。其他JM講得啱,妳要保護自己,搵番份工做,為自己同兩個女而活,加油

珍珠宮

我分享下我而家既心態,你唔好諗佢去滾既野先,直頭費事理佢
我細你幾年,都長時間無做野,幾年前因為買樓,我拎曬自己所有錢出黎買樓同裝修,個筆錢本身夠我製造一個好可觀既被動收入
另外一直甘多年黎c6比錢我,我都用曬落頭家,有錢剩都會買曬靚食物一齊食,唔會袋埋一半比自己架
今年無啦啦覺得 雖然c6目前仲對我好好,但我太老定啦,無野係會永恒架?如果有日變甘點?10年後15年後?到時我出番黎做野?做咩野丫?
但我已經將全部錢拎曬出黎啦喎,雖然層樓寫我個名
所以呢一年我好努力甘增加番自己既儲蓄,諗住如果有一日情變,我起碼都有能力走

首頁

尾頁

跳至