自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

blackypurin 發表於 21-6-16 07:15
中國捐又話人疫苗外交,自己捐就係善事,你主子批評人哋做善事嗰陣又唔衝出來
...

咪係 肯出聲 中國唔會唔捐 只要呆灣出聲 大老點會唔做野

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

美國囤積大量疫苗,捐少少至在叫人買佢買,真係咁善心啦喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KenChung_FB 發表於 21-6-16 07:10
批評人地做善事有點那過!!
既然疫苗咁平,你捐得起吖,捐多少?
香港捐多少?中國又捐多少?

https://china.hket.com/article/2982336/30%E8%90%AC%E5%8A%91%EF%BC%9A480%E5%8A%91%EF%BC%81%E4%B8%AD%E7%BE%8E%E7%96%AB%E8%8B%97%E6%94%AF%E6%8F%B4%E5%8D%83%E9%87%8C%E9%81%94%E5%8A%9B%E5%BA%A6%E5%A4%A7%E4%B8%8D%E5%90%8C

目前,中國已向80多個國家捐贈新冠疫苗,其中此前已有10萬劑次國藥疫苗捐給了千里達。
按此計算,中國確定先後兩批向千里達提供30萬劑疫苗,未來或會追加更多。

據中國駐千里達及多巴哥共和國大使館消息,早於5月19日,中國首批援助千里達新冠疫苗運抵首都西班牙港。千里達總理羅利出席交接儀式並表示,疫情爆發以來,中方援助當地多批抗疫物資,並分享技術經驗,彰顯了大國擔當和兩國親密夥伴情誼。5月21日開始,千里達開始分配接種國藥疫苗,不少民眾表示相信中國研發的疫苗,專程前往接種。

30萬劑:480劑

拿, 我本身無諗住講架
見你衝出黎問架咋

admiral2525    發表於 21-6-16 10:32
Cindy    發表於 21-6-16 09:39
大妹妹    發表於 21-6-16 08:24
天朗氣清

子爵府

回覆樓主:

仲自稱世界大佬,出手之低,真係好肉酸

翡翠宮

畀面勳章

你要睇多d新聞先不會出醜:

千里達已經在5月中獲得中國捐贈10萬劑大陸國藥疫苗,該國政府也因為這筆疫苗捐贈再加碼下了20萬劑訂單。就在美國大使館在推特宣布捐贈80瓶疫苗的當天,中國駐千里達大使方遒也在推特發文,聲稱千里達購買的20萬劑國藥疫苗已在運往其首都西班牙港的途中,下個月還會有更多的疫苗抵達。

https://tw.news.yahoo.com/%E9%A0%AD%E6%A2%9D%E6%8F%AD%E5%AF%86-%E9%87%9D%E5%B0%8D%E4%B8%AD%E5%9C%8B-%E7%BE%8E%E8%B4%88%E5%8D%83%E9%87%8C%E9%81%9480%E7%93%B6%E4%BF%A1%E4%BD%BF%E7%96%AB%E8%8B%97%E5%82%B3%E9%81%9E%E9%87%8D%E8%A6%81%E8%A8%8A%E6%81%AF-202734747.html
日日是好日

珍珠宮

circleda 發表於 21-6-15 23:59
https://www.businessinsider.com/us-in-trinidad-and-tobago-donates-80-vaccine-vials-mocked-2021-6

...

台灣人口二千幾萬佢送70幾萬劑炸,重系自己條o靚

水晶宮

男爵府

做好資料蒐集先出黎吠,護主都要有理據,騙到自己吾代表騙到人

翡翠宮

畀面勳章

不少評論說這是中國與美國的疫苗外交戰,但美國出手如此低,甚至近乎侮辱,千里達會因此倒向美國嗎?
記得當年特朗普與塞爾維亞總統會面,近乎羞辱式的安排武契奇坐在他辦公桌的對面,而且還是一張小得不能再小的椅子,特朗普可能覺得這是震懾武契奇的方法,但之後令塞爾維亞更靠近中國。美國還以為現在是我給你臉色看就要屈服的時代?!
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

水晶宮

2024勳章

mother904 發表於 21-6-16 08:22

千里達已經在5月中獲得中國捐贈10萬劑大陸國藥疫苗,該國政府也因為這筆疫苗 ...

太遲啦,已經醜出天際

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

mother904 發表於 21-6-16 08:22

千里達已經在5月中獲得中國捐贈10萬劑大陸國藥疫苗,該國政府也因為這筆疫苗 ...

看佢第一個post 時就心諗,中國之前不是有捐贈過咩?點解佢話無既呢?

假如要捐款
當李+x 捐480 元
而一個搵朝不得晏得普通市民捐48元,甚至一個飯盒出黎

不知大家會覺得邊個是做緊善事?甘簡單的道理都不明?當然,捐贈是隨心的,多有多捐,小有小捐,但480對一個富豪黎講,太濕碎吧,無需要甘高調

侯爵府

2024年龍年勳章

肥嘟媽 發表於 21-6-16 08:06
有能力就應該盡量幫人

吾幫都吾好亂吹講到自己幾勁幾領導群雄抗疫, 好肉酸囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章

大姑娘 發表於 21-6-16 01:03
唔知過期未?

日本送過期既比台灣都做得出!

吓!過左期嘅咩?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

angiehouse 發表於 21-6-16 08:25
台灣人口二千幾萬佢送70幾萬劑炸,重系自己條o靚

70萬劑疫苗似系要呆灣之後再買多D廢鐵同萊豬,邊有免費野比你。

珍珠宮

2024年龍年勳章

toffeechoco 發表於 21-6-16 07:44
睇開D啦, 呢份"工"面皮薄少少都做唔到, 諗理由盲撐都唔係易o架...希望佢收到多過1450 啦...
...

1450係咩意思?

子爵府

CrabPincers 發表於 21-6-16 08:35

我看佢第一個post 時就心諗,中國之前不是有捐 ...

你個例子有D誤導wor, 計返比例明明就係
某市民捐咗500, 李十X認叻叻捐咗0.666, 多謝X哥6毫子啊!

珍珠宮

好媽媽勳章

czl115 發表於 21-6-16 08:31

太遲啦,已經醜出天際

佢醜都唔係今日嘅事

侯爵府

你記得回應一下點解要做一隻狗,仲要做on dog dog ? 大家都等緊你

翡翠宮

畀面勳章

bobomia 發表於 21-6-16 08:43
1450係咩意思?

網傳小英養了很大批網軍做大內宣,唔知每個post定每人台幣1450
日日是好日

首頁

尾頁

跳至