自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

思澄爸爸 發表於 21-6-27 10:57

聖心私:

BPS 有幾間聯繫小學
分俾中西聯繫小學(般小+李陞)一共有5個聯繫位
分俾全中西區有2個位

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bing-jing 發表於 21-6-27 12:01
聖心書院收直屬兩間小學85%

其實毋忘本身兩間小學,最少成績頭10%升中時都會揀他校;而私小教程深少少,升 ...

頂得住6年不停操fit,聖私係可以操到好fit!
大前提係頂得住,唔好唸住輕輕鬆鬆上到中學

子爵府

Charlotte_mom 發表於 21-6-27 12:16
...

我識得嗰啲,又唔會話特别要去操得好fit, 不過返半日佢地覺得時間好用係真可以做多啲嘢。聖心津小程度都深(起碼知道前校長時),不過返學時間安排麻麻。

大宅

回覆 joyce209 的帖子

聖心私,為升中準備先。

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-6-27 12:16
...

聖私真係操得好fit,有良好學習習慣中學讀邊間都好
我估樓主女係考入,唔係聖幼直升,小朋友底子唔太差,家長送得女去考都應該接受到學校尼套,而且佢既考慮因素中無提過「谷」

珊瑚宮

...

聖心唔係洪水猛獸,而不嬲讀書都要講努力,只係有時見差不多質素的人,大家都係共同努力,但機會唔到你就唔到你……同枱食飯既道理,相信樓主一定明白,如果會員每項回應都要從頭講起,BK買多十個梳化都唔掂哇!

水晶宮

緊係聖心私立啦。升中一選擇多好多。我慳自己都會比小朋友小學讀私立。小學個底好重要。

官津名小及程度好的,不多。我姪仔入聖若瑟小學,羨慕死我。英小,免學費,單性的學校。我仔女小學都要學費,但勝在中學部係津貼校。唯有辛苦少少。

水晶宮

bing-jing 發表於 21-6-27 12:50
聖心唔係洪水猛獸,而不嬲讀書都要講努力,只係有時見差不多質素的人,大家都係共同努力,但機會唔到你就 ...

同意。其實做 好本分先。盡了力及了解小朋友能力。如小朋友真係力有不逮,唯有轉校。

讀官小係聯繫派位優勢,但程度真係追不上架。有少少錢都寧可小學讀好個基礎先。

St Clare, Marymount,如果我女入到點都比她讀。尤其Marymount,係津校,英小,單性別!難入到極。

珊瑚宮

回覆樓主:

做FTM時,幫過私立部學生補習,當年閱卷無數的我所見,聖心私立部在傳統學校中不算深,只係英文教高一年,唯獨係可惜當年因校舍原因,課外活動真的有限,但現在用了舊商科的校舍,情況應該好好多了
Anyway,以上全係戰前經驗,現在已不能作準了

侯爵府

Astra00 發表於 21-6-27 12:51
緊係聖心私立啦。升中一選擇多好多。我慳自己都會比小朋友小學讀私立。小學個底好重要。

官津名小及程度好 ...

咁港島區有邊d私小或直資小學係好??男校或男女校都得,小朋友啱傳統學校,估計佢係肯學的小朋友,仲有段時間就到我玩呢個遊戲

男爵府

回覆樓主:

我朋友個女以前讀聖心私小,話好輕鬆,佢女仲要冇補習,升中去左St Paul Coedu, 之後而家入咗港大med yr 1,佢話佢女讀左咁多年書,最最最超乎想像既辛苦係今年既yr 1!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

C.Humphrey 發表於 21-6-27 10:40
原來般小咁靚

中西區唔係間間學校有操場,覺得呢間細得黎算係咁

水晶宮

澳門媽媽 發表於 21-6-27 12:59
咁港島區有邊d私小或直資小學係好??男校或男女校都得,小朋友啱傳統學校,估計佢係肯學的小朋友,仲有段 ...

你自己去 education kingdom, or 教育局網頁望小學、中學概覽。

我的意見不可作準。我比較有偏見。

我本身係官小靠派位入聯繫單性別中學。所以明白英中之苦。小學要打好英文底。

盡量找有小學同中學有連繫的學校。我取向係單性別。

我本身只是住港島,但校網一般。小朋友要由幼稚園步署。我大仔時我不太識。佢又面試弱,靠成績入到單性別私校,有中學部。咁我都煩少樣。

男仔都係個幾間(聖若瑟、聖保羅、華仁、聖類斯)有小學部有中學部。你去望下做下功課。免費那堆爭崩頭,要錢就少點人爭(不代表易入)。

女仔:聖心、聖嘉勒、瑪利曼、聖士提反。

其他:男女可選:聖保羅男女

水晶宮

Astra00 發表於 21-6-27 13:06
你自己去 education kingdom, or 教育局網頁望小學、中學概覽。

利申:我的仔女有讀以上其中一間學校。(我不會黑心推人地仔女去bottom ten schools.)

至於小朋友有沒有本事考,則自行判斷。試左先。考到入去,係挑戰的開始,不是考左入去是一勞永逸。緊記。

另外,交通,課外活動、宗教,與學校理念配合,都重要。

Edu kingdom 有一位(王家爸爸)可算是專家,網友可向佢請教,我也不便班門弄斧。

侯爵府

Astra00 發表於 21-6-27 13:06

全部都係聖字頭我冇宗教分,呢類靠抽同自行,我都冇把握,唉,我打算先考私小個d,男仔又冇乜選擇,你住港島點會校網麻麻,除非入左東區16網啫。我都唔好得你好多,我14網,我都頭痕緊,小朋友已經係私幼,我想比好啲讀書環境比佢,所以想入私小,但係冇頭緒邊間好,麻煩晒你介紹了

水晶宮

cmchang0927 發表於 21-6-27 13:04
我朋友個女以前讀聖心私小,話好輕鬆,佢女仲要冇補習,升中去左St Paul Coedu, 之後而家入咗港大med yr 1, ...

勁!入到港大醫科。

水晶宮

澳門媽媽 發表於 21-6-27 13:12
全部都係聖字頭我冇宗教分,呢類靠抽同自行,我都冇把握,唉,我打算先考私小個d,男仔 ...

你那位係仔定女?我都沒宗教分。我女係幼稚園考入龍校者,佢好彩。仔都係靠升小一考私校。

直資同私校任考的,不論地區。你幫小朋友報先。

你14網靠派位都有二間好野,女仔就嘉諾撒小學(有中學部女校)、男仔有華仁小學(有中學部港華)。

加油。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

小學女校嚟講聖心私同聖保祿嘅英文程度都會好過其他官小同津小名校!負擔得到就梗係聖心私啦!

伯爵府

會選聖心私,其實並不是外傳的咁深咁大壓力,當年我女讀得好開心,亦打好了基礎!

侯爵府

Astra00 發表於 21-6-27 13:15

你那位係仔定女?我都沒宗教分。我女係幼稚園考入龍校者, ...

仔丫。就係仔先煩,港島區冇乜邊間易入又好的私校

首頁
12345...10

尾頁

跳至