自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

本來教義吾係咁,只係 宗教由人類傳教,而人類大部份都 各懷鬼胎,利用宗教達到自己利益/目的,或者信教不信人會安心 d

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

TingTing 發表於 21-6-30 17:12
好耐無返教會了。昨天在Youtube睇到-
被保釋去教會求主祐,求平安,涕淚漣漣,連神父都幫她祈禱。成個堂一 ...

咁佢係咪真誠悔改
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

2024年龍年勳章

樓主, 請講清楚些是那個堂區, 按照天主教的規定, 教友向神父告罪不會公開, 多是在修和室進行, 點會比你直播見到呢

珍珠宮

Marians 發表於 21-6-30 18:01
樓主, 請講清楚些是那個堂區, 按照天主教的規定, 教友向神父告罪不會公開, 多是在修和室進行, 點會比你直播 ...
係毒果被拘捕後得到保釋個女高層,夏神父主持的祈禱會。。。咁先令我困惑。。到底教會做乜會咁n

大宅

回覆樓主:

殺左人既都係,一句信主,就可以赦免佢既罪,唔信既就算幾好人都好,都要落地獄

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

woodpecker 發表於 21-6-30 17:16
我都冇在香港望彌撒嘞,對香港教會好失望
好多人士信教就以為係好人

珍珠宮

回覆樓主:

其實信教不一定要返教會吧,自己看經靈修也可,多年前我也是因為理念不同冇再返,影響深遠到會顛覆你對信仰嘅認知同虔誠,你想繼續信就不要返,或者轉會,否則你只會越來越反感,信經中的話,不是人說的話

伯爵府

被保釋去教會求主祐,求平安,涕淚漣漣,連神父都幫她祈禱。成個堂一 ...

我教會的傳道人fb 都係講埋堆嘢,我會唔返,不過而家搵緊正常教會返,仍未搵到。有人介紹saddleback church 有冇人返過?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

TingTing 發表於 21-6-30 18:06
係毒果被拘捕後得到保釋個女高層,夏神父主持的祈禱會。。。咁先令我困惑。。到底教會做乜會咁n
...
佢地放完火就去.............告誡,個的被燒死人,燒傷人士又去邊.........................

珊瑚宮

loved 發表於 21-6-30 17:58
本來教義吾係咁,只係 宗教由人類傳教,而人類大部份都 各懷鬼胎,利用宗教達到自己利益/目的,或者信教不 ...
萬能..........神,點解唔動手帶領佢去天堂

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

教會理應宣揚神的教義/愛,卻給別有用心的人利用年輕一代對付反自己國家,言行極之卑劣無恥。當然也有少數理智教徒。

公爵府

hashtag影視迷勳章

以前有個老神父説,信仰在於信徒與天主間的聯繫,我信天主,我從聖經中看到和感受到天主對我講的話。以前我會尊重教區丶神職人員和其他教友,現在見到扮作大仁大義但推人去死,毀人家園的偽神職人員和教友,只有鄙視!恥與為伍!我只是區區一個凡人,我不會原諒魔鬼!我仍然會看聖經,會去教堂祈禱,但已經不會去望彌撒了。

水晶宮

leopak 發表於 21-6-30 17:40
唔怪之得,謀殺犯,都可以話死咗之後上天堂啦。

好著數啫,俾佢殺死個個人,係咪應該呢?好雙重標準喎!: ...

其實呢個都困擾咗我, 一個無信仰嘅人無做壞事有做善事突然死亡, 佢無一個感召去信就死咗。
但1個壞人殺完人後悔改變信仰... 好似陳同佳咁, 有神父去幫佢。

咁係壞人上天堂?

珍珠宮

20150618bb 發表於 21-6-30 18:15
萬能..........神,點解唔動手帶領佢去天堂
你問我?我吾信神,但係我認同有人需要有精神支柱,可惜就係因為有信仰,反而容易被有心人利用

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

我相信樓主講的是天主教和平委員會辦的為新聞自主祈禱會不是彌撒, 那位女士是在信友禱文中講出她的祈求與盼望. 我沒有睇完成條片, 不過吾緊要, 她有她的祈求, 天父如果收到她的求, 一定會在她身上實行天父的計劃, 令她明白天主的真理, 樓主不需要因為她而動搖你的信仰.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個人覺得任何宗教活動都唔應該涉及任何政治,無論係我支持或唔支持的政見我都覺得由宗教領袖來做或講係好有問題,每個人都可以自己解讀宗教希望佢支持邊一樣立場,但唔應該係宗教領袖講出來,因為你咁樣係用你身分意圖引導教徒出於宗教去跟你睇法,我覺得係好唔啱

男爵府

回覆樓主:

教會本來就是罪人聚集的地方,有人嘅地方就必定有問題,我以前都因為咁而好憎返教會,到我清楚明白點解要有教會,聖經清楚吩咐我地不可停止聚會,又要彼此相愛,所以即使响某啲事情上立場不同,但我只管做返本份,別人對與錯就交由主去判斷。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

伯爵府

佢唔平安係因為佢做左衰野
做神不喜悅嘅事,如說謊,不悔改,所以心中不平安

珍珠宮

2023年兔年勳章

首頁
12345...9

尾頁

跳至