自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Myluckybaby 發表於 21-7-7 12:08
好彩有你澄清。唔係俾d人以概偏全誤導,以為醫護人員為咗每日5百蚊所以冇乜人放假,抹殺咗佢地努力。
...

就係, 疫情醫護努力抗疫, 比人抹黑為左500蚊
不如佢去醫院幫手啦, 做唔到醫生護士, 咪去派下飯, 推下病床啦...每日可以賺500大蚊..睇果500蚊天咁大 大過人命

男爵府

Cap低先,或可構成什麼誹謗什麼不誠實使用電腦罪等等(利申:我估咋,吹水唔使抹咀)

水晶宮

檸檬芝士餅 發表於 21-7-7 10:23
唔係所有政府前線醫護人員都有每日500元津貼架,只有喺dirty team或者之前deploy去亞博、竹篙灣….嗰啲檢 ...
呢個POINT 好重要架! 條數好大差別

大宅

醫護人員真係揾命博,有得揀唔賺啦,$500條命,問心,寧願唔要

水晶宮

回覆樓主:

大力叔,請你唔好再搞分化,無論前線警察,醫護人員,都係為香港付出真英雄!

大宅

Myluckybaby 發表於 21-7-7 12:08
好彩有你澄清。唔係俾d人以概偏全誤導,以為醫護人員為咗每日5百蚊所以冇乜人放假,抹殺咗佢地努力。
...

請假率新低主要原因係人手真係唔夠,本來已經人手少,仲要deploy啲同事去第二度,例如之前去亞博,而家去接種中心等等
我眼見真係有唔少同事會因為唔夠人返工而cancel本來schedule咗嘅AL,不論咩顏色,大家都好努力為投疫出一分力

珍珠宮

堅定流架

子爵府

大力大力 發表於 21-7-7 09:15
疫情之後所有政府醫前線醫護人員、無論什麼職級、每日有500元津貼、尤其是清潔或醫務助理、比例上便會很高~ ...

呀伯,你系唔系已退休所以無野做,日日出政治post, 比BK平靜下,可以嗎?你覺得各會員日日鬧醫護和老師你就最開心,行行有枯枝,有人做錯就等如要整死全行的人嗎?

水晶宮

疫情之後所有政府醫前線醫護人員、無論什麼職級、每日有500元津貼、尤其是清潔或醫務助理、比例上便會很高~ ...

大力,我平日都好敬重你。但你今次不清楚說明,係令人有誤會。我對你有啲失望。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

應該唔係因為$500, 係因為無得去旅遊啫,有得飛就有$500 都會請假架啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

檸檬芝士餅 發表於 21-7-7 12:43
請假率新低主要原因係人手真係唔夠,本來已經人手少,仲要deploy啲同事去第二度,例如之前去亞博,而家去 ...

起左亞博果期, 我有次覆診, 唔記得因乜事個醫生冇啦啦講: 我申請左過去亞博幫手, 個個同事都咁辛苦, 我唔想坐係度淨係睇街症, 我都想出分力..見佢個樣好憂心咁, 我就同佢講goodluck , take care

如果果個係大力叔, 一定會覺得個醫生想每賺多500蚊先過去

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

專登講啲唔講啲,另有用心

Cap咗圖先,一陣間又話人哋屈佢

侯爵府

牛年勳章

好心你啦

水晶宮

唔係所有政府前線醫護人員都有每日500元津貼架,只有喺dirty team或者之前deploy去亞博、竹篙灣….嗰啲檢 ...

好彩有你clarify...

子爵府

我睇到都打咗個突
唔好覺得有extra錢先無人請假先得架
知唔知報稅交多咗幾多錢呀

大宅

我都覺得佢成日搞分化,可唔可以俾BK平靜吓

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

其實果$500,係俾去dirty team嘅醫護,怕傳染家人,用嚟津貼租酒店住,或者早夜返,來回坐的士用的

不過疫情期間,少咗急症walk-in街客、覆診病人(re-scheduled )就係真嘅

利申:有正常醫護親友

別墅

謝謝你的解釋,現在清楚明白了,否則大家又會被樓主這些嘩眾取寵、語帶相關、講啲唔講啲嘅post主題誤導!
疫情期間,其實我覺得香港政府、醫管局和醫護人員都已經做得好好,就算有額外津貼給醫護人員都是辛苦錢,合理的。
感激香港政府和香港的醫護人員。

珍珠宮

咪係,個500講到好大咁,醫生出去私人市場,睇2個症都唔止500啦。 私家醫院巡一巡房都收1000啦。 講到d醫生好似貪個500就唔請假咁。

有薪價期係正常的打工仔權益,請假率新低反映的係醫護人員好努力咁去守護市民健康。

男爵府

唔好醫護
公務員 條隊
診所 都唔爆,仲有位俾你睇醫生

首頁
12345...8

尾頁

跳至