自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 21:00
小學
想勁12
想平均唔怕抽獎失敗,14 (12女仔肯放棄mps,聖保祿聖方濟各任揀,男仔就未必入到第一志願)

Del

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lucycat 發表於 21-7-7 23:22
我朋友兩間都有Offer,要笑住咁放棄一間

但係瑪利曼中文麻麻同放洋率好高所以佢好猶豫

人哋放洋,自己個女唔會影響到唔開心就得。其實唔止mss,不少名校/直資放洋率都高的,我睇返我仔果間,畢業生出國都有26%,中一至中五都係年年有人走,淨係升中六果年都走成廿個,好難避免,平常心啦
聖提女3322有90%的確高,但入u率比mss稍遜,即係中文ok(3322斷腳好多時因為衰中文),但整體不夠mss top。有辣有唔辣
兩校學生背景,文化都相近。或者,可從宗教角度考慮

別墅

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 23:41
人哋放洋,自己個女唔會影響到唔開心就得。其實唔止mss,不少名校/直資放洋率都高的,我睇返我仔果間,畢 ...

多謝版主,會copy俾朋友睇

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 21:01
順帶一提,升中校網可以揀學校個網,亦可揀住址個網

版主, 請教小學係觀塘網,如遲下搬屋去東區/九龍城網,假如一定是band 1生 ,會否跌band ?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Monchichi110 發表於 21-7-8 08:51

版主, 請教小學係觀塘網,如遲下搬屋去東區/九龍城網 ...

Sorry呢幾區無深入研究怕答錯你,建議去升中版問
都要睇返邊間學校,始終同一區都有強校弱校

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-7-8 09:25
Sorry呢幾區無深入研究怕答錯你,建議去升中版問
都要睇返邊間學校,始終同一區都有強校弱校
唔緊要, 謝謝

大宅

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 21:00
小學
想勁12
想平均唔怕抽獎失敗,14 (12女仔肯放棄mps,聖保祿聖方濟各任揀,男仔就未必入到第一志願)

版主,借問一句,灣仔嘉諾撒聖方濟各書院,呢間中學點睇?
Thx

王國長老

al5135 發表於 21-7-8 10:20
版主,借問一句,灣仔嘉諾撒聖方濟各書院,呢間中學點睇?
Thx

公開試成績及升學可睇school report(p 18)
http://www.sfcc.edu.hk/school/plan_reports/school_reports/1920_school_report.pdf

就咁睇,本地degree不足一半,都仲可以估因為有人去咗外國
但sub degree果一大舊就無得呃
中英數通識4主科同往年差不多,50(目測約53%)
唔錯啦

2020其他學校參考數字,你可比較,如果講到1A我覺得3大數字50%差不多,三大50% 》 8大50% 〉本地大學50% ,明白嗎? (本地大學包括其他自資學位)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104

嘉諾撒會學校都係教到女仔乖乖,呢樣可以保證。最唔出彩果間嘉諾撒超德女仔都乖。但如果你想咩創新思維好發問work hard play hard果種,嘉諾撒會學未必係你首選

大宅

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-7-8 12:26

公開試成績及升學可睇school report(p 18)

呢間係咪Band1C中學
Thx for Reply

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

小學
想勁12

想問下,如果跨區,會唔會影響banding?

王國長老

al5135 發表於 21-7-8 12:52
呢間係咪Band1C中學
Thx for Reply

應該差不多

王國長老

karen125 發表於 21-7-8 13:06
想問下,如果跨區,會唔會影響banding?

有機會,如果轉入一個強區,對手強勁,有機會跌band
倒轉如來自強校,轉入弱區,有機會升band (不過機會較少,因弱區通常無咩強中學,好少有人咁做)

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 21-7-8 13:07

如果本身將軍澳區小學係band 2,跨區去東區,有冇機會上band 1尾?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-7-8 13:07

我有同事上兩年,佢囡係九龍灣區band 2,揀咗將軍澳官中,入咗

水晶宮

好媽媽勳章

lucycat 發表於 21-7-7 23:22
我朋友兩間都有Offer,要笑住咁放棄一間

但係瑪利曼中文麻麻同放洋率好高所以佢好猶豫

我同阿女去過瑪利曼參觀,最終阿女完全唔考慮。我覺得啲女仔唔夠純樸
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

KateC2012 發表於 21-7-7 20:43
如果你有一仔一女,會簡香港邊個校網?

我仔女小學16網,升中東區,b1都多選擇,而且灣仔區有十幾個位借俾東區。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

王國長老

patpat234 發表於 21-7-8 13:17
我同阿女去過瑪利曼參觀,最終阿女完全唔考慮。我覺得啲女仔唔夠純樸

最好肯花時間自己去望望,個人感覺都好重要

男爵府

請問如果12網男仔,有直屬中學,係咪只要b1/b2都應該可以直上中學?
但係如果想轉第二間中學,12網男仔除咗皇仁好似都唔多選擇?

水晶宮

KateC2012 發表於 21-7-7 20:43
如果你有一仔一女,會簡香港邊個校網?

最重要看讀到咩幼稚園,幼稚園駁上去有小學有中學就安心好多。校網可以跟所屬小學。

舉例小朋友的幼稚園勁,幫助入到勁的中西區或灣仔區小學,已可用此小學所屬校網去幫助升中選校。最緊要找小學有中學連寫或直屬的學校,捱少一關升中。

南區比人話地獄校網,但識玩由幼稚園玩起,慎入幼稚園,升到中西區或灣仔區小學。或照選南區學校但考到勁成績,照有南區人都入到好學校。(如田灣始南,南區官立勁成績可派位入英皇、庇理羅士)

別墅

patpat234 發表於 21-7-8 13:17

中學揀咗邊間?

首頁
12345...13

尾頁

跳至