自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

麟媽媽 發表於 21-7-24 00:15
我即刻上去睇吓,如果平咁多梗係轉!但佢唔保COVID-19喎,呢樣好重要。另外千幾蚊原來唔包醫療費用㗎,如 ...

COVID 19 只係前年第一次可以,之後其實學校已經無再關閉,佢第二年講左唔可以claim COVID-19 都合理嘅。
醫療我仔本身香港有一份,英國其實留學生都有IHS ,所以留學保險無再加埋醫療。我啱啱先續左留學保,佢話有10%無索償折扣,另外本身有八折優惠,我真係比左$1262咋。

男爵府

yuyueng 發表於 21-7-24 07:56
COVID 19 只係前年第一次可以,之後其實學校已經無再關閉,佢第二年講左唔可以claim COVID-19 都合理嘅。
...

如果系英國係咪只有NHS, 交visa時買左IHS, 其實系米都不用買有醫療的呢?

男爵府

虎到金來勳章

麟媽媽 發表於 21-7-23 22:54
我仔都係AXA, 上年跌爛晒部iphone8, 賠足。

路過請問一下,賠償的電話是否要在保單生效期內購買才可以?

用戶要求終止服務

牛年勳章

麟媽媽 發表於 21-7-23 22:54
我仔都係AXA, 上年跌爛晒部iphone8, 賠足。

電話都包?唔錯喎~

未經許可,請勿轉載

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

sunny.moon 發表於 21-7-24 00:57
me too $6,xxx.x 呀!咁平包D乜?

保費差咁遠,係咪 coverage 唔同呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

yoyo123 發表於 21-7-24 09:41
如果系英國係咪只有NHS, 交visa時買左IHS, 其實系米都不用買有醫療的呢?

係呀,申請VISA時交左萬四蚊for 兩年半,所以我覺得唔使再另外買。

珍珠宮

yuyueng 發表於 21-7-24 07:56
...

我都係買開保x,都有無索償折扣,但請問你點解會有8折嘅? thanks

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

external 發表於 21-7-24 10:12

唔係,不過佢有上限,幾多錢我又唔記得左,但交返部電話去Apple補錢換部新,我記得個賠償嘅錢係夠冚Apple嗰條數。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

yoyo123 發表於 21-7-24 09:41

NHS是英國政府提供的公立醫療系統, 但選擇性收病人, 早前新冠病毒患者都唔比入院,醫院門口貼張通告叫你發燒就不要進入醫院

水晶宮

dawnhu 發表於 21-7-24 17:23
我都係買開保x,都有無索償折扣,但請問你點解會有8折嘅? thanks

我朋友做保X , 一開始就有8折,但我見EK久唔久會有人有八折code , 只係無人問啫。

水晶宮

唔使,不過要有keep 單件野既單。

男爵府

虎到金來勳章

yuyueng 發表於 21-7-24 18:21
唔使,不過要有keep 單件野既單。

thank you yuyueng & 麟媽媽

珍珠宮

回覆樓主:

保x都有基本同卓越計劃,未必係ax_貴(我有買),只係保險嘅賠償額同內容有不同。我原想買保誠,但見唔保手提,我怕他容易遺失電話,所以買ax_。

子爵府

2024年龍年勳章

olkan 發表於 21-7-24 18:42
保x都有基本同卓越計劃,未必係ax_貴(我有買),只係保險嘅賠償額同內容有不同。我原想買保誠,但見唔保手 ...

謝謝大家!我決定去AXA 買,網上$4900 9 折是否最平?如果要搵agent 可以平啲,請推介边一間

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我想問,學校無規定外藉學生一定要買全學年嘅保險?

子爵府

2024年龍年勳章

雪菜肉c 發表於 21-7-24 22:00

多數會,因為擔心有事,學生冇錢求醫。

侯爵府

冇人規定,因為已經交左IHS費用,可以同公民一樣用政府醫療

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

雖然有,但學童保係包埋佢嘅飛機行程,我睇佢包嘅嘢都幾似平日我哋買嘅旅遊保,又例如佢有咩事,父母可以有機票住宿過去睇,又如果啲細路聖誕假唔返香港,去咗第二個國家玩又唔好彩發生事都有保障,咁除翻開每個月又唔係好多錢,叫有多個保障囉。

侯爵府

Bertie07 發表於 21-7-24 20:54
謝謝大家!我決定去AXA 買,網上$4900 9 折是否最平?如果要搵agent 可以平啲,請推介边一間
...

正價$3900,我個agent折到 $3000,你問下你agent

侯爵府

不是,只要保留單據,佢會計埋折舊率

首頁

尾頁

跳至