自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

rebeccalin 發表於 21-8-3 11:58
我個仔話話唔打,我地都唔打算俾佢打複必泰,畢竟技術太新,以後會唔會有其他副作用宜家唔知。如果科興可以 ...

咁系咪呢個暑假唔打針就唔準返學?

男爵府

回覆 Chowying 的帖子

條片講乜都好, 都係等科興

公爵府

牛年勳章

amyma2012 發表於 21-8-3 15:21
咁系咪呢個暑假唔打針就唔準返學?

唔係,係間學校超過七成人打針可以返全日,唔夠七成就返半日

大宅

wan_sosin 發表於 21-8-3 12:06
唔選擇打嘅家長,唔係因為眼前嘅副作用,係擔心對發育中嘅子女,會否做成日後未知嘅影響。
就算而家話係0副 ...

同意,我自己有打,但未想俾小朋友打

侯爵府

唔選擇打嘅家長,唔係因為眼前嘅副作用,係擔心對發育中嘅子女,會否做成日後未知嘅影響。

講出重點。唔可以預見嘅副作用至係憂慮。當然好可能2,30年後發現係冇咩大副作用,咁到時咪唔抗拒囉。

水晶宮

rebeccalin 發表於 21-8-3 16:09
唔係,係間學校超過七成人打針可以返全日,唔夠七成就返半日

唔知會唔唔要求未打針學生自費定期檢測先可以返學呢? 我哋大人打晒疫苗了,差小朋友,但想佢打科興! 希望政府快點批18歲以下打科興啦!

子爵府

原來有人同我相同想法,我幾拾歲冇所謂,但如真係十年八年後有咩後遺或副作用到時先知,我地仔女正當盛年點算?所以我都等緊科興

大宅

lawbb2008 發表於 21-8-3 15:30
回覆 Chowying 的帖子

條片講乜都好, 都係等科興

絕對正確

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

都係想等科興

珍珠宮

BK Milk勳章

emilylam 發表於 21-8-3 14:13
係,好像四環素咁,未換牙原來會令牙永久變黃

你舉四環素呢個例子非常好,當時醫生都唔知有呢個問題

禁止訪問

公爵府

牛年勳章

sfccwy 發表於 21-8-3 17:15

唔止四環素,仲有呢樣更加恐怖!
沙利度胺(Thalidomide)又名反應停、酞咪脈啶酮、沙利竇邁、賽得(Thado)[2],是研製抗菌藥物過程中發現的一種具有中樞抑制作用的藥物。曾經作為抗妊娠嘔吐反應藥物在歐洲和日本被廣泛使用,投入使用後不久,數據顯示使用該藥物的孕婦的流產率和海豹肢症(Phocomelia)畸胎率上升,致使該藥物退出市場,該事件被稱為反應停事件。
所以我都會等科興!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

叫d 仔女同自己打左針既人出黎講仲好,自己已盡公民責任,唔打針係自私,睇佢地點響自己塊面貼金,好過叫人睇片.... 大家各有想法同,點解要去游說人,甚至話人?

水晶宮

sfccwy 發表於 21-8-3 17:15

所以復必泰呢種短時間推出嘅新技術疫苗,我持觀望態度,我都希望佢成功,將來唔會有任何副作用,但而家有得揀,當然揀返穩陣嘅科興滅活疫苗啦!復必泰所謂有效d咪又係好多打左針都中,好多打左復必泰入境香港都中左病毒,打針只是為免重症和減低死亡率啫,咁科興對我嚟講安全又有效,放心好多,子女更加想佢哋打科興,始終佢哋發育中 ,太多未知數啦。

珍珠宮

BK Milk勳章

熊熊老婆 發表於 21-8-3 17:31
唔止四環素,仲有呢樣更加恐怖!
沙利度胺(Thalidomide)又名反應停、酞咪脈啶酮、沙利竇邁、賽得(Thado) ...

呢個唔知呀

珍珠宮

BK Milk勳章

emilylam 發表於 21-8-3 18:03
所以復必泰呢種短時間推出嘅新技術疫苗,我持觀望態度,我都希望佢成功,將來唔會有任何副作用,但而家有 ...

其實我比你更保守,復必泰呢個新技術,我覺得連成年人都唔好打

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

認同

子爵府

baby_jkk 發表於 21-8-3 14:29
我都係怕復必泰太新,唔知日後會唔會有啲咩副作用,始終一隻新疫苗需要好多年先研發到出嚟,佢一年就拎出嚟 ...

Same here

大宅

Gooblovebb 發表於 21-8-3 16:11
同意,我自己有打,但未想俾小朋友打

唔打又驚佢感染到, 好矛盾

首頁

尾頁

跳至