自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 大力大力 的帖子

好睇

珍珠宮

laukkk 發表於 21-9-26 00:12
同意,唔使喺食飯時間播埋晒啲後巷坑渠,一陣就菲傭淫照,再唔係就貓貓狗狗
...

呢啲咁高質認識國家老少咸宜節目又夜一夜先播,又得半小時,垃圾東張就黃金時段死唔斷氣,tvb係咪有人立場問題唔想播呢啲了解中國節目呀?

珍珠宮

popofat 發表於 21-9-25 23:53
應該製作多d 呢啲節目,等香港人認識祖國,增加歸屬感

山長水遠拍得咁辛苦播得半小時,唔明tvb cut咁短做乜

男爵府

daijuju 發表於 21-9-26 00:22
山長水遠拍得咁辛苦播得半小時,唔明tvb cut咁短做乜

我都覺得cut 到大短。其實可以晩晚播。我記得當年三峽工程又有一套好正既走三峽,介紹工程可以點樣做福百姓。呢啲節目好睇

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

好好睇,睇住中國努力不懈
為極窮人口脱貧
我每次睇,內心都有一股暖流湧上心頭
真係令我好感動
最開心係女女對呢個節目都有興趣
我們可以互相分享見解、想法

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

為極窮人口脱貧
真係令我好感動
最開心係女女對呢個節目都有興趣
我們可以互相分享見解、想法

大宅

回覆樓主:

要先用3、4年時間搬走D碎石,再種500萬棵樹,從空中影埋不見邊際嘅黃土,我一路睇一路嘩嘩聲,不過我另一家人話破壞天然環境喎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

schi 發表於 21-9-26 03:18
要先用3、4年時間搬走D碎石,再種500萬棵樹,從空中影埋不見邊際嘅黃土,我一路睇一路嘩嘩聲,不過我另一 ...

根本就係造森造木、制造綠色環境、還能養活上千家庭~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

D..D 發表於 21-9-25 23:03
追求民主自由係冇用架
追求民生先係王道
精準扶貧真係好正

上次講嗰四個年青人點樣將農村生產線接軌,做得好好

水晶宮

kikikay 發表於 21-9-26 00:57
為極窮人口脱貧

覺得好神奇,有啲地方真係落後到好似古代咁,但政府冇放棄,可以由零開始咁去改善佢哋嘅生活水平

子爵府

要先用3、4年時間搬走D碎石,再種500萬棵樹,從空中影埋不見邊際嘅黃土,我一路睇一路嘩嘩聲,不過我另一 ...

乜種樹都叫破壞天然環境咩?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

栽種大量樹木會破壞天然環境?你的家人有無開冷氣, 買外賣用膠盒?

中國扶貧做得到位, 亦有一班願意為其他人付出的人去幫助, 祖國今日才得以繁榮, 政策做得好, 人民才幸福, 香港政府要好好學習!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

laukkk 發表於 21-9-26 00:12
同意,唔使喺食飯時間播埋晒啲後巷坑渠,一陣就菲傭淫照,再唔係就貓貓狗狗
...

慌張西望話題嘔心, 絕對不適宜每日7點半播放

子爵府

20162016 發表於 21-9-26 07:03
覺得好神奇,有啲地方真係落後到好似古代咁,但政府冇放棄,可以由零開始咁去改善佢哋嘅生活水平
...

係啊,嗰啲極貧嘅人窮到超出我哋想像,直程係掙扎在生存線,生活環境是不適宜居住,單純發錢係解決唔到問題。

水晶宮

Horsebbj 發表於 21-9-26 07:11
栽種大量樹木會破壞天然環境?你的家人有無開冷氣, 買外賣用膠盒?

中國扶貧做得到位, 亦有一班願意為 ...

公爵府

牛年勳章

Jone_kuok 發表於 21-9-26 07:15
係啊,嗰啲極貧嘅人窮到超出我哋想像,直程係掙扎在生存線,生活環境是不適宜居住,單純發錢係解決唔到問 ...

有冇睇山海情?山海情就係根據今集講的西海固拍的扶貧寫實電視劇。寧夏的黃土地以前真係窮到唔適合居住,D人根本上連生存都講唔上。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Jone_kuok 發表於 21-9-26 07:15
係啊,嗰啲極貧嘅人窮到超出我哋想像,直程係掙扎在生存線,生活環境是不適宜居住,單純發錢係解決唔到問 ...

中國政府所做的扶貧工作、不是發錢、而是派幹部都那地區教村民賺錢(種植、飼養) 、或誘使商家到那地區投資生產、這才能使貧窮地區人民、永遠脫貧。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

rebeccalin 發表於 21-9-26 07:35
有冇睇山海情?山海情就係根據今集講的西海固拍的扶貧寫實電視劇。寧夏的黃土地以前真係窮到唔適合居住,D ...

要說服貧困地區人民、集中移到想發展的地區 (當時亦是荒蕪一片)、真是絕對不容易~

買基金真係好傷

子爵府

rebeccalin 發表於 21-9-26 07:35
有冇睇山海情?山海情就係根據今集講的西海固拍的扶貧寫實電視劇。寧夏的黃土地以前真係窮到唔適合居住,D ...

未啊

珍珠宮

回覆樓主:

外國幾時好似中國咁幫窮人,授人以漁?就算幫都只是派錢,佢哋根本唔想啲人脫貧,一世係金字塔底層,維持資本嘅特權階級。同埋一次疫情已經睇到外國幾輕賤人命,而中國係一個都不能少去救,帶領整個國家脫貧,提升教育水平,因為佢哋知咁樣國家先有未來。

首頁

尾頁

跳至