夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

咁你當年有冇直接講佢知,你想佢陪住你,接你出院?

如果冇,男人真係唔明個喎!你想佢陪,要講白d!不過,咁多年啦,你都要放下啦。再記住,都係自己唔開心。

男爵府

Icyyyyy 發表於 21-9-23 00:21
我小朋友早產, 所以自己先出院, 已提先同老公講今日可以出院,但最終佢話做緊嘢行唔開,叫個common friend ...

甘佢係因為工作而陪唔到你既,我覺得可以原諒既
如果因為玩而陪唔到,我會嬲足一世,
當然出院都想老公陪,呢個我都明

大宅

我小朋友早產, 所以自己先出院, 已提先同老公講今日可以出院,但最終佢話做緊嘢行唔開,叫個common friend ...

我出院都係亞媽接,因為當時老公工作好忙,一個做幾個人野!

過來人心聲:真係好小事,你唔講我都唔記得我老公冇接出院

唔好再亂諗想

洋房

咁您又唔好咁諗,您放唔開,代表當時真係好想老公黎接您,雖然已經過左咁耐,我覺得您可以嘗試坦白同老公分享番您內心嘅心情,您可以分享埋您有以上咁嘅諗法,其實相信您好重視老公,當時生完bb個人又虛弱,bb又早產,心情一定唔會好,我都好明白,您都只係想身邊最親密嘅人黎陪您出院,支持吓您。您又可以聽吓老公其實係點諗,因為有時男人諗嘅野同女人諗嘅又好唔同,您好重視哩樣野,佢地就覺得冇咩野,所以如果您既然咁在意,您一定要同老公分享您嘅諗法,如果您繼續唔講,這只會成為一條刺,亦會影響住婚姻關係,加油啊

別墅

我欣賞肯誠實面對自己感覺嘅人。你唔開心,好正常,唔係你嘅問題!我都係半個過來人。
我生第一個小朋友時,準備入院,我62竟然問佢個仔係咪要返工唔得閒,佢可以替佢個仔陪我入院,叫佢唔好請假。
我聽到都反白眼,好彩我老公話佢已經請假陪我。
我覺得62完全唔尊重我,唔尊重女人生BB係需要老公陪,我個條刺都仲係度,所以你條刺肯定仲大。
不過,兩夫妻相處,一定要包容同遷就,今次你包容佢唔遷就你,佢下次就要遷就你嘅唔包容。相方都做到,就可以行落去。你要畀佢知道你嘅感受,否則,日積月累,關係會越嚟越差。佢仲愛唔愛你,我諗你心裏有數嘅。
加油!

琥珀宮

回覆樓主:

如果真係做嘢就由佢啦

大宅

明白你,小朋友早產難免你嘅心情當時一定係唔開心想有個人陪住,加上啱啱生完小朋友身體虛弱,但係過咗咁多年其實都應該釋懷,太過放喺心上反而搞到自己仲辛苦

cathngai    發表於 21-9-25 18:20

複式洋房

回覆 PIGPIG朱 的帖子

太執著不是好事,三年之後仍然受困擾,何必呢!

Ftmagic    發表於 21-10-4 00:19
cathngai    發表於 21-9-25 18:20

複式洋房

明白你感受,當年我係超級早產,有老公接,但好擔心bb。你老公有事黎唔到,難免更加會諗老公會唔會唔開心!我bb住咗好個月醫院,跟住仲有好訓練,我都好難過同好自卑,覺得自己生仔都生成咀。少少野就好敏感,老公嫌棄我喇!但事實未必如此,你唔好太上心,第日俾心機照顧bb,老公一定會感受到呢!加油!

大宅

掉頭如果係你個小朋友第一日返學
你因為自己工作老細點都唔比請假
或者突發事件出席唔到
而你叫其他家人接返學
你又嬲老細幾年,或者嬲自己幾年?

有d野過左去就要放下,只能夠用溝通令對方知道自己感受,叫佢下次唔好啦!就原諒放下吧!你因為呢件事關唔到自己,而令到當下百件事都解決唔到,值得咩?

認真,你應該要搵d心理輔導去傾下解開心結,真心需要亦對你有幫助!
問下自己你點樣教小朋友寬恕同原諒別人? 就係甘簡單

男爵府

會嬲都好正常,但如果之後佢做個好爸爸,有關心你,幫手湊小朋友,咁就唔好再執著過去.

別墅

男人真的因工作行不開 就 只能再用時間放下件事情

公爵府

牛年勳章

d 男人其實係大蠢蛋來的, 如果嫁個唔細心既, 你要講妳真正想要既是什麼, 唔好以為, 身邊係理所當然, 係人都會咁做既事, 就以為他會做到呀! 樓主, 這件事上, 妳老公係大意左疏忽左妳的感受及需要, 但妳自己, 也有不對的地方, 妳無俾他知道, 此刻, 妳需要他陪伴妳, 陪伴妳的傷痛, 不捨, 這個膊頭, 只可以係你, 因為bb係我們的, 這份痛苦有幾痛, 只有我倆才明白, 可以互相安慰

大宅

2021可愛聖誕B勳章

秋天與楓葉 發表於 21-9-23 09:32
你老公返緊工,叫朋友幫手算係咁啦,起碼無叫奶奶嚟

有啲事要放下

雖然老公黎接出院,6299跟埋黎,here
99仲由病房抱走我個b直到返屋企,仲要一直行我前面,全程冇轉個頭過黎望我,冇同我講過野,我亦冇叫佢幫我抱,事後佢理由係驚我攰抱唔掂同我老公唔識抱,我都係完全放唔低件事

洋房

回覆 Icyyyyy 的帖子

我覺得最主要係睇佢平時對你好唔好,如果你真係在意佢當日無接你出院,其實你應該平心靜氣同佢講返你既感受,我相信你老公錫你既都會安慰返你或者比到個令你釋懷嘅原因比你。
我認識有啲朋友既老公都好錫老婆,但又同樣老婆生小朋友因為工作無陪伴喺身邊無接出院,據我觀察朋友既個案覺得係因為個男人對工作或者老細唔識say no, 而唔係唔緊張老婆,朋友初時都有唔開心,我都鼓勵佢同老公表達返自己感受,唔單止令佢放低左件事,佢哋雙方仲了解多咗對方添!

珍珠宮

Theresa226 發表於 21-9-30 02:53
雖然老公黎接出院,6299跟埋黎,here
99仲由病房抱走我個b直到返屋企,仲要一直行我前面,全程冇 ...

我完全明白你

不過我都勸你要放下,唔放下係為難自己

大宅

2021可愛聖誕B勳章

秋天與楓葉 發表於 21-9-30 09:42

我完全明白你

呢件只係其中一件事,一直以黎我都想生兩個,依家我都好矛盾,好想生多個,但我憎恨到唔想個B跟我老公姓,所以一直唔再生,要放低真係好難

珍珠宮

Theresa226 發表於 21-9-30 10:04
呢件只係其中一件事,一直以黎我都想生兩個,依家我都好矛盾,好想生多個,但我憎恨到唔想個B跟我老公姓, ...

可以搵專業人士接受輔導

男爵府

我又覺得無咩問題,又有人陪你出院。
我朋友仲堅,佢老公返工唔醒,佢自己一個抱住初生飛的返家喇,要迫才來接你無咩意思,不過我朋友老公每月比晒所有開支,所以朋友FTM無咩意見。

子爵府

回覆 Theresa226 的帖子

你都係放開啲,至於生第二個,你就真係諗清楚

我睇返你啲舊post,就記得你,你一屋都係人,沖涼浪衫都係問題,但又搬唔到,仲生多個咪令你自己更走唔出呢個怨恨

首頁

尾頁

跳至