自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

singwin 發表於 21-9-25 08:04
https://www.straitstimes.com/singapore/health/dining-in-capped-at-two-wfh-the-default-among-6-key-ch ...

直頭唔掂 仲話去公園同啲老人家打針 我當堂打咗個突

男爵府

Rita 發表於 21-9-25 08:50
香港還香港,每個國家都鼓勵民眾接種,香港仍然實施口罩令係正確,新加坡冇咗口罩令,防疫又放寬,最後都 ...

證明口罩同樣打針同樣重要

男爵府

Boeing787 發表於 21-9-25 09:37
回覆 Rita 的帖子

新加坡從未放寬過口罩令。他們的防疫限制一直比香港嚴格。 ...

我唔明點解有人覺得新加坡啲人個個好open唔帶口罩,事實係嚴過香港,接種率亦高過香港,所以咁先得人驚,做晒所有野都無得放寬

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

https://www.straitstimes.com/singapore/health/dining-in-capped-at-two-wfh-the-default-among-6-key-ch ...

接種疫苗可以減低死亡率及重症患者已經好好

水晶宮

2024年龍年勳章

singwin 發表於 21-9-25 09:10
https://www.moh.gov.sg/covid-19/general/faqs---masks-and-personal-protective-equipment-(ppe)

新加 ...

謝謝更正
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

難相處 發表於 21-9-25 09:05
點解成日覺得打針係幫政府?
打針可以防止嚴重併發症,係對自己好!
我知疫苗自己本身都有併發症風險,優點 ...

因為香港醫療太好,有重症一定會盡力醫一定有氧氣吸,所以d人覺得減低重症係幫左政府

試吓好似外國咁叫你自己返屋企過幾日睇吓有冇C到,到時打針就真係為咗保住自己條命

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Rita 發表於 21-9-25 08:50
香港還香港,每個國家都鼓勵民眾接種,香港仍然實施口罩令係正確,新加坡冇咗口罩令,防疫又放寬,最後都 ...

記得初期話口罩防禦力係達9x幾個%, 如果大家都帶口罩,係有靠阻止感染病菌

我覺得口罩廠應該研發d 透氣口罩 減低市民抗拒帶口罩出街

侯爵府

20162016 發表於 21-9-25 08:06
唔好再諗搞咩旅遊氣泡住啦,唔該

上個月新聞已經講咗話唔會再有

珍珠宮

2024年龍年勳章

singwin 發表於 21-9-25 09:47
我唔明點解有人覺得新加坡啲人個個好open唔帶口罩,事實係嚴過香港,接種率亦高過香港,所以咁先得人驚, ...

各方面都好過香港,但最近放鬆入境管制。

珍珠宮

panda361 發表於 21-9-25 10:03

打針比例高
如果試驗通關成功
經濟可以快速起飛
小國承受不起長期鎖國

珍珠宮

玩具勳章

難相處 發表於 21-9-25 09:05
點解成日覺得打針係幫政府?
打針可以防止嚴重併發症,係對自己好!
我知疫苗自己本身都有併發症風險,優點 ...

打第一針嘔頭暈呼吸困難,唔敢再打,無副作用一定跟指示打晒,個個都自私,邊個唔為自己

珍珠宮

玩具勳章

panda361 發表於 21-9-25 10:03

個關一定守好,見到d工人入黎就驚,人地爆到甘,又就黎冬天,唔想又爆,人都癲

panda361    發表於 21-9-25 10:11

伯爵府

戴口罩係最好嘅防線

侯爵府

要完全開返袁挪亞一早已話90+%接種率都未得

侯爵府

TOMATOO 發表於 21-9-25 10:17
戴口罩係最好嘅防線
yes but 只能短期使用,完全冇接觸菌會令身體免疫力減弱,長期係咁開放返時又會產生其他問題

男爵府

Horsebbj 發表於 21-9-25 09:56
接種疫苗可以減低死亡率及重症患者已經好好

大概是同意的,但細心啲睇你會發現
1.60歲以上有病患的打晒針都保護不大
2.小朋友重症率本身已經低,但心肌炎幾千人就有一個
3.每劑疫苗都要俾錢藥廠的,首先得益的是藥廠,外國已經話要打第三針,之後會唔會第4、5針?會唔會最後要自費打?
4.澳門接種率低但可與內地通關,新加坡接種高但要收緊措施,這証明通關、復課等措施與接種率汊沒有直接關係的

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

singwin 發表於 21-9-25 09:39
令情況失控的是不帶口罩及不限聚,並非唔打針,澳門接種率低但零清多時,與內地通關。打針只防重証,減少 ...

防重症已經好好, 如果唔打針, 重症多醫院壓力大, 到時連輕症都要在家休養, 然後又傳比其他人, 現在新加坡就係依個情況, 因要在家養病, 以至開始失控

之前打針希望防傳播來保護其他人, 咁就話政府要谷針來全民防疫, 但依家只可打針來保自己命, 係完全為自己, 所以仲係話政府谷針真係無理, 邊D人可以打針而死都唔打針就自求多福, 好多小朋友同有病老人家想保護自己都唔得

侯爵府

Ocean419 發表於 21-9-25 10:00
因為香港醫療太好,有重症一定會盡力醫一定有氧氣吸,所以d人覺得減低重症係幫左政府

試吓好似外國咁叫你 ...
其實正苦已比足時間市民打針,冇理由再慢慢等d人睇定定定d,橫掂大陸冬奧先通關(若真),倒不如呢幾個月流感高峰期前試下續步開放返

侯爵府

singwin 發表於 21-9-25 10:23
大概是同意的,但細心啲睇你會發現
1.60歲以上有病患的打晒針都保護不大
2.小朋友重症率本身已經低,但心 ...

伯爵府

singwin 發表於 21-9-25 09:39
令情況失控的是不帶口罩及不限聚,並非唔打針,澳門接種率低但零清多時,與內地通關。打針只防重証,減少 ...

內地與澳門也不須戴口罩多時了,也沒有限聚,佢地只是有個案時大規模隔離撿測。打針雖然仍會傳播,但傳播率大大減低,英國已全面放寬所有防疫,但每天只有兩三萬人確診,死亡率也低,就係因為八九成人打針既效果。如果唔使打針就能控制,就唔使全世界搶針啦

首頁

尾頁

跳至