少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

goodsnooky 發表於 21-11-5 15:10
行行出狀元,你可以同個仔講,路係人行出黎嘅,要揀自己鐘意嘅一門手藝,揀咗就要對自己嘅決定負責任。
...

我有一位同事,中學轉了去VTC 讀飛機工程,沒有考會考,讀完VTC, 去了香港機場工程公司工作,之後又在中大讀碩士,現在是工程師。她英文好好,剛和家人移民加拿大。

大宅

回覆 Genini_kwok 的帖子

唔係讀書料,
就去學門手藝搵食,好過呢三年大家一齊折磨,
又磨唔到咩好成績。

大宅

回覆 mm168mm 的帖子

我尋日去左佢學校同佢班主任了解過,佢成績吾係太有問題,反而係品行吾得,無8成出席率根本吾駛升級或畢業. 今日考試,佢都無返學校考,佢遲咗半個鐘出門口,但係屋企樓下坐,我嫂去學校問先知佢無返學考試

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

男仔都好D,女仔點算?
請問 VTC 課程係咪多數用中文教?
吾識中文點算?

男爵府

畀面勳章

我朋友都係想中4 都係晒時間.日日係度坐捱左中4.,.中5都未必捱到..都冇心機上堂

大宅

回覆 virgokaren 的帖子

甘我又吾清楚,你上網search 下

大宅

回覆 cat2007 的帖子

其實捱都真係好辛苦.
我自己細個都只係會做功課,上堂有聽書,考試前一日先溫書,讀完中7. 但果時我好鐘意返學,同同學仔玩得好開心. 所以我有時就真係吾明,點解家陣d 小朋友吾鐘意返學.

伯爵府

牛年勳章

Genini_kwok 發表於 21-11-15 22:37

其實捱都真係好辛苦.

係囉,而家仲多左好多活動。
校舍又大,小息,放學,同同學吹水都係樂趣。點解吾中意返學?
我以前吾中意上堂,大部份D老師好悶。
但我幾中意做功課,我有心机做時都做得幾好,有好評!

大宅

不如 同佢傾下佢有咩計劃
一齊上網睇下VTC佢想讀咩科
又或者去啲咩升學展睇下
俾佢知道除左VTC仲有好多選擇
睇下佢對咩科目 咩工種有興趣
同佢一齊訂立目標 諗下條路點行

之前我小朋友老師都講過
中二中三係年青人最迷茫嘅兩年
唔知自己想點 又無咩目標咁

可能佢對依家讀緊嘅野無興趣
讀得唔好 無成就感 就自然唔想讀
當你幫佢搵到自己嘅目標或興趣
可能會令佢發奮起黎

我都用類似方法 係work嘅
引導佢思考下自己到底想點
點樣行佢條路先可以做到佢想做嘅野

大宅

Genini_kwok 發表於 21-11-11 15:45
回覆 mm168mm 的帖子

我尋日去左佢學校同佢班主任了解過,佢成績吾係太有問題,反而係品行吾得,無8成出席 ...

佢肯唔肯同你傾?有冇了解過佢點解唔想返學?

大宅

回覆 找對的人 的帖子

佢應該係想陪佢好朋友一齊讀

大宅

回覆 Jan.Jan 的帖子

就係因為懶,再加上掛住玩

男爵府

畀面勳章

Genini_kwok 發表於 21-11-15 22:37

其實捱都真係好辛苦.

網上太多資訊同埋好多人都有打機習慣

子爵府

Genini_kwok 發表於 21-11-18 08:09

同感

大宅

樓主 讀VTC 同IVE 唔同
VTC係非常專 選擇一種證書去讀(如護理)咁出黎就一定係要搵番相關行業,所以選科時要睇清楚前景係點 有d 課程讀完可能真係無野做

IVE 個F.dip 就有少少唔同 讀完佢可以上Dip再上high dip 讀到high dip 認受性都高 有資歷架構認證 當佢做兩年野想再讀書 high dip 證書可以幫到佢入part time degree
當然 學費你要考慮清楚 3年 F dip 再dip 再high dip 如申請唔到學費減免都幾金

你話出席率問題佢而家都成日唔返 好大機會佢轉VTC/ive 都係長期打機唔返學的 或者入到去唔做project 唔present
你要解釋佢聽 讀咩都好 第一件事係要出席率要阿媽比錢會去VTC 就首先要學校夠出席率先

大宅

回覆 Max20080525 的帖子

讀VTC 青年學院,其實都真係預左佢都係hea 讀. 佢品格真係好有問題,每日都好似搵緊藉口比自己吾返學,一星期只返3日,例牌2日擴課. 佢講到明而在什麼又不怕,家人不怕,學校不怕,只係怕家人煩. 作為佢既屋企人,今個星期我終於覺得好煎熬, 我係度諗,係咪由佢闖下禍,趁佢細仲有時間起返身,就用冷爆力對佢,不聞不問,佢就會有所改善? 我又係度諗比佢讀埋今年,出年轉青年學院,呢個決定係咪岩? 個心真心累,但我吾想放棄佢

男爵府

Genini_kwok 發表於 21-12-10 19:57
回覆 Max20080525 的帖子

讀VTC 青年學院,其實都真係預左佢都係hea 讀. 佢品格真係好有問題,每日都好似 ...

慢慢來啦,年青人真係會令成人好累。妳休息完再繼續同佢行落去,首先最緊要確定下係咪情緒有問題影響佢返學。vtc計出席率,唔夠出席幾個月會踢出校,所以好好再傾下

大宅

Genini_kwok 發表於 21-11-18 08:09

如果佢懶、貪玩,可能去到青年學院情況更嚴重,因為教學模式較輕鬆,如果小朋友意志、方向唔堅定,真係會越嚟越散。

大宅

Genini_kwok 發表於 21-11-3 15:12
小朋友讀緊中三,上個月礦課5日,今日又再礦課,返到學校門口同我講吾想返. 其實我都聽到心灰,佢話中三畢 ...

我中學都成日礦課,原因係上堂回答不到老師的問題,但其他同學都識答,得我一個甘蠢。好後悔當初無轉其他學校,搞到宜家仲發x夢.

子爵府

Genini_kwok 發表於 21-11-3 15:12
小朋友讀緊中三,上個月礦課5日,今日又再礦課,返到學校門口同我講吾想返. 其實我都聽到心灰,佢話中三畢 ...

好好溝通下,讀唔到都有其他出路

首頁

尾頁

跳至