自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

bobomia 發表於 21-11-19 19:11
唔會科科都差掛?太差嘅就需要補習,其他成績OK嘅就唔需要補習

電子產品用好耐?留意不要太光,當然太暗 ...

電子產品一星期半小時!因為我仔屋企做功課會坐唔定,唔專心,又做的慢!得數學好少少!唔補習七十左右,補習有90,其他都有80以上

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我仔滴左一年控制得好好,我有啲後悔冇早啲俾佢滴Tim。So far 佢都冇咩話怕光。至於ok鏡同藥水,就自己衡量,我記得醫生同我分析講,如果戴得或者處理得唔好,會有細菌或會傷左眼角膜都唔知,佢話唔值得咁做。而且我仔有鼻敏感,視光師都唔建議戴。所以你都好好諗清楚。

男爵府

coco晓慧 發表於 21-11-19 14:35
今日係九龍眼科醫院檢查550,425度,三個月加深100度,醫生建議去私家配阿托品藥水。請問可以交流下嗎?例 ...

同我仔度數好接近,550,450,但我地仲有差唔多200度散光,得8歲,上年到今年一年內加深左200,嚇死我,聽講近視加深速度同身高發育成正比,我已經即刻帶他去配左OK鏡,眼科醫生話唔肯定日頭可唔可以唔使戴眼鏡。但都試左先啦。暫時見到OK鏡係控制得最好的方法。好後悔唔早D去配。

大宅

sunnyvivian 發表於 21-11-19 19:28
同我仔度數好接近,550,450,但我地仲有差唔多200度散光,得8歲,上年到今年一年內加深左200,嚇死我,聽 ...

我仔15個月加深330,仲誇張,今年8月到今日加深125,都係有250度散光,我依家真係超後悔舊年無聽視光師話配控制近視度數鏡片!

男爵府

coco晓慧 發表於 21-11-19 14:35
今日係九龍眼科醫院檢查550,425度,三個月加深100度,醫生建議去私家配阿托品藥水。請問可以交流下嗎?例 ...

3-6個月要驗一次眼架,你隔成年先去,我仔8歲都係500幾,用緊Hoya控制近視眼鏡,最近半年去覆診無深到,果隻眼藥水好貴,我有問過眼科醫生,記憶中差唔多要成萬蚊一年

大宅

pluto豬 發表於 21-11-19 19:21
我仔滴左一年控制得好好,我有啲後悔冇早啲俾佢滴Tim。So far 佢都冇咩話怕光。至於ok鏡同藥水,就自己衡量 ...

我依家就係十五十六,今日政府醫生係話ok鏡小朋友戴得唔好會有發炎,話考慮滴藥水同戴控制近視度數鏡片,又話550,戴眼鏡無滴藥水效果好!我都好煩

大宅

wailing1230 發表於 21-11-19 19:32
3-6個月要驗一次眼架,你隔成年先去,我仔8歲都係500幾,用緊Hoya控制近視眼鏡,最近半年去覆診無深到,果 ...

我20年8月檢查225,21年1月檢查350,8月檢查425,今日550!藥水係好貴

侯爵府

kalong 發表於 21-11-19 17:53
請問是否0.01%已怕光,停用後加快?即要 keep住滴幾耐,謝謝!!
眼科醫生只肯開0.01

停用後,短時間加深快

藥物要親身試先知

男爵府

coco晓慧 發表於 21-11-19 19:35
我20年8月檢查225,21年1月檢查350,8月檢查425,今日550!藥水係好貴

小朋友未成人前都要驗眼密啲,因為成長期加深得最快,其實眼藥水同眼鏡都係降低佢近視速度,眼藥水係入侵式,所以我覺得眼鏡會安全好多

大宅

mimi222shi 發表於 21-11-19 19:36
眼科醫生只肯開0.01

停用後,短時間加深快

謝謝!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

coco晓慧 發表於 21-11-19 17:54
政府眼科醫生建議試下控制藥水,我問ok鏡如何,醫生話怕感染眼部,我都唔知揀咩好了,見到個仔近視加深咁 ...

我個仔既醫生 (外國) 都唔俾佢戴OK鏡, 不過我都唔想佢戴, 驚佢會搞到眼發炎, 血管增生等 (我試過係緊張d....).

佢而家11歲, 有150-250度近視, 滴阿托品0.5%, 初初怕光要全日戴黑超, 而家秋天陽光弱左好多, 佢都怕光, 但唔戴黑超都得. 佢已經滴左半年眼藥水, 一隻眼近視深左少少, 另一隻眼近視淺少少, 眼球長度大致不變, 佢可以繼續滴, 原定療程要滴幾年.

我明白你擔心副作用問題. 我都擔心過, 但我覺得有醫生睇住, 出左問題仲可以搵其他方法去醫. 咩方法都有好壞處或有長遠問題, 要自己衡量. 你個仔都9歲, 作決定要快了.

大宅

bosch 發表於 21-11-19 22:42
我個仔既醫生 (外國) 都唔俾佢戴OK鏡, 不過我都唔想佢戴, 驚佢會搞到眼發炎, 血管增生等 (我試過係緊張d. ...

就係好擔心,都有朋友建議先配控制近視鏡片hoya,4個月複診睇下度數有無加深,如果有就加上阿托品藥水,話ok鏡驚小朋友戴唔慣

大宅

coco晓慧 發表於 21-11-19 22:45
就係好擔心,都有朋友建議先配控制近視鏡片hoya,4個月複診睇下度數有無加深,如果有就加上阿托品藥水,話 ...

我女用0.05半年,無加深。初頭滴完,夏天太陽猛都眼唔舒服,加個太陽鏡片,而家已經習慣無事。
而我朋友個女用Hoya鏡,3個月加25度。

每人反應效果不同。

大宅

queeneen 發表於 21-11-22 09:29
我女用0.05半年,無加深。初頭滴完,夏天太陽猛都眼唔舒服,加個太陽鏡片,而家已經習慣無事。
而我朋友個 ...

依家配左依視路星趣控制眼鏡試下,四個月後複檢如果有加深要再加上藥水!

別墅

bosch 發表於 21-11-19 22:42
我個仔既醫生 (外國) 都唔俾佢戴OK鏡, 不過我都唔想佢戴, 驚佢會搞到眼發炎, 血管增生等 (我試過係緊張d. ...

請問你小朋友滴0.05阿托品,瞳孔有冇成日放大,我仔滴完超過12個小時,但瞳孔都仲好大,冇收細過

別墅

queeneen 發表於 21-11-22 09:29
而我朋友個 ...

請問你女女用左0.05有有keep住瞳孔放大?

男爵府

我女12歲時一隻差吾多300, 滴藥水一年加深了25度,效果幾好,無特別吾舒服。

其實藥水,特別眼鏡,ok鏡全部都吾平,但吾好慳,過左這幾年想改都改吾到。

珍珠宮

好媽媽勳章

coco晓慧 發表於 21-11-19 17:54
政府眼科醫生建議試下控制藥水,我問ok鏡如何,醫生話怕感染眼部,我都唔知揀咩好了,見到個仔近視加深咁 ...

咦,你的小朋友原來係仔。我見9歲,以為係女孩子發育時期所以近視加得快。

我女之前分別試過miyosmart 同DIMS鏡片,一年大約都加50度近視,唔知叫唔叫有幫助。而家14歲,我覺得佢已高定了(冇再長高),近視亦冇再加。

琥珀宮

coco晓慧 發表於 21-11-19 15:25
我都驚有副作用!舊年八月先225度,今年八月425度,今日檢查就550了!加深太快了!依家都唔知可以點算好
...

理大護眼有控制度數眼鏡,可以試下

大宅

MT2Susan 發表於 21-12-8 10:08
請問你女女用左0.05有有keep住瞳孔放大?

醫生話佢無特別大,所以而家冬天中午太陽都唔辛苦,夏天可能要保護多啲

首頁
12345...6

尾頁

跳至