自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

teresayan07 發表於 21-12-1 16:04
細b 有咩著數

有些比賽,如同分,個獎會比年紀輕的小朋友。

男爵府

appledai 發表於 21-12-1 15:03
超細B,12月尾,本來之前想好再讀一年幼稚園 會轉明我或等龍幼如果有位,家姐舊基,但自行都未報名。家姐小 ...

我仔以前11月細仔,小時候冇記性理解力好差,入小一前eg A to z 教極都未記齊……..小一二時成績級中遊, 小三打後和大仔冇分別,考到級頭五分一,之後入左間b1 中學都係考級中遊,所以我覺得大細仔讀書讀讀吓會冇左距離,都係靠資質和努力。就算一月大仔都有識小三要留級,所以小三開始其實冇分別。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

超細B,12月尾,本來之前想好再讀一年幼稚園 會轉明我或等龍幼如果有位,家姐舊基,但自行都未報名。家姐小 ...

你覺得大一年好d的話,依閣下意願去做,唔駛佢過幾廿仲諗遲遲一年讀會唔會讀到名牌大學。

珍珠宮

daijuju 發表於 21-12-1 16:21

原來係咁… 咁對大B 咪又唔公平?

水晶宮

teresayan07 發表於 21-12-1 17:23

點解對大B唔公平? 本來大B就已經能力上好d,否則唔會個個爭住做大

大細B同分,咁當然係細B叻d啦

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女11月,當年都想佢做大b入小學,但老師話佢可以,初小成績普通,級30內,到三,四年級越來越好,分別不大.
不過係幼兒階段,大一年個人係定d,睇樓主取捨.因為樓主都可以上到大學.

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-12-1 17:30
點解對大B唔公平? 本來大B就已經能力上好d,否則唔會個個爭住做大

大細B同分,咁當然係細B叻d啦

咁又係。。

利申: 我女係超細b

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我仔係細B,小學完全唔覺同人有分別

公爵府

唔會囉…

男爵府

daijuju 發表於 21-12-1 16:21

第一次聽,係咩比賽?可否指教下

男爵府

polliebb 發表於 21-12-1 18:00
我仔係細B,小學完全唔覺同人有分別

男同女都無分別?女仔早熟好多

子爵府

真係好睇小朋友能力,如果能力上唔係有大問題唔需要做大B!
我有朋友9月B ,遲讀一年做大B!點知K3嘅時候又覺得佢爭d,又重讀一年K3…!
整整吓足足大同班同學兩年

水晶宮

teresayan07 發表於 21-12-1 17:23

唔會唔公平呀,有d國家(好似英國都係),細B考試有分加的,咁先公平喎我覺得。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

根據你俾嘅資料,我會俾佢讀多年K。因為上咗小一d壓力就好大,我驚佢心理上未ready,承受唔到。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我個女都係12月,我一開始就讓她做大大B。無煩惱。我也不想試試看,最多唔得就留班,我覺得留班對小朋友黎講好唔開心,既唔可以同認識既同學一齊升,又會覺得自己做得唔好。

男爵府

我個細B過咗小三後冇咩分別
我本人係超細B,高小時年年同我爭第一嗰位同學係大我一年嘅大B
所以我覺得如果有信心初小時keep到中游成績就可以比佢做細B

翡翠宮

牛年勳章

如果有蘇淅,讀住小一再考直私小一,大部分學校都俾,少數唔俾(好似英華唔得)

珍珠宮

虎到金來勳章

香蕉煎餅 發表於 21-12-1 18:03
男同女都無分別?女仔早熟好多

學業上我覺得無乜分別

翡翠宮

牛年勳章

seaman1982 發表於 21-12-1 18:45
我個女都係12月,我一開始就讓她做大大B。無煩惱。我也不想試試看,最多唔得就留班,我覺得留班對小朋友黎 ...

我都係一開始就俾阿女做超大B,點知上咗小學發現9-12月超大已佔超過三分一人,原來我女唔算好大

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-12-1 16:05
我女已大學
經過多年體驗(自己或身邊朋友),呢個世代,已經無睇「重讀/留班」睇得咁重
考兩年小一,大有 ...

非常認同啊!

同埋d人大大下,因年齡既能力上已經冇咩分別,有家長朋友同我分享:唔少成績中下游既中學生都係年頭出世(俗稱“大B”)。

首頁
12345...9

尾頁

跳至