醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 vanessabbg 的帖子

先不要給自己甘多壓力,首先你要有個信念就是 "你患上這個病,不是你不夠堅強或太弱,而是你就是之前太堅強,現在你覺得不適,所以身體就發病來告訴你,讓你休息"。
先不要逼自己面對那些會引到你病發的情況,尤其你不太清楚自己的病症和怎去面對時。

我可以告訴你我的經驗,我病發時會覺得呼吸唔到,還會喘氣 (這個叫Panic attack),起因並不是你不夠氧氣,而是你吸得太多氧氣 (人的本能就是遇到危險或驚時,就會想跑走,所以你本能就會不停吸氧氣,提供能量去跑)。吸得太多氧氣你就會覺得一連的不適-呼吸唔到,喘氣,頭暈etc 這個時候你就千萬不要大淡吸氣!新手可以用一個像Starbucks那種紙袋(一定是要紙袋,否則焗死)口和鼻蓋上紙袋慢慢呼吸,讓你吸進的氧氣和呼出的二氧化碳變得正常,那你的不適就會走。

平時,可以做呼吸練習,學習腹式呼吸,找個安靜地方坐下,一隻手按在肚上,然後用口慢慢吸氣兩秒 (這時手會感到肚會升起,然後用口慢慢呼氣5-6秒 (呼氣時,氣應該從肚出,所以肚會變平),然後重複大概10次。這個練習最好每天做,並要確定自己是在用"肚"呼氣吸氣,呼氣時間一定要比吸氣長,這個練習有助我們放鬆和應付驚恐症。初頭是難掌握,慢慢練就可以了。

今晚先寫到這兒

洋房

我同你一樣,一開始搵精神科醫生,佢開咗第一次藥俾我,但好似唔係血清素,食完冇咩料到。我冇返去覆診,以為個醫生亂開藥…之後兩個月都諗緊自己嘗試克服….但每一日都頭脹脹 頭暈 心慌慌 心翳悶 喉嚨頂 有胃氣….真係頂唔順,所以再去返嗰間心理醫生度覆診,跟住要求佢比血清素我…開咗兩星期藥…..點知….食左頭幾日放棄….一食完仲唔舒服…好辛苦!
如事者我又去搵催眠師….催眠三次後…焦慮嘅感覺冇咁強,都有d改善。但仲係有驚恐感覺

我最近幾日睇食血清素話有機會食完頭幾日會更加唔舒服….你係咪咁樣?我之前嗰醫生又唔講,攪到我停咗藥..冇堅持食落去….頂佢個掣…

洋房

vanessabbg 發表於 21-12-31 19:58
我食左兩星期藥炸

你食咗兩個星期依加係咪變返正常人感覺?
一開波頭一星期係咪仲唔舒?
同埋你睇開邊個醫生?可以介紹下?

Thanks

複式洋房

回覆 seanlts 的帖子

大家要記住,食精神科藥是不可以自己停藥或減藥。否則病情會變得更差,後果可以很嚴重!
剛開始食精神科藥是絕對會覺得不舒服,你想像到的不適都可以發生,但過了兩星期或更耐(視乎個人),你會覺得好好多。所以要堅持吃藥。

Anti-Depressant 或血清素通常要吃10日左右先至開始有較,當你覺得好些時千萬別停藥或減藥,因為這些藥通常要吃一個療程才可以醫好你個病。

如果你覺得緊張,倒如頭暈、手震、心跳得超快etc,你醫生應該會開定d震定劑給你隨時吃。震定劑攻效就很快。

洋房

Raliey 發表於 22-1-8 11:14

大家要記住,食精神科藥是不可以自己停藥或減藥。否則病情會變得更差,後果可以很嚴 ...

多謝你,我就係睇完第一個醫生,佢比啲藥,我食完頭四日超辛苦,仲衰過之前。
跟住唔敢食,仲以為開錯藥。(最衰個醫生一開始又唔同我講明會有呢種情況,攪到我唔再去覆診)

依加我搵緊第二個醫生再睇下,同拎返啲藥食。

複式洋房

如果你想,我可以介紹個好的精神科醫生給你,可以pm我
老實講,香港既精神科醫生有好有壞,好壞我都看過,所以我明白找好的醫生的痛苦...........

複式洋房

Raliey 發表於 22-1-8 15:43

如果可以的話,麻煩PM比我

複式洋房

回覆 CloverSS 的帖子

已PM

洋房

回覆樓主:

我都經歷緊,因家人身體問題引發
恐慌焦慮擔憂,任何事都想到最壞,心悸心慌心跳加速手震,嚴重時喺街或是喺屋企,都有難受想逃離既感覺,好崩潰。
精神科醫生睇過2個,夾啱醫生好重要
第一個醫生叫我食藥,食左係好好多,但好依賴,治標不治本
而家呢個醫生目標係想我唔食藥,我正努力配合醫生既治療方法,靜觀,運動,多去戶外大自然等,最緊要係相信自己可以好返
醫生講過呢啲好大部分係性格問題,要改變自己思維先會好
由於呢位醫生唔主張食太多藥,所以藥量輕,頭幾日天人交戰,難受到不得了,幾日後就好啲
我會寫低每日驚/焦慮既密度和程度,藥量,運動量等俾醫生睇

大宅

請問可以pm我嗎?

複式洋房

回覆 依唷 的帖子

已PM

子爵府

請PM醫生資料給我,謝謝你

子爵府

hippoyaya 發表於 22-1-14 19:49
我都經歷緊,因家人身體問題引發
恐慌焦慮擔憂,任何事都想到最壞,心悸心慌心跳加速手震,嚴重時喺街或是 ...
我也想找這樣的醫生,請PM醫生資料給我,謝謝你

複式洋房

三年前因為家人病重,搞到有焦慮症,食左一年藥。今個月中,家人再度病重,又覆發

複式洋房

回覆 hippoyaya 的帖子

同樣情況,家人病咗都,好嚴重。搞到焦慮加驚恐

複式洋房

我屋企人試過,
係好得番嘅
最主要都係靠佢自己走出困境

複式洋房

seanlts 發表於 22-1-8 03:34
我同你一樣,一開始搵精神科醫生,佢開咗第一次藥俾我,但好似唔係血清素,食完冇咩料到。我冇返去覆診,以 ...

我捱過左食血清素頭三個星期既所有不適,到依家3個月,我食緊Zoloft 同sulpiride仲有鎮定劑,好左好多,但都有發作,不過少

複式洋房

seanlts 發表於 22-1-8 03:41
你食咗兩個星期依加係咪變返正常人感覺?
一開波頭一星期係咪仲唔舒?
同埋你睇開邊個醫生?可以介紹下?

依家食左3個月,好多野都做到,初初食藥果三個星期會比未食藥辛苦少少,但捱過左就雨過天青,胃口都好左,不過5係淨係食血清素,仲有其他藥輔助的

複式洋房

Raliey 發表於 22-1-8 11:14

大家要記住,食精神科藥是不可以自己停藥或減藥。否則病情會變得更差,後果可以很嚴 ...

岩阿,所以我好乖,每日都有食

侯爵府

老靈魂 發表於 22-1-28 21:13
回覆 hippoyaya 的帖子

同樣情況,家人病咗都,好嚴重。搞到焦慮加驚恐

我同你一樣,你依家情況點啊?

首頁

尾頁

跳至