自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

子爵府

worrywong 發表於 22-2-5 01:40
回覆 worrywong 的帖子

個案14449-14590:

加拿大朋友話加拿大新冠omicron死咗好多人果邊傳媒不宣佈所以我哋不知道唔好輕視這個病啦

伯爵府

回覆樓主:

中咗 omicron ,小事嚟嘅,響屋企休息下就得㗎喇,包括醫護人員喎,唔好多,1/3醫護病咗,留響屋企吽好佢,住醫院嘅病人就自求多福喇。

據我所知,新西蘭某D地方勞動人口,全部人中咗吽哂響屋企,超級市場衹有罐頭賣咁啫。

子爵府

回覆 winnielong 的帖子

https://tnc.news/2022/02/03/bc-admits-that-half-of-covid-hospitalizations-arent-because-of-covid/

British Columbia 個政府尋日(February 3, 2022)先話自己報大數

珍珠宮

winnielong 發表於 22-2-5 02:08
加拿大朋友話加拿大新冠omicron死咗好多人果邊傳媒不宣佈所以我哋不知道唔好輕視這個病啦: ...

死亡率高咗

msms0118    發表於 22-2-5 02:34

男爵府

worrywong 發表於 22-2-5 01:36
回覆 msms0118 的帖子

https://www.chp.gov.hk/tc/statistics/data/10/26/43/88.html
就係因為新冠有防疫措施呀~
強檢清零政策避免新冠在社區大爆發。

子爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 22-2-5 02:13
中咗 omicron ,小事嚟嘅,響屋企休息下就得㗎喇,包括醫護人員喎,唔好多,1/3醫護病咗,留響屋企吽好佢, ...

我唔明白你嘅論點,有病嘅人留院或留響屋企休息嘅人多,定現在有病嘅人留院再加埋密切接觸者要強檢嘅人多呢?

如果有1/3醫護病咗,根據香港政府嘅政策可能有2/3醫護返唔到工,因為佢地無病都要強檢或檢疫

而且,現在香港有更多人係無病,但因為檢疫而不能返工,但又唔可以當病假,在被炒嘅邊緣
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1631939-20220204.htm

伯爵府

worrywong 發表於 22-2-5 02:43
我唔明白你嘅論點,有病嘅人留院或留響屋企休息嘅人多,定現在有病嘅人留院再加埋密切接觸者要強檢嘅人多 ...

。現在。醫護即使在每天強檢名單中。都要返工當值。

如果。醫護染上新冠。就留在家中小病是福。

響醫院真正須要照顧的病人(包括非 Covid case),揾阿水去做?

珍珠宮

蕃薯仔媽媽 發表於 22-2-5 02:50

咪係,肯定所有手術都delay啦,醫療癱瘓,影響好多人。啲人病嘅病,美國都1200萬人返唔到工啦

男爵府

worrywong 發表於 22-2-5 02:03

如果大家可以細心看看肺結核每年感染嘅數據,2018年我們沒有戴口罩,結核病呈報數 ...

台灣疾管局指出,肺結核病人初次感染結核菌後,終其一生,結核菌再活化而發病的機率,約有5~10%,所以即使經治療後痊癒,仍要持續追蹤,建議每年兩次胸部X光檢查。

https://m.commonhealth.com.tw/amp/article/63813

子爵府

回覆 daijuju 的帖子

每個地方計死亡原因時有不同的原則,你要先查清楚,例如美國Oregon

Are dying with COVID-19 and dying from COVID-19 the same thing? In Oregon, they are
https://www.kgw.com/article/news/investigations/questions-over-the-accuracy-of-how-the-state-tracks-covid-deaths/283-0b1b7b6c-695e-4313-92cf-a4cfd7510721

子爵府

伯爵府

daijuju 發表於 22-2-5 02:51
咪係,肯定所有手術都delay啦,醫療癱瘓,影響好多人。啲人病嘅病,美國都1200萬人返唔到工啦
...

你正正講出而家政府最怕面對嘅問題,唔洗講D乜,衹要爆幾間老人院,所有醫院都會地震,全部無打針,長期病患,逼爆ICU好吖,定簽哂免急救好呢?
每間醫院ICU 病床唔係好多㗎咋,無疫情使用率都已經好高,咁點好呢?
留意返,醫護人員中咗,留響屋企休息下,小病是福。

珍珠宮

蕃薯仔媽媽 發表於 22-2-5 02:58

你正正講出而家政府最怕面對嘅問題,唔洗講D乜,衹要爆幾 ...

其實而家床位已經爆

醫管局準備二線隔離病床 料供600床位
https://www.wenweipo.com/a/202202/04/AP61fc3dbce4b03103e0c7ed8a.html

msms0118    發表於 22-2-5 03:15

子爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 22-2-5 02:50

即係你同意我嘅意見,政府應放寬,染上新冠嘅人應自行留在家中小病是福。
其他人生活正常,我地與病毒共存?

伯爵府

daijuju 發表於 22-2-5 03:04
其實而家床位已經爆

做呢D床位嘅人手,就係左cut右cut咁衆籌返嚟嗰囉。

cut緊D Service,㘉牙膏咁㘉D人手出㗎咋。

伯爵府

worrywong 發表於 22-2-5 03:06
即係你同意我嘅意見,政府應放寬,染上新冠嘅人應自行留在家中小病是福。
其他人生活正常,我地與病毒共 ...

你醒下啦!

做醫護全部打齊針,中咗嘅,就大不了全部返屋企抖下囉,小病是福呀朋友。

留響醫院嘅病友,就自求多福喇。

Amy7802    發表於 22-2-5 20:35

子爵府

daijuju 發表於 22-2-5 03:04
其實而家床位已經爆

你唔記得2018年有covid以前,公立醫院已經爆
http://www.takungpao.com.hk/hongkong/text/2018/0220/146823.html

珍珠宮

worrywong 發表於 22-2-5 03:12
你唔記得2018年有covid以前,公立醫院已經爆
http://www.takungpao.com.hk/hongkong/text/2018/0220/14 ...

所以共存咪唔make sense囉,直接癱瘓醫療。醫院無位仲質多啲人入去?

珍珠宮

蕃薯仔媽媽 發表於 22-2-5 03:09
做呢D床位嘅人手,就係左cut右cut咁衆籌返嚟嗰囉。

cut緊D Service,㘉牙膏咁㘉D人手出㗎咋。

大嶼山都一個打幾十個啦

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/728138/%E7%A2%BA%E8%A8%BA%E8%80%85%E6%8A%95%E8%A8%B4%E8%87%A8%E6%99%82%E9%86%AB%E9%99%A2%E4%BA%BA%E6%89%8B%E8%B3%87%E6%BA%90%E7%9F%AD%E7%BC%BA-%E7%B4%99%E5%BA%95%E8%A4%B2%E7%9D%80%E5%B9%BE%E6%97%A5%E5%85%88%E6%8F%9B%E4%B8%80%E6%A2%9D

子爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 22-2-5 03:12
留響醫院嘅病友,就自求多福喇。

點解留響醫院嘅病友,要自求多福??
你剛剛先話每個做醫護全部打齊針,然後每個探病嘅人check體溫,戴口罩,咁D病友要擔心D乜?

首頁
12345...23

尾頁

跳至