自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

gunpowder 發表於 22-3-19 02:21
老實講,呢個情況即使你請到工人,佢一個都冇可能睇得掂,始終小朋友都細,所以阿mom都唔應該番工,或者真 ...

佢唔返工唔店,家庭要佢份人工先夠。但佢叫左佢媽來幫手睇。主要工人做野煮飯時,婆婆睇細路。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

eledak 發表於 22-3-19 02:25
佢唔返工唔店,家庭要佢份人工先夠。但佢叫左佢媽來幫手睇。主要工人做野煮飯時,婆婆睇細路。
...

1個老人家點睇2個K 加一個初生bb呀
陰功

子爵府

eledak 發表於 22-3-19 01:34
好友有2個小朋友,3歲和5歲,而家有左3個月,姐姐一知佢有左已提出辭職,加到$6500仍不爲所動,去意已决, ...

3個小朋友咁細,真係會難請d。
我都係3個小朋友,佢地細個時基本冇個長,本地唔肯做,oversea面試時乜都得,等我申請佢到港後就小動作(試過一個鎖我細女出露台/另一個留我細仔一個係屋企)試過請2個,點知佢地自己人玩心病,閉門倆個自己噪又喊。。。
所以我仔女k2,k3,小三時我自己湊返
試個真空期,剛滿月,1歲多,4歲時都係自己湊

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

意思係咪媽媽+工人湊三個,不過屋咁細工人冇房多數唔做

---生命無價,請支持領養---

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

睇到了,媽媽要返工,唔係啩,叫佢問下自己一打三得唔得。。。湊小朋友好多危險性,返學又點三個帶出帶入?比我唔會生,一時心軟累全家
---生命無價,請支持領養---

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

meko~ 發表於 22-3-19 02:51
意思係咪媽媽+工人湊三個,不過屋咁細工人冇房多數唔做

2房,住6個⋯⋯
西利西利

男爵府

3個咁細,辛苦完一日仲要迫埋一齊冇私人空間休息,隨時仲要半夜起身幫手!$10000都未必請到

公爵府

回覆樓主:

我當年一個湊3件咁細既化骨龍真係忙到嘔電,飯都唔得閒食,就算長老有血緣關係都未必幫你湊,何況工人姐姐,邊有咁偉大。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

湊三個我聽到都頭痛... 我係工人都情願搵過第二個好人家做..

別墅

回覆樓主:

如果有學返,其實佢二個大的在學時間比較短,大人同細b會輕鬆d.

最好大二個返全日制幼稚園

趙元嵩    發表於 22-3-19 04:44

水晶宮

好友有2個小朋友,3歲和5歲,而家有左3個月,姐姐一知佢有左已提出辭職,加到$6500仍不爲所動,去意已决, ...

呢個組合真係 難為工人
三個都咁細
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

同工人姐姐講明只湊b,可以再請鐘點做家務嗎?
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

回覆樓主:

大嗰兩個返全日幼稚園,細嘅睇下入唔入到托兒所

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

eledak 發表於 22-3-19 01:39
就係冇
本身已好迫了,得2房。仲快要多個初生。

呢個係重點之一

禁止訪問

牛年勳章

伯爵府

本身3個咁細已經好多野做
仲要冇房
好難
而家仲要咁難請
我小朋友高小,2公婆返工,有房比佢,上年6月請,都搵咗2,3個月,結果比$5000先肯做

珍珠宮

回覆樓主:

請多個鐘點清潔又得唔得?日頭起碼有兩個人係到, 如有長老在場,幫手買餸, 又多對眼睇B。

大宅

回覆樓主:

2個幼稚園生送去讀社署長全日的幼稚園啦,朝8晚7,吾跟教育署放假的,疫情期間都有託兒服務。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

生得咁多咁密,點解佢當初咁有信心可以繼續返工又會搞得掂? 我當年2個都係差不多年紀,但我完全冇諗返工,3個邊有咁易搵人幫? 除非你朋友搵3萬以上,唔係都係自己湊最好啦呀嘛?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係工人,我都揀走人,將心比心!

首頁
12345...14

尾頁

跳至