自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章

yanyan-mummy 發表於 22-3-28 18:48
仔女未正式畢業返工,吾會要佢比

X2我都一樣。

男爵府

小肥肥888 發表於 22-3-28 18:42
小朋友呢兩三個月,開始間唔中返Part time,佢主要想儲錢買自己喜歡既野!佢想買iPad /Apple watch,奢侈品! ...

咁細唔會要求家用,不過出糧要請亞媽食飯,茶餐廳都得

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我估細路諗法, 我想買嘅嘢你又冇畀錢買, 我自己賺錢你又要我攞啲返嚟我不如唔做喇, 或者同你講去溫書 或者其他嘢,總之唔話你聽做part time
總有離別的時候

伯爵府

你好刻博,佢請你食飯都好好啦,重想佢比$$。我係你小朋友都唔想同你講搵咩工搵幾多$

男爵府

回覆樓主:

出糧請媽咪食個蛋撻表心意便ok

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔駛咁chur 呀!得罪講句,家境有需要,都話開口問,否則,唔會要求俾家用!

男爵府

小朋友呢兩三個月,開始間唔中返Part time,佢主要想儲錢買自己喜歡既野!佢想買iPad /Apple watch,奢侈品! ...

你嘅要求好明顯已經令佢反感

我自己都係16歲返pt ,當年父母都冇叫我俾家用,父母俾我每個月買一樣自己鍾意嘅嘢,其他錢要我儲起.但生活費照俾我.
佢咁做,反而我第一次出糧,買完一樣嘢俾自己,其餘錢俾咗媽媽,第二次出糧就買完存入銀行.
其實返多兩三個月,覺得返工辛苦已經冇乜點買嘢.

水晶宮

回覆樓主:

part time 唔會要佢比
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢得16歲咋,肯去返pt自己儲錢買嘢好生性,點解呢個時候問佢拎家用?

你咪講明將來畢業正式工作就要負起照顧屋企嘅責任

伯爵府

佢肯出嚟做part time 儲錢買自己嘢, 我覺得已經算生性。 我唔會要佢係呢個階段比家用。

子爵府

我仔大學返part time我冇要求佢俾,仲同佢講宜家讀書時候,應該俾心機讀書,做野幾時做都得

珍珠宮

回覆樓主:

唔會要求佢part time都俾家用,做part time都係想買心頭,唔想問爸媽攞,你應該讚賞吓佢大個了,不過乖乖地唔好亂洗,賺錢唔容易。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 小肥肥888 的帖子

16歲做PT我估人工很少,唔建議要佢俾家用,你個仔好生性,肯用自已能力賺錢,又要兼顧學業,等佢大個出來做長工才俾家用吧

子爵府

唔會 返全職先會比
Part time人工已經唔高仲要比埋家用乜都無

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

仔女未讀完書,唔會要佢比家用佢賺個1千幾百都係買唔夠零用錢買嘅嘢啫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

求學時候做兼職
我都冇要求比家人
人工真係好少
等佢儲下錢
但好多時會買野我食
呢份心好緊要

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你個仔已經好乖啦,自己努力搵錢買自己想買嘅嘢,以前我個仔咁嘅年紀只係叫我買俾佢架咋,例如iPad點會算係奢侈品呢?而家好多學生都要用㗎。我都有同我仔講要比家用,但係佢大學畢業之後,開始正式返工先需要, 16歲唔問你攞已經好好啦,佢可以坐屋企乜都唔做,你都要俾錢養佢㗎啦。

侯爵府

2024年龍年勳章

對頭家有番啲責任, 吾一定係要佢出錢㗎!

我孩子對家嘅責任感, 表現於佢會幫手, 如幫忙照顧佢爺嫲, 做跑腳拎藥買嘢! 會幫適量家務! 家中邊個吾舒服或整親, 會問候!

你如果經濟上ok 就吾好要佢拎錢回家, 但要引導佢物欲無止會失去平衡; 要佢明白讀書就用功出嚟做事要醒目!

男爵府

其實你個仔都好乖,好生性,自己努力賺錢買自己心頭好,我個仔得17歲,我都想希望佢係暑假可以搵part time做下。
題外話:你個仔係做什麼part time?

象牙宮

見話無返學要扣返錢,
而家又話要攞家用。
唔好意思,家庭環境好差嗎?

首頁
12345...7

尾頁

跳至