夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

patrickltl 發表於 22-4-2 08:11
回覆 kwhkwh 的帖子

冇錯, 我同阿爸關係係好差, 開口埋口都係錢, 就連細個生日禮物都係比現金我. 知我鐘意 ...

嘩,你阿爸對你咁差,首先你同媽媽一齊申請排公屋先。
第二你同爸爸傾可唔可以跟佢住,佢唔肯就冇辦法,你點都快d揾份工做租割房又好,狗仔睇下有冇養開狗朋友可以收留住先。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

阿爸阿媽離婚,分「身家」要一開三?樓主,你成年人嚟,咪發夢啦!

男爵府

陪月勳章

冇錯, 我同阿爸關係係好差, 開口埋口都係錢, 就連細個生日禮物都係比現金我. 知我鐘意 ...

唔覺你老豆對你差wo
係你唔識感恩
你媽可以做家庭主婦、對你供書教學、
100萬供你出國讀書⋯提供左你一個安定嘅環境成長
雖然有叫你還,而你肯定冇還到啦
睇你得嗰萬幾蚊、只做一兩年嘢⋯
佢都冇迫你還
外國讀書讀偏門野,係咪你自己能力唔夠?
都用左100萬,而你回報係乜?
怪自己冇用!
由細到大同你計錢,
我認為佢哋係想你明白所有野唔係老奉、必然!
而事實上,你都冇還
只買家居居電器就認為了不起

你成日講老豆多錢
你就係瞄住佢啲錢!
而佢對你已經負盡責任了
走到今日,
父母各方都唔想要你哩個包袱
你自己都好大責任

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

patrickltl 發表於 22-4-1 21:12
回覆 littlefunpig 的帖子

問過好幾間都話唔比啊, 而且都要成五千一個月, 我又未搵到工, 本身儲蓄頂半年左 ...

住村屋果啲

男爵府

樓主你應該唔細,當年我媽改嫁,我20歲已經出嚟租唐樓劏房住,一個女仔,真係好驚,住左一年,儲左d錢,搬咗去另一間劏房,叫有電梯有看更,住左三年,人工1/3交租,1/3日常生活用,1/3儲起,都係咁生活。
可能你覺得父母對你唔好,至少佢有比屋你住,有供書教學至你成人,下半場,應該靠你自己啦。
好多媽媽,帶住年幼子女,自己搵地方住,都係一個人湊大小朋友,你都可以嘅,加油。

cathngai    發表於 22-4-2 14:31

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

找阿媽一齊住 ,2母女有個照應。仲可以重新生活,兩個一齊搵返份工,未夠交租囉。
樓主現實啲,萬一明天賣左間屋,地方都冇得住,唔好話養狗,你連自己都顧唔掂,快啲份工先。

男爵府

離婚身家可以一開三?樓主你會唔會諗多左?你已經係成年人,自己搞掂佢,失業咪咩都做住先,肯做唔會餓死。
其實你阿爸對你算係咁,我中學係無零用錢,只靠每年收的利是錢慢慢用。生日唔好話禮物,1蚊利是都無。肯借錢比你去外國讀書其實真係好好,我屋企毛都唔會借條。
講真你阿爸比上不足,比下有餘,你依家做下散工先,揾間劏房住。

侯爵府

我5想話你, 自有其他JM 話你。你同你老豆關係,不是令你今日生活不如意的主因。
分身家可以一開三--->點解你會認為「一開三」?
樓主, 你已有點年紀,拎點成年人氣勢出來, 5好下下以為自己尚未成熟,下下有事去社福, 以為自己該受保護。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

patrickltl 發表於 22-4-1 19:47
話說屋企搞離婚, 我睇上網啲人話單方面離婚要至少分居兩年, 而家分居左半年. 阿爸有賺錢能力, 喺外面租左間 ...

成年人,又無儲蓄,又冇工作,長遠嚟講搵返份工做,你爸一下子賣咗間屋 你帶埋隻狗瞓街嗎?

子爵府

如果同亞爸關係差就痴住亞媽啦!你老豆賣樓你媽應該分一半!你媽住嗰度都唔係長遠嘅,可能分倒一半就租樓住!到時你同媽住就比家用同亞媽分擔!

cathngai    發表於 22-4-2 14:32

侯爵府

aryemyem 發表於 22-4-2 10:31
唔覺你老豆對你差wo
係你唔識感恩
你媽可以做家庭主婦、對你供書教學、

套用樓主仍然停在自己只有十八歲的思維,呢個係冇家教(套用現在用語,係老豆老母5識教, 生仔要考牌又一例子)
樓主不會認為自己有問題。
老實講, 有邊個大學生讀完時不是一身負債, 只不過樓主欠老豆, 他人欠政府。
同埋佢當年可以選擇5去, 但佢選擇左去, 亦即agree 左佢會還。
至於小狗, 不知道是老狗定細狗,老狗尚且不入樓主數。如果是幼年狗仔, 剛才樓主話佢食都冇啖好食, 「冇閒錢出去消費」、仲可以養小狗的呢盤數我5係好識計啦。1家3人, 老豆有能力, 阿媽住果度「都要交租」, 咁既然老豆老母自己各自可以獨立生活, 點解樓主有手有腳, 仲要有「年輕」做賣點, 竟然可以容許自己失業 試下問其他JM 丫, 老公拎錢回家拎少一個崩都大呼小叫啦。。。

我好明顯係上一代的人啦 , 追5上時代步伐。

原來現在生仔, 要包人家有「士多啤梨」食, 有車就要車「屋企去邊度玩過」。我大開眼界。

侯爵府

藴藴 發表於 22-4-2 11:33
樓主你應該唔細,當年我媽改嫁,我20歲已經出嚟租唐樓劏房住,一個女仔,真係好驚,住左一年,儲左d錢,搬 ...
JM, 辛苦你啦。抱抱
我曾經去過睇工廈劏房單位,癲倒了我的印象,原來新派劏房環境不錯。

珍珠宮

patrickltl 發表於 22-4-1 19:47
話說屋企搞離婚, 我睇上網啲人話單方面離婚要至少分居兩年, 而家分居左半年. 阿爸有賺錢能力, 喺外面租左間 ...

立即搵野做

珍珠宮

你爸未死,點解會分身家?我諗你得到咩待遇既前題,係你份人係幾甘自私,之後得到咩野既結果!
父母未死分咩身家丫?
養到你甘大,成年啦肯定要靠自己架啦,你諗住一世啃老?
你無錢學咩人養狗呢?你養個時無考慮將來能力?
做到甘唔負責任,仲可以完全覺得自己無問題黎問人,都病得好重下!

複式洋房

樓主同爸爸關係一直唔好, 爸爸都洗成球供你英國讀U。咁你好應該預早為自己能夠獨立甚至照顧媽媽而裝備自己, 唔會預爸爸一直照顧自己。事到如今, 你仲淨係講隻狗, 無提過媽媽寄人籬下嘅生活,好替你媽咪難過。其實你連自己都搞唔掂, 現實D交託狗仔俾有愛心嘅人家養, 再求爸爸收留自己, 直到揾到可以負擔嘅居所, 咩臨時工都做住先。又或者試下申請去外國working holiday之類, 包食包住自食其力。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主你未試過更低層次嘅生活唔明

男爵府

回覆樓主:

重點係,樓主可能同父母關係唔好,所以母親離開屋企亦冇同樓主商量,樓主應該快啲揾工先,亦同父親商量可否同住!

伯爵府

回覆 patrickltl 的帖子

樓主,明白你現在處於無奈同困苦中, 唔想離棄你的心靈伴侶(小狗), 但現實始終係現實, 為咗小狗好, 做一個有責任嘅主人, 你要盡快幫佢搵一個安樂家, 你嘗試去寵物區或者facebook, 說出嚟困難無法再飼養, 希望有心人能夠領養。香港的兩年在Covid-19 嘅影響下, 對於冇工作經驗嘅fresh grad薪金的確係低咗, 由主又要還款畀 爸爸真係所以無幾,係好難儲蓄, 又正於疫情下失業 ,真係好難搵工, 最近呢公司開始請返人啦, 你把握機會盡快搵工, 你有兩年經驗應該叫價都可以高些。同爹哋商量下, 暫緩還款,待你日後工作穩定, 找到居所才繼續還款, 若果找不到適合的劏房, 試下找啲青年宿舍。 如有需要試下找食物銀行。
人生總會有起有跌, 逆境可以令你瞬速茁壯成長, 要學識睇餸食飯, 要識轉彎,要識放下,試下搵啲part time,例如同人補習。 有時做人都要有阿Q精神 , 要諗下其實自己畀好多人都好幸福, 起碼還錢畀老豆冇收你利息 ,你有張沙紙, 呢個係你嘅籌碼, 當然你自己也要努力啦, 在職場唔可以怕蝕底, 用心學習積聚經驗, 成為係另一個本錢。
大個仔啦 ,努力自己去解決問題 , 要信自己可以做到,祝福你盡早解決問題, 加油。

伯爵府

YYChannn 發表於 22-4-2 17:15
樓主你未試過更低層次嘅生活唔明
樓主就係未試過 ,一下子跌到咁低, 係幾難適應嘅。 這次樓主應該可以面對生活嘅現實, 希望樓主盡快調節自己, 積極面對。

侯爵府

最近士多米成日賣廣告請人咩?

首頁

尾頁

跳至