1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ohhaha 發表於 22-4-6 23:39
我仔21個月,你打既每一個字exactly同我仔一樣,日日我都發哂癲stop佢
教嘢永遠一枝箭跑走 左搞又搞 食親 ...

真係嘔血,有陣時真係唔想對佢大聲 同惡, 但係冇辦法, 有啲位一定要撳住佢, 如果唔係佢更加變本加厲,唔知邊啲嘢係唔可以做同埋危險。 根本係教唔到佢嘢,四塊嘅大puzzle都唔肯砌, 望兩眼一支箭標走咗。 唔係搞呢樣就搞嗰樣, 正如上面有媽咪講,可能真係要放手比佢自己去探索 ,再一路唸方法去點教。

大宅

Ohhaha 發表於 22-4-6 23:39
我仔21個月,你打既每一個字exactly同我仔一樣,日日我都發哂癲stop佢
教嘢永遠一枝箭跑走 左搞又搞 食親 ...

唔想去比較,但係見到其他同齡小朋友比較穩定,佢連基本嘅都做唔到,做媽咪嘅一定會心急。 兒科醫生同埋學校老師又覺得佢唔似係有過度活躍,暫時叫做冇咁擔心先, 不過真係激死阿媽…我成日都要提醒自己唔好忟憎, 了解咗佢嘅出發點先 ,多啲聆聽了解下佢。 講就好易,我而家都重努力緊 ,大家都要一齊加油呀

水晶宮

合桃酥 發表於 22-4-7 03:08
佢好講道理,有時候信任佢同佢講你去做啦,媽咪比你自己試下做,佢真係好開心咁去做,做完又好有自信返嚟 ...

睇埋你其他回覆,真係好似
我女都係唔鍾意食嘢,唔鍾意砌puzzle, 唔會坐定搞呢樣嗰樣
同埋好鍾意講道理。。。我女大大下就變咗乜都有reason 有excuse, 同會駁嘴
你要同佢講道理講到佢明講到佢服(有d 嘢係必須無得講道理就無辦法,我地都係邊鬧邊氹), 佢先會聽你講
曾經我都希望教佢好多嘢,我整咗好多activities (print,剪,貼,過膠)諗住教佢,但好似你嗰個咁,我女好少肯坐定,更無可能迫到佢寫copybook. 佢要learn through playing 先得,就咁填鴨式咁迫佢佢唔肯。
其實係聰明嘅,但要搵啱方法。
我女鍾意嘅嘢可以好專心。佢K1第一日返學體驗日,可以玩沙玩足兩個鐘,無理過其他人其他玩具。

水晶宮

合桃酥 發表於 22-4-7 03:08
佢好講道理,有時候信任佢同佢講你去做啦,媽咪比你自己試下做,佢真係好開心咁去做,做完又好有自信返嚟 ...

(continue)
所以好老實,我N 班見唔對路,已經K1 由York轉咗國際學校。我諗國際學校嘅教法(比佢地自己explore,跟佢地自己進度)適合佢多d. 我無谷佢(亦谷唔到), 所以比起同齡佢可能好似慢d, 但我相信eventually 到最後都係會一樣嘅。
P.s. 不過我女無你仔咁叻。我唔覺得我女係資優,佢學嘢上手快但唔係一次就識。你仔就似乎真係好聰明好叻。係要好好栽培,不過我覺得唔係用傳統方法。。。

侯爵府

2024年龍年勳章

合桃酥 發表於 22-4-7 02:53
謝謝你嘅意見,真心想請教一下,呢啲行為都反映有可能係高智商嗎? 其實你講過啲嘢,係佢身上係全中。我都 ...

高智商的小朋友係有無師自通的能力。
加上記憶力強,觀察入微,理性思維
唔係普通小朋友程度。
佢哋學習跳級,例如已經識一般英文字,Apple, Banana
唔會再填鴨式跟大人學ABC。
佢哋角度係,已經應用緊呢啲字母就代表識咗。
同埋佢哋有multi task功能,
大人以為小朋友只顧自己玩冇聽妳指令或教導時,
其實佢有聽到有吸收。因此學術不用擔心,
但衍生係態度,行為,社交,情緒,自理問題。
大人會誤解佢哋上課唔專心,
沉迷自己知識滿足無視身邊人,
甚至忽略自身感受。例如掛住玩唔知自己肚餓,問佢凍唔凍冇反應。忍尿唔去廁所唔鍾意沖涼。但係佢哋心目中,冇野比透過自我實踐去探索世界更重要。
大人需要了解佢哋才知道點樣同佢哋一齊成長。
可以去協康會做綜合評估,有個韋氏智力測試,可以評估小朋友各方面思維速度及強弱,透過心理學家了解小朋友思維方式。咨詢有效管教方法。

大宅

回覆樓主:

去看醫生,如果是有症狀,轉介去政府或私人評估下有否自閉証或過渡活躍証。如果證實有,黃金時間教導是幼稚園,不要錯過

大宅

合桃酥 發表於 22-4-5 16:34
仔仔而家2歲8個月 ,佢淨係想做自己做嘅嘢, 我係冇辦法教到佢任何嘢, 一個數目字一個英文字都教唔到,每 ...

一樣……好慘!感覺好失敗,已經唔敢帶去街覺得佢係另類!每天自娛自樂、老師和我教嘅好似完全冇記住

大宅

Nbs 發表於 22-4-7 04:08

(continue)

你安排國際學校比囡囡入到好好呀, 教法適合佢,應該都會好enjoy 去返學。 我個仔而家已經識駁嘴, 但係佢講嘢唔算叻,2歲先講嘢 。而家多數都係講2字元嘅句子多, 佢好奇心好大成日都會問媽咪你做咩呀,你而家整緊乜呀,教下我啦比我睇下… 佢真係可以將我全個廳啲嘢反轉曬 ,我初頭都覺得 佢係曳鍾意周圍搞破壞, 連我媽咪爸爸湊大幾個都搞佢唔掂。 後來我諗深一層 ,佢有好多時搞亂檔都係有原因嘅 ,出自佢嘅好奇心想做小實驗。 但係我就真係發癲,多咗好多workload 。

大宅

Nbs 發表於 22-4-7 04:08

(continue)

阿仔好記性同埋有啲小聰明,但我都唔覺佢係資優 ,佢連好簡單,叫佢點到點畫一條直線都唔肯去玩畫, 又氹又細聲客氣,都唔聽,教咗成半個鐘都唔肯同我畫一條直線 ,揸住支筆亂舞… 如果我有能力 我都會比阿仔讀國際學校, 如果真係適合嘅,開啟咗佢個小宇宙 ,個人得心應手就有信心去做人同學習。 老實講我都唔知 用咩方法教阿仔係好, 只好同佢相處任何時間都留意住佢嘅喜好,同接受程度 。不過而家脾氣開始大,可能講嘢未能夠表達到佢嘅意思, 就會好忟憎 ,佢係完全冇耐性同冇專注力

大宅

小菜豆 發表於 22-4-7 07:38
高智商的小朋友係有無師自通的能力。
加上記憶力強,觀察入微,理性思維
唔係普通小朋友程度。

好多謝你咁詳細嘅講解,令我對阿仔更加了解, 你全部都講得好好,好中!! 阿仔係好記性同埋有啲小聰明 但係從來都無唸過佢可能係資優。我覺得佢個世界就係不停尋求新奇有趣嘅嘢, 咁佢心靈上先至滿足。佢喺自理上面真係好差 ,不停教佢要去廁所自己除衫著衫,佢係唔願意去學習 。出到街要捉得佢好實 ,如果唔係隨時跑咗走咗… 唔鍾意玩公園所有嘅遊樂場設施, 鍾意望天睇太陽白雲飛機,望地螞蟻蜜蜂蝴蝶樹葉 。佢講嘢而家都淨係講到2字元句子, 一表達唔到個意思就會好忟憎
近呢兩個星期啲臭脾氣尤其明顯
真係嘔血

大宅

1999 發表於 22-4-7 14:08
去看醫生,如果是有症狀,轉介去政府或私人評估下有否自閉証或過渡活躍証。如果證實有,黃金時間教導是幼稚 ...

自閉就一定唔係,過度活躍症醫生話五,六歲先會確診 醫生同老師又唔覺佢似嗰度活躍症,喺學校真係好乖,肯聽先

大宅

Cindy曾 發表於 22-4-8 00:58
一樣……好慘!感覺好失敗,已經唔敢帶去街覺得佢係另類!每天自娛自樂、老師和我教嘅好似完全冇記住
...

我有好多地方都唔敢帶阿仔去,去餐廳佢會喺餐椅到琴出嚟, 掉碟掉叉,係控制唔到佢,喺學校個個老師都話佢聽教, 唔通真係要人哋教先得?

水晶宮

合桃酥 發表於 22-4-8 03:25
阿仔好記性同埋有啲小聰明,但我都唔覺佢係資優 ,佢連好簡單,叫佢點到點畫一條直線都唔肯去玩畫, 又氹 ...

haha 我女都係咁,雖然佢都好鍾意遊樂場(佢手腳好敏捷),但佢另一個興趣係週平台搵蝸牛,同埋"捉空氣嘅塵" haha
我女好好勝,所以有時要佢做 d 嘢(例如執玩具,換衫), 我會同佢鬥快,或者玩計時。做到讚下佢,佢開心有自信,到下一次就有可能定定地自己做到。
呢類細路,上一輩/傳統學校會叫做好曳。我怕返學會比老師鬧到無自信無興趣學習,好奇心會被磨滅。你睇下有無 d 活動d 嘅學校吖,否則只會大家都痛苦。。。
P.s. 大個 d 會好 d 嘅,佢表達到就可以溝通得好 d

大宅

2歲8個月仲好細je; 時間到左,如果真係聰明一講就上手。我差唔多三歲先開始教字母,兩個月已經識哂同識讀拼三個字母既英文詞語,只係認知發展到左,自然吸收到
兩歲專注唔到都好正常,俾到三分鐘已經好勁,最好可以邊郁邊學,例如話搵d野俾你咁

大宅

合桃酥 發表於 22-4-5 16:34
仔仔而家2歲8個月 ,佢淨係想做自己做嘅嘢, 我係冇辦法教到佢任何嘢, 一個數目字一個英文字都教唔到,每 ...

其實我仔和你仔一樣大,情況也是一樣,不過拒有時好聽話,食飯肯食,不過要人喂,我覺得再大D自己會食,問題不是好大,講野比較慢,廁所都唔肯講,所以好多嘢都唔做,不過不是不懂,他好多都聽得明白,所以媽媽不要太過緊張,再大D會好一些,所以不要給自己咁大壓力,換個方法,不如輕鬆D面對,多同小朋友傾下計,不過要細聲D

洋房

合桃酥 發表於 22-4-8 03:46
好多謝你咁詳細嘅講解,令我對阿仔更加了解, 你全部都講得好好,好中!! 阿仔係好記性同埋有啲小聰明 但 ...

係,鍾意嘅嘢一樣,玩花草樹木多過公園設施,我唔覺得佢資優,但性格就真係偏向自己explore,我哋大人做一次,佢就即刻留意到而跟你做。。。
玩具就唔多玩

洋房

合桃酥 發表於 22-4-8 03:54
我有好多地方都唔敢帶阿仔去,去餐廳佢會喺餐椅到琴出嚟, 掉碟掉叉,係控制唔到佢,喺學校個個老師都話佢 ...

一樣。。。佢面前唔可以擺任何野

洋房

合桃酥 發表於 22-4-7 02:53
謝謝你嘅意見,真心想請教一下,呢啲行為都反映有可能係高智商嗎? 其實你講過啲嘢,係佢身上係全中。我都 ...

我仔未識講,但我睇得出佢嘅意思就係同你個仔所講嘅一樣,啲水流落去,水既形態之類,一直倒一直望實,

門鎖佢一歲已經識開鎖開門,閂門反鎖。。

佢對屋企電器用法瞭如指掌,頭先同佢講個風扇冇電開唔到(其實專登掹制唔俾佢開), 佢攞個拖把去幫個風扇插電。

大宅

Ohhaha 發表於 22-4-8 17:08
我仔未識講,但我睇得出佢嘅意思就係同你個仔所講嘅一樣,啲水流落去,水既形態之類,一直倒一直望實,

...

我仔二歲幾咪又係、電器 燈全部好有興趣 每天開曬燈 風扇 電視空調,佢自己識扭 或者按遙控器!語言表達能力差唔聽大人講!

大宅

合桃酥 發表於 22-4-8 03:50
自閉就一定唔係,過度活躍症醫生話五,六歲先會確診 醫生同老師又唔覺佢似嗰度活躍症,喺學校真係好乖,肯 ...

相信你小朋友不是自閉,但有很多高智商行為的小朋友,是很有性格難教的,也需要從細更正他的行為,適應社會。
我聽過有個心理學家說,那班智商高的特別個性小朋友,並非他們行為有特問題,只是我們地球人佔數太多了,所以那班小孩要依地球人的規矩做人,將來要融入社會。

首頁

尾頁

跳至