論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

minibmu 發表於 22-4-30 01:33
回覆 mnhk 的帖子

係喎,我而家明點解個個菲傭見工時都話前僱主唔俾嘢佢哋食,原來根本就係佢哋太大食,食 ...

所以我朋友教我in工人時,如果工人話前僱主唔畀飽飯佢食啊,無合適食物提供啊,日日夜夜勞役佢啊。呢d唔會請,因為我地香港人有幾多係咁冷血啊,只會係佢地太公主,乜都唔滿足

別墅

mnhk 發表於 22-4-29 18:53
個個姐姐都唔會為僱主慳電慳水等,唔太過份就算。佢地仲要好大食,比幾多佢地食都唔會飽咁,又唔問就狂食 ...

我姐姐一日食到黑,食曬我雪櫃d野,到我要既時候先發現冇

大宅

minibmu 發表於 22-4-30 01:31
回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

唔share, 本身想share,但佢太港女,呢樣唔食嗰樣又唔鐘意食,又話自己好細食同淨 ...

佢地食量=两個人的份量。

大宅

minibmu 發表於 22-4-30 01:28
回覆 mnhk 的帖子

就係過份呀!瞓醒出嚟開工都尤得佢房啲燈開晒唔熄,連瞓覺都開住嚟瞓呀,即係24小時唔熄 ...

我都覺得工人鍾意開燈瞓,唔知係佢地顧住玩手機到瞓左唔記得關燈定係其他原因,我姐姐半夜去廁所仲要唔關門唔開廁所燈,仲要去完唔洗手

大宅

回覆 mnhk 的帖子

係喎,我而家明點解個個菲傭見工時都話前僱主唔俾嘢佢哋食,原來根本就係佢哋太大食,食 ...

我最近2個姐姐都係好大食,工作量又唔係多,又唔太辛苦,唔明點解咁大食,成日都食食食

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 22-4-30 08:08
所以我朋友教我in工人時,如果工人話前僱主唔畀飽飯佢食啊,無合適食物提供啊,日日夜夜勞役佢啊。呢d唔會 ...

我領教完2個大食姐姐都覺得好啱,我2個面試時都問定我可以食乜,有個仲要求中午一定要食飯,最後來到我屋企發現佢地一餐食最少2碗飯,仲要有菜有肉

珍珠宮

mnhk 發表於 22-4-30 21:15
我領教完2個大食姐姐都覺得好啱,我2個面試時都問定我可以食乜,有個仲要求中午一定要食飯,最後來到我屋 ...

成個男人咁,應該係犀利過男人

別墅

回覆 mnhk 的帖子

我個菲姐初初黎都話前顧主唔比野佢食,第一次請姐姐,唔知,真係信佢講,而家我明點解,我都想同佢講,你真係唔好再食啦(emoji)

大宅

我係比food allowance,菲姐姐家庭用品絕對唔同你慳之餘(this is a must), 體重110 磅姐姐,食量的確驚人,我哋嚴規矩,初入屋時,dinner她自備是一個indome 撈兩碗白飯。

文化差異吧,這樣的粉量太驚訝,用撈面撈白飯,亦第一次見。我感覺係菲律賓 可能真係無野食,來到香港,就爆飲爆食。有好野,就更爆食!

我完全接受唔到同姐姐share food, 食量 每天都係我的3-4陪。

大宅

我個工人都勁大食,佢見工時又係話上一手俾好少野佢食,點知黎到食超多野,仲要好懶!做野又慢,激死

複式洋房

我前後3個姐姐,嚟咗我度做之後都大咗幾個碼,係咪喺我度太嘆!?
真係唔怪之得啲菲姐個個都大山婆咁款啦,佢哋唔止食量驚人,連食嗰啲嘢都唔健康到嚇死人。佢哋用嘢又係,乜嘢過佢手都勁快用完

大宅

amuroo 發表於 22-5-2 02:14
我係比food allowance,菲姐姐家庭用品絕對唔同你慳之餘(this is a must), 體重110 磅姐姐,食量的確驚人 ...

你比food allowance佢,咁米,煤氣,油,調味料等有冇供應比佢?

大宅

mnhk 發表於 22-5-4 10:45
你比food allowance佢,咁米,煤氣,油,調味料等有冇供應比佢?

有,我仲特登買三門雪櫃,中間果格俾佢,我唔會同佢分享雪櫃。

但係初時都會守得嚴啲,例如糖 鹽叫佢分開買。
不過後來疫情來了,
我續約都沒有加人工,我嘅獎勵就係「食物」。同埋我哋只會比食剩嘅餸佢,沒有「夾起」這回事,因為佢係「食津」,我問佢使唔使留起啲先,佢話佢唔介意取食剩嘅餸。

我說,她唔鍾意就倒咗佢。

大宅

amuroo 發表於 22-5-4 11:16
有,我仲特登買三門雪櫃,中間果格俾佢,我唔會同佢分享雪櫃。

但係初時都會守得嚴啲,例如糖 鹽叫佢分開 ...

咁即係佢都係share food, 你比既food allowance當係額外人工

大宅

mnhk 發表於 22-5-5 14:43
咁即係佢都係share food, 你比既food allowance當係額外人工

人工方面,是的,我唔想加她底薪。

但我基本上食物唔share, 我唔會預她份量的食物。但我會送她白米、indome、白方包,等她未至於無野食。薯仔餅乾就對她的小心意。

姐姐是真的,洗自己錢 就好慳 好慳,幾蚊都諗!

洗我哋錢,就好大洗,仲勁大食。真係要講明。在家不能亂甘食!

子爵府

amuroo 發表於 22-5-2 02:14
我係比food allowance,菲姐姐家庭用品絕對唔同你慳之餘(this is a must), 體重110 磅姐姐,食量的確驚人 ...

我姐姐都係鍾意用即食面做餸,在我看來好奇怪。

複式洋房

但我真係好唔鐘意姐姐唔問過我就擅自攞我啲嘢嚟用囉,其實在佢哋嚟講,係咪好普遍?

大宅

炒左佢啦,好難改架啦。

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 22-4-30 08:08
所以我朋友教我in工人時,如果工人話前僱主唔畀飽飯佢食啊,無合適食物提供啊,日日夜夜勞役佢啊。呢d唔會 ...

對,我直頭唔會請本地的,好的,又點會流出街?嫌棄顧主,騎牛揾馬的,又點會係好工人?

伯爵府

歌莉亞 發表於 22-5-8 09:25
對,我直頭唔會請本地的,好的,又點會流出街?嫌棄顧主,騎牛揾馬的,又點會係好工人?
...
絕對同意
好嘅工人,自己唔用,都會介紹俾親友

首頁

尾頁

跳至