自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wtcys 發表於 22-5-4 20:55
幫佢報名考級,有啲目標可能肯練多啲,想彈流行曲都要五級水平。我女都唔喜歡練琴, 保持學習半迫半氹,最後考 ...

幾歲七級呀?

侯爵府

牛年勳章

習慣嚟,我自己4歲就學琴,彈咗幾十年,細個學時阿媽都唔識更加唔會陪學陪練,但習慣咗常常練就自然會練,愈學上去需要練琴嘅時間愈長,到8級至打後當年練親都最少兩個鐘,唔肯練好難學落去,除非唔考琴或完全無要求,只求興趣。

我仔由幼稚園我自己教佢就開始要佢習慣每日練,那怕只係15-20分鐘,到而家初小學兩樣樂器同樣每日練,開頭佢唔明點解每日練,好快佢發現練得多好快熟,感覺到有成果,熟咗首歌先好聽,佢就自動自覺練。

有得9歲同阿囡傾下,點解鍾意彈琴但唔鍾意練,因為唔鍾意重重複複怕悶?因為攰?小朋友每堂同時學幾多首歌?會唔會啲歌佢唔鍾意?覺得唔好聽?

子爵府

Dreamingday 發表於 22-5-4 21:20
幾歲七級呀?

12歲

侯爵府

Jane1983 發表於 22-5-4 20:37
唔明點為之最鍾意彈琴,但最唔鍾意練琴?

佢點表現佢鍾意彈琴?彈自己鍾意的歌,但唔練習老師叫佢練的嘢? ...

同鍾意番學 唔鍾意考試一樣 我會同佢講佢喜歡 我會支持 佢不喜歡 就不要學 學左就要練

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

試下循序漸進,初初叫佢每日或隔日練3次,之後5次。。。

我叫仔練10-15分鐘,比佢聽落用好少時間,容易接受,佢練練下唔覺唔覺就會超時

男爵府

回覆樓主:

我女15歲 學了9年 我從不要佢練琴 上年突然 自己覺得學了多年無咩成績 覺得失禮 而家日日練個幾鐘 向8級進發 叫佢吾好練都吾肯...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我細個比人迫練琴,真心覺得討厭,到女學樂器(琴加長笛),從來無迫/提過佢練琴,佢鍾意練就練,不練就甘去上堂,就比老師話不練琴,最多未學多幾堂,晒下錢,好過迫完,明明好有興趣的都迫到無興趣,最後在dse 前考晒8級,之後停左,到不知大一定大二時再學演奏級

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

規定每日練琴最少半個鐘,每首歌最少彈三次;到我放工返黎再同佢覆琴,每首又最少彈三次,令佢變成習慣。
再幫佢搵埋佢鐘意既歌譜,勁難勁深佢都會有心機練,仲會背埋譜同加自己創作。佢練琴時中間又會練下自己鍾意既歌,咁就好有心機彈落去。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我地hea學,只求每日將上堂教左既歌,彈1次已ok。因我唔識同佢執,彈錯彈漏等老師上堂時再同佢執。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

每日練10分鐘咋。所以學得好慢

子爵府

Yasmid00 發表於 22-5-4 19:40
我女9歲,學咗差不多2年,佢話最中意彈鋼琴,最唔中意練琴。
叫佢唔好學,又唔肯。
每晚為咗練琴,經常家嘈 ...

好多小朋友係咁

伯爵府

想生BB熱投

叫佢唔好學,又唔肯。

唔練唔好學。你唔好大大聲聲話cut 左佢,只係靜靜咁唔再學就囉。因為真係唔練等如倒錢落海,練左都未必考到演奏級。唔係熱愛音樂,學嚟無咩意思,留翻時間吹下牧童笛算啦。
你計下,你300蚊堂一星期一堂一個月都1200,仲要家嘈屋閉,好無謂。
I am Agent P

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

一向無迫練琴,鍾意彈乜咪彈乜,唔一定要考級架。
不過老師會照教,佢鍾意練就練。

伯爵府

想生BB熱投

elim0_0 發表於 22-5-4 20:39
禁講啦,其實呢個世界上冇人鍾意練習
大人肯練習係因為大人知道練習的重要
小朋友未享受過練習帶來的成果

你好有心機,同你小朋友好有時間。我真係無咁多時間check佢練唔練夠,練唔夠都要收,要溫書、溫功課。
I am Agent P

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

家長完全唔識音樂,小朋友練琴時我都唔識分彈得好唔好,只係有彈就算?
之前朋友介紹網上陪練,但要提早約,我覺麻煩冇join

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

叫佢唔好學,又唔肯。

我女7歲,又係鐘意學,唔鐘意練!成日要佢練琴慘過打佢一身,係咁同我講數!我唔會要佢練好耐,每次講佢彈得好就練十次,彈唔好就40次!唔講時間!加埋換左老師比較嚴,如果上堂時佢彈唔好首歌仔,落堂老師會俾雙倍功課佢同練習佢,佢試過一次驚左!依家肯自動練琴!

男爵府

我仔k3學左差唔多3-4年,又係唔肯練,今年先考二級

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

叫佢唔好學,又唔肯。

我都係 每日為練琴家嘈屋閉

最後肯練琴啦但練得好求其 唔跟拍子 彈得太快 音錯或彈琴手勢永遠都唔啱 提點他不聽然後又再家嘈屋閉過

真心覺得好累

首頁

尾頁

跳至