自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

回覆 issactmaria 的帖子

萬聖節

伯爵府

issactmaria 發表於 22-5-8 06:06
首選母親節, 其次係新年。
雖然自己都係媽咪,但我從來唔覺得母親有幾噤偉大。生得出,就遇咗要負責,加上 ...

同意

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

作為母親,覺得偉唔偉大並唔係自己畀自己既評語黎,相信正常人唔會覺得自己偉大既!自大自戀另議!

我自己唔偉大,但我唔會抹殺人地母親既偉大!

點都好,母親節快樂啦!
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

咁自己親生既,實錫實愛,除非唔係親生,又落足心機精神財力去養去湊就偉大。但係母親節只不過係表達對母親的愛既一個節日,同情人節一樣,開開心心渡過每一個節日就可以了

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

萬聖節最無聊,但唔會影響到我。
最憎新年,其次到母親節,係要孝順唔駛等呢一日,亦討厭啲母親因為呢*一日*你唔做返啲嘢就黑面!其餘時間做嘅一概老奉!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回正題,咩節我都無反感。

自己開心健康,覺得日日都係好日子,日日都可以慶祝。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

母親節好商業,感激媽媽都唔使年年大肆慶祝。

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

盂蘭節

子爵府

2024年龍年勳章

~玉子豆腐~ 發表於 22-5-8 08:26
最憎新年

我都係,最憎農曆新年

子爵府

my005 發表於 22-5-8 09:41
作為母親,覺得偉唔偉大並唔係自己畀自己既評語黎,相信正常人唔會覺得自己偉大既!自大自戀另議!

非常同意。
難道父親節,兒童節又要討厭?大家開心最重要。

水晶宮

回覆樓主:

只要有假放,咩節日都鍾意!
母親節本身就係星期日,所以我無感覺,我屋企唔興出去食飯慶祝,只會夾啱時間一家喺屋企食,再買個蛋糕,而呢d日子又係商家賺錢嘅時候,所以留返比捨得花錢嘅人啦!

子爵府

我覺得最無聊嘅係情人節,根本就唔係乜嘢節日,若女友唔到男友嘅送自己心禮物,又會唔開心,男友又可能會覺得乜都唔啱心水,甚會覺得比女友勒索

男爵府

回覆樓主:

做女鍾意過年有利是,结婚後互派利是,交換禮物

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

細個會信, 但人大了, 人生經驗領悟了, 母愛從不偉大,母愛唔係人人有,只係比人講到好偉大, 講到自己湊仔就係偉人咁, 好怕呢d人,湊自己個仔有幾偉大呢?

我對母親節無感覺, 更加唔會因為母親節而同我媽食飯, 我對佢好唔好, 佢心中有數

侯爵府

人人成長唔同, 我覺得我阿媽好偉大架
雖然唔止母親節先對佢好, 但母親節乘機又齊人慶祝一次

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

my005 發表於 22-5-8 09:41

的確正常人唔會自己話自己好偉大

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

最憎愚人節

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都係做人媽媽,無覺得自己偉大,只係做好自己本分,盡了最大責任,親力親為照顧同教導仔女,已無悔。

珍珠宮

回覆樓主:

同樓主一樣諗法

伯爵府

最無聊既梗係姜濤誕啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至