自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

cy101 發表於 22-5-23 07:29
鼓勵佢,但俾個期限大家,跟住再檢討…決定!
是的,一定要比多些鼓勵

子爵府

honeybibibibi 發表於 22-5-22 22:37
囡學跳舞好幾年,上年成績顯著進步,老師評價都好好,仲拎左進步學員獎。
但之後因為地點關係,所以轉左另 ...

人地游水都不轉教練啦,一年轉幾次,有D家長一唔順眼個教練或個教練一閙小朋就投訴。妳係老板妳係主。無理由是自己不開心。呢D興趣班不如轉間妳女女開心的一間吧!

侯爵府

薯圈 發表於 22-5-23 02:14
明明已學左幾年,明明跳得幾好,明明顯著進步,只係因為轉左班,轉左老師,可能係唔夾,亦可能係老師鼓勵 ...

情況類似係咁
不過消沉既係我者。
囡囡仍然好鍾意跳舞既!
我都知自己有其他野煩,諗灰左。

侯爵府

Tsuimandy 發表於 22-5-23 07:35
是的,一定要比多些鼓勵

明白。謝謝。

侯爵府

rose-mag 發表於 22-5-23 04:45
係你心灰定你個女心灰?你俾個女跳舞目的係咩?

講個故事你聽,我女都係學跳舞嘅,學咗就嚟9年,有一個大 ...

8歲
柔軟度唔錯,因為真係有下苦功練習。

侯爵府

washipig 發表於 22-5-23 06:22
興趣班最緊要開心。 證書考試都系其次

係舞團,本身就無證書無考試。
真係純為跳舞而跳

琥珀宮

honeybibibibi 發表於 22-5-22 22:37
囡學跳舞好幾年,上年成績顯著進步,老師評價都好好,仲拎左進步學員獎。
但之後因為地點關係,所以轉左另 ...

咩為之跳得好?

點解唔講清楚學咩舞?主流舞蹈有考試制度,有把尺。

小朋友發展潛力無限,今日做唔到,不代表明日做唔到,舞蹈講天份亦講勤力,欲速則不達。

興趣又唔需要將成就得失睇得咁重,興趣可以係終身,好多人為學業放棄跳舞,之後再跳返,一樣可以。

不過,我唔太明白,點解家長都可以咁大壓力?你咁重得失,你阿女會感受到壓力,跳舞一點不享受,失去意思。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

攞完進步獎, 家長好大期望, 諗住小朋友好叻, 點知去到新舞團又變返最弱果個, 即刻謝晒.
其實你都唔係諗住考級/比賽果D, 只要小朋友想跳就俾佢繼續囉. 同時再觀察下係咪呢個團唔啱小朋友level, 揾個啱佢程度嘅會發揮得好好多.

侯爵府

tantanmama 發表於 22-5-23 08:33
攞完進步獎, 家長好大期望, 諗住小朋友好叻, 點知去到新舞團又變返最弱果個, 即刻謝晒.
其實你都唔係諗住 ...

同一個團
只係轉左班
我無諗住個囡好叻,只係見到佢有團火者。

公爵府

牛年勳章

rose-mag 發表於 22-5-23 04:45
係你心灰定你個女心灰?你俾個女跳舞目的係咩?

講個故事你聽,我女都係學跳舞嘅,學咗就嚟9年,有一個大 ...

你分享呢個故事好好,我覺得唔係要有天份先跳舞(或唱歌、或晝晝),而係鍾唔鍾意?跳舞係為滿足自己,而唔係為滿足人地,包括滿足父母、老師。

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我囡學左7年,疫情關係根本返唔到去!考試delay 完又delay, 结果係兩個試夾住一齊考只差個幾月 我囡最後同我講話唔想學,其實佢講左好耐!最终我哋停左,當初學跳舞只係想佢多D活動,唔學唔可惜

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

honeybibibibi 發表於 22-5-23 08:13
8歲
柔軟度唔錯,因為真係有下苦功練習。

8歲好細啫,我女有個同學係10歲先學,最初每一個動作都唔得,後來佢自己苦練,一字馬壓腿冇問題,向後拗腰做拱橋都係一年內學到,有時可能係方法問題。我女柔軟度都唔得,佢平衡力好,側手翻唔駛練,一試就識,但一字馬練咗幾個月先做到一邊,果陣佢係晚晚壓腿一小時半,慢慢慢慢續少壓下低d又低d。

我都幾廿歲人,上年先跟個女嘅舞團媽咪班練,我同d同學媽咪唔奢望可以好似我地d女跳得咁好,大家單純鍾意,當做吓運動,目標係有朝一日有機會媽咪同女可以同台演出。

珍珠宮

轉跳舞學校,寧願去遠啲,俾個女重拾信心。

珍珠宮

honeybibibibi 發表於 22-5-23 08:10
情況類似係咁
不過消沉既係我者。
囡囡仍然好鍾意跳舞既!

.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

不如你問下你個女,佢想唔想係呢一班學。父母有時睇到的野,唔係全部。無奬,唔等於無進步; 唔開心。有時停一期,阿女突然想學,效果可能仲好!!

至於識唔識到朋友....小朋友報咗咁多樣,上堂都唔俾講野喎...點交到心?? 不過出去見到面D學生,都係JUST SAY HI & BYE!!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

可能係你之前嗰個老師比較識做人,識做老師,識得鼓勵學生, 只要個學生進步少少,佢都會無限量放大咁樣去鼓勵,等佢有興趣繼續學落去, 而家呢個老師可能係一個有要求嘅人,學咗咁多年,基本功應該好紮實,所以佢對你個女先至會有要求, 咁你應該諗一諗你個女適唔適合繼續跳落去

大宅

薯圈 發表於 22-5-23 02:14
明明已學左幾年,明明跳得幾好,明明顯著進步,只係因為轉左班,轉左老師,可能係唔夾,亦可能係老師鼓勵 ...

好同意呀!

無論大人或小朋友學興趣班,老師好重要,如果女女有興趣跳舞,我會同女女轉另一位老師試下,沒什麼大不了,我問我女啲ballet師姐,佢哋都話係跟老師,最重要跟可以鼓勵到佢哋嘅老師

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

首先我好同意,碰著咩老師好大影響
其次,樓主都要接受,唔係努力就一定做得好。萬一真係天資一般,你會抱咩心態?轉學另一樣?轉學校/老師?堅持繼續一百分努力但唔開心?定改變心態純粹享受過程
我相信每個父母都經歷過呢d,畢竟送個小朋友去學嘢,你永遠唔會知佢是否適合或有天份,燒吓銀紙無法避免,重要嘅係,嚟緊你嘅心態同決定

水晶宮

honeybibibibi 發表於 22-5-23 08:10
情況類似係咁
不過消沉既係我者。
囡囡仍然好鍾意跳舞既!

當事人仍好喜歡跳舞,你做阿媽消沉咩呀?!做家長不要太過將自己想法及感覺加諸仔女上的興趣班,佢地自身感受才是最重要

大宅

honeybibibibi 發表於 22-5-23 08:40
同一個團
只係轉左班
我無諗住個囡好叻,只係見到佢有團火者。

會唔會搵返一班同年紀嘅好些?
老師亦唔係咁識處理咁
有朋友自然有團火
我也經歷過興趣班的樽頸位
去咗一班年紀大嘅小朋友一齊初時唔習慣
不過老師好好
最後我小朋友同大姐姐一齊玩
仲學得快咗

首頁

尾頁

跳至