自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

chanpauline 發表於 22-6-10 21:12
請問Emoji有專業對比解釋圖嗎?嬲都唔可以表達,如果我係既,直接寫粗口出黎嘛!
...

其實唔係你「覺得」唔係粗口就唔係囉,如果唔明白emoji 嘅意思嘅話,不如建議你直接唔好用,可能反而效果仲好

大宅

回覆樓主:

子爵府

chanpauline 發表於 22-6-10 21:18
而家問題係個袋有問題,我表達自己意見係唔可以,發每一個訊息每一段文字需唔需要經過幾重處理
...

兩件事你要分開討論。
1)同意你袋係有問題,你有理由追究
2)你的確係用了講粗口emoji, 即使你有理据追究,但也不該態度惡劣,店方說你無禮貌係事實

琥珀宮

chanpauline 發表於 22-6-10 21:18
而家問題係個袋有問題,我表達自己意見係唔可以,發每一個訊息每一段文字需唔需要經過幾重處理
...

代購收貨唔會做QC,貨品有問題,可能要安排跟原店安排退貨,退回運費要你負責,咁鬼麻煩,若小問題,又唔係咩貴野,真係算把啦

大宅

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

樓主你係咁刪除, 又重覆對話, 睇到好亂

公爵府

按道理,就算粗口表情,佢都要處理貨物問題。個袋幾錢?美金?

大宅

木土土 發表於 22-6-10 21:23
代購收貨唔會做QC,貨品有問題,可能要安排跟原店安排退貨,退回運費要你負責,咁鬼麻煩,若小問題,又唔 ...

唔係錢既問題,而係店主話甩線剪左就冇問題,兩行線車住拉鍊位,甩一條線,係唔影響功能,但係事實係有問題,你唔可以話拉到拉鍊就冇問題。

大宅

kaka80 發表於 22-6-10 21:27
樓主你係咁刪除, 又重覆對話, 睇到好亂

啱啱post得混亂,而家重新發個相片

大宅

太平公主 發表於 22-6-10 21:21
其實唔係你「覺得」唔係粗口就唔係囉,如果唔明白emoji 嘅意思嘅話,不如建議你直接唔好用,可能反而效果 ...

經過今次,可能我所有同朋友嘅對話或者任何網上嘅對答都唔敢用表情符號

侯爵府

$559.9 係美金?

大宅

longlokma 發表於 22-6-10 21:22
兩件事你要分開討論。
1)同意你袋係有問題,你有理由追究
2)你的確係用了講粗口emoji, 即使你有理据追究, ...

就算我係冇禮貌,都要處理,而唔係推卸責任,剪咗條線唔影響功能,拉到鏈就可以

大宅

babychat 發表於 22-6-10 21:31
$559.9 係美金?

港元,只是我覺得店主態度問題,而唔係錢嘅問題

子爵府

chanpauline 發表於 22-6-10 21:21

樓主,

剛才你未DELETE 的所有你們的對話內容, 我已睇晒了. 現在想問下你在此出POST 目的是?

想聽下其他人點睇? 還是怎樣?

大宅

peru 發表於 22-6-10 21:33
樓主,

剛才你未DELETE 的所有你們的對話內容, 我已睇晒了. 現在想問下你在此出POST 目的是?

無目的,只是分享自己感受啫

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

chanpauline 發表於 22-6-10 21:12
請問Emoji有專業對比解釋圖嗎?嬲都唔可以表達,如果我係既,直接寫粗口出黎嘛!
...

係粗口嚟,要專業對比圖,官網有架。

Face with Symbols on MouthEmoji Meaning

An angry-red face with a black bar and white grawlixes covering its mouth, indicating it's swearing or being vulgar. Grawlixes are typographical symbols (e.g., @#$%&!) representing swear words or obscenities. Often used to convey an outburst of anger, frustration, or rage.

https://emojipedia.org/face-with-symbols-on-mouth/

大宅

stagea 發表於 22-6-10 21:36
係粗口嚟,要專業對比圖,官網有架。

Face with Symbols on MouthEmoji Meaning

多謝你,下次我會留意

子爵府

chanpauline 發表於 22-6-10 21:31
就算我係冇禮貌,都要處理,而唔係推卸責任,剪咗條線唔影響功能,拉到鏈就可以
...

你話店方最後答應退貨,不是嗎?
但你好似delete左店方答應退貨的相片內容,為什麼?

伯爵府

其實呢個店主係講野好寸嘴
我試過幾次問價錢
佢會話我問咗又唔係買

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

chanpauline 發表於 22-6-10 21:37
多謝你,下次我會留意

唔好嬲啦~
個袋真係甩左線既
下次唔好幫襯囉

首頁
12345...9

尾頁

跳至