自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

hasting 發表於 22-6-19 18:52
我同你一樣,要下個月先拎到錢,但我想問下,如果我宜家用八達通,會唔會當我預支定消費劵啲錢?
...

反正下個月16號有$1000收,收完無限期用,無話預唔預支。

珍珠宮

Happylau007 發表於 22-6-19 13:20
8達通用到負數都拎吾到最後1000蚊, 冇用過黎交水電煤個d. 請問有冇人知點解
...

查下是否四千元也合資格

珍珠宮

好媽媽勳章

我同你一樣,要下個月先拎到錢,但我想問下,如果我宜家用八達通,會唔會當我預支定消費劵啲錢?
...

我都唔明,煩到一個點

大宅

Cinken 發表於 22-6-19 16:52
家中長者叫我幫忙,因我用自己app check到佢張octopus 消費券仍餘下$23未用完,所以佢今次那$1000未能取,
...

我用八達通去洗牙, 條數唔喺即日扣的。

大宅

回覆 seaheart88 的帖子

今次得,但隧道費,停車咪錶唔得

男爵府

回覆樓主:

有冇人用完3000但係攞唔到之後1000?

翡翠宮

purplerain 發表於 22-6-20 00:27
有冇人用完3000但係攞唔到之後1000?

呢1000應該無條件攞到

洋房

凌陵綾 發表於 22-6-19 15:07
咪即係同舊年一樣
反正其他工具10月派晒總共一萬
第一輪10月31到期
係呀, 個做法同第一次派既一樣, 我覺得無咩問題
早用遲用都一樣咁用姐

子爵府

...

唔會

【領取】是將消費券轉為八達通餘額
【使用】是用八達通餘額,不是用消費券
【合資格消費】與【不合資格消費】均是用八達通餘額,不是用消費券
【合資格消費】達標便發放 $1,000(現金——沒有使用限制)

消費券沒有上限(可以多過 $3,000,如 $4,000),但八達通餘額有 $3,000 上限,要降低餘額(使用)才有空間將消費券轉為八達通餘額,預不預支都要用,不用便沒有空間將消費券轉為八達通餘額

https://docs.google.com/document/d/12O8CWa_c8xL1r0xqtgauvXyx3i7dOSuXbiT1laWS_n8/edit?usp=sharing
八達通消費券實際上是【$4,000 消費券 + $1,000 現金】或【$4,000 現金】,但政府唔想講係【現金】,閃閃縮縮,你明就明,唔明就唔明。

子爵府

lyh80115 發表於 22-6-19 20:43
反正下個月16號有$1000收,收完無限期用,無話預唔預支。

今次唔係派一萬咩?
呢一千都無限期使用?

翡翠宮

hasting 發表於 22-6-20 18:55
今次唔係派一萬咩?
呢一千都無限期使用?

其實八達通嘅儲值加唔到限期,所有八達通收到嘅消費券都係無限期使用;佢只係限你用晒4000先畀埋最後1000你。

子爵府

lyh80115 發表於 22-6-20 20:11
其實八達通嘅儲值加唔到限期,所有八達通收到嘅消費券都係無限期使用;佢只係限你用晒4000先畀埋最後1000 ...

明白,謝謝

男爵府

Cinken 發表於 22-6-19 16:52
家中長者叫我幫忙,因我用自己app check到佢張octopus 消費券仍餘下$23未用完,所以佢今次那$1000未能取,
...

我幫緊我老竇用嗰張八達通,而家情況都係咁!真係煩到一個點!明明用到負數,仲話我爭$22先合資格。(我呢$4000完全係用嚟買嘢食嘢,冇用政府服務嗰啲)

我想問係咪..用到負數既金額佢唔當係合資格金額?

大宅

connie1012 發表於 22-6-25 19:56
我幫緊我老竇用嗰張八達通,而家情況都係咁!真係煩到一個點!明明用到負數,仲話我爭$22先合資格。(我呢$ ...

你有冇用八達通App ,入去查下消費記錄。我同事又是同事情況一樣。查完發現用左四百多,寄 speedpost. 所以要要增值再消費。

翡翠宮

我幫緊我老竇用嗰張八達通,而家情況都係咁!真係煩到一個點!明明用到負數,仲話我爭$22先合資格。(我呢$ ...

舉個例,會唔會當初負25時攞消費券,而家只係負3,實際未用夠$4000?

大宅

2024年龍年勳章

有機會係你張卡...拎消費券之前已經係負數 (e.g 負30蚊)
所以就算用到負幾蚊...實際上仍然未用夠$4000~

男爵府

FongWoo 發表於 22-6-25 20:16
你有冇用八達通App ,入去查下消費記錄。我同事又是同事情況一樣。查完發現用左四百多,寄 speedpost. 所 ...

我有用app check, 依家發現尋日係7仔用過$24佢未有顯示響記錄上面,我過幾日再睇吓會唔會更新咗。冇嘅話我就要增值洗多$22好煩!

大宅

connie1012 發表於 22-6-25 22:27
我有用app check, 依家發現尋日係7仔用過$24佢未有顯示響記錄上面,我過幾日再睇吓會唔會更新咗。冇嘅話我 ...

要幾日,先 update 到。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

樓主留意番負數要大過之前攞嗰陣時個數。例如我第一次攞3千蚁嗰陣係負20蚊,到依家用到負數係負12蚊,咁樣即係仲差8蚊,呢8蚊係唔可以用嚟支付你上次所負嘅金額,所以你要先增值然後用埋嗰個差額先可以等下個月16號攞嗰一千蚊。

首頁

尾頁

跳至