自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

pinkochang 發表於 22-6-30 09:25
之前借咗六成, 依家仲有十幾年供,
按揭要再搞咁我可能唔搬了

你去問吓銀行先啦,餘款唔多既話,可能整份出租同意書就可以呢

琥珀宮

pinkochang 發表於 22-6-28 15:05
唔該晒, 咁我大概都明了

我同C6幾年冇收過綠色稅表了,因為屋企有幾個小朋友同埋供養父母額夠Cover唔洗交 ...

如果一向唔洗點交稅,就用個人課稅去報埋租金收人,即一張稅單報晒收租收入同交租支出。相信你租大咗,租金支出會比收入多,比以前唔會交咗稅

琥珀宮

pinkochang 發表於 22-6-30 09:25
之前借咗六成, 依家仲有十幾年供,
按揭要再搞咁我可能唔搬了

其實唔多人由自住轉放租前會主動通知銀行。
就算銀行由其他途徑發現,都多數只要簽番d文件及加按揭利率,又係唔係咪刑事,真係發生先算,到時才考慮是否轉按吧。

侯爵府

木土土 發表於 22-7-2 14:41
其實唔多人由自住轉放租前會主動通知銀行。
就算銀行由其他途徑發現,都多數只要簽番d文件及加按揭 ...

以前就唔係咁驚
但依家有租金扣稅,只要你個租客有報稅既話,稅局一眼起哂你底啦,到時追你稅之外,可能會俾佢告你瞞稅㗎喎,銀行亦一定會知

琥珀宮

hfl2000 發表於 22-7-2 15:51
以前就唔係咁驚
但依家有租金扣稅,只要你個租客有報稅既話,稅局一眼起哂你底啦,到時追你稅之外,可能會 ...

我有叫佢報稅呀,無叫佢暪稅wow。好多人出租有報稅,但無通知銀行。因為瞞稅係犯法,會被告被罰。
銀行唔會無啦啦去check按揭物業有無出租打厘印同交物業稅。而且我係想講,就算銀行之後知道,都無嚴重後果。

子爵府

hfl2000 發表於 22-7-2 15:51
以前就唔係咁驚
但依家有租金扣稅,只要你個租客有報稅既話,稅局一眼起哂你底啦,到時追你稅之外,可能會 ...

隔離連X 房屋台有炒樓人士指,銀行同稅局之間的data應該唔會互通。所以應該唔驚出事

但個人覺得風險大,唔好以身試法

侯爵府

木土土 發表於 22-7-2 15:55

我有叫佢報稅呀,無叫佢暪稅wow。好多人出租有報稅,但無通知 ...

稅局有疑問既話,係會問銀行呢個物業係咪可以出租㗎
另外如果係有借MC既話,就更加無得話你唔通知佢就唔會知。
廉署起訴地產代理涉嫌詐騙按揭貸款490萬元 2021年10月27日
https://www.icac.org.hk/tc/press/index_id_1209.html
好似呢單case咁,唔係告佢瞞稅㗎,只係告佢呃銀行&政府㗎咋,都係刑事罪來呀

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

如果係用首置借9成的話,
就不要放租了
首置講明要自住

侯爵府

木土土 發表於 22-7-2 15:55

我有叫佢報稅呀,無叫佢暪稅wow。好多人出租有報稅,但無通知 ...

至於你話就算銀行知道咗都唔會有嚴重後果,咁我就唔敢講喇
因為虛假聲明(聲明係自住但其實係出租),欺騙銀行&政府,都已經係一種刑事責任

侯爵府

HL7646 發表於 22-7-2 16:04
隔離連X 房屋台有炒樓人士指,銀行同稅局之間的data應該唔會互通。所以應該唔驚出事
...

唔會互通,但據我所知稅局的確係每年都會抽樣主動問銀行呢個物業係咪可以出租既,尤其是依家有租金扣稅更加會查得多,睇你好唔好彩囉。
廉署起訴地產代理涉嫌詐騙按揭貸款490萬元 2021年10月27日
https://www.icac.org.hk/tc/press/index_id_1209.html

琥珀宮

hfl2000 發表於 22-7-2 16:11
至於你話就算銀行知道咗都唔會有嚴重後果,咁我就唔敢講喇
因為虛假聲明(聲明係自住但其實係出租),欺騙銀 ...

如果一開始做按揭已經係出租,才算虛假聲明
。但由自住轉出租,簽按揭合約時係自住,不存在虛假聲明。而之後出租無通知銀行,只係唔跟合約條款做,同過期還款類似,銀行亦只會以商業考慮去跟進,可能要求再簽文件及加按揭利率,就算最嚴重也是call loan(若客人準時還款機會微),咁咪轉按law。

侯爵府

木土土 發表於 22-7-2 16:35

唔係,呢單case係告佢三條控罪,你睇清楚第二第三條係告乜先
「餘下兩項控罪指被告涉嫌於2017年6月13日及2020年2月7日,向滙豐銀行、按揭證券公司及按證保險公司虛假地表示該物業用作自住,並意圖詐騙而誘使滙豐銀行、按揭證券公司及按證保險公司維持該筆給他的按揭貸款,導致他獲得利益或滙豐銀行、按揭證券公司及按證保險公司蒙受不利。」
我估即係佢已經俾政府抽樣查,銀行/MC兩次寄信要佢聲明係咪自住,佢都係作出虛假聲明,所以再告多佢兩條罪

侯爵府

我google search 到俾你睇吓啲例子:
「偷雞出租」響警號 遭按證公司罰款 2020年01月04日
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200104/mobile/bkn-20200104080013767-0104_00842_001.html
佢「好彩」就只係罰錢,無被控告

琥珀宮

hfl2000 發表於 22-7-2 16:46
唔係,呢單case係告佢三條控罪,你睇清楚第二第三條係告乜先
「餘下兩項控罪指被告涉嫌於2017年6月 ...

我係講普通銀行按揭,客戶由自住後改為出租既case,相信樓主係呢類。
有MC 按揭保險係另一回事,唔好將唔同情況混為一談,曲解我原意。
如果你搵到普通按揭,由自住一段時間轉出租,因而被告詐騙銀行既案例才夠力去反駁我吧!

琥珀宮

hfl2000 發表於 22-7-2 16:46
「餘下兩項控罪指被告涉嫌於2017年6月 ...

我個point係,簽名果時無講大話,就唔係虛假聲明,同銀行(不是MC)簽按揭合約時確實自住,係事實就不是虛假聲明。就算之後情況有變也不會影響之前既正確性。同你去宣誓一樣,係聲明果刻而唔係將來情況。

所以如果係出租後,若真係收到銀行信要再次聲明係咪自住,到時就唔應講大話作出虛假聲明,應如實報出租。

琥珀宮

木土土 發表於 22-7-2 17:05

我個point係,簽名果時無講大話,就唔係虛假聲明,同銀行(不 ...

Delete

伯爵府

junzi_HK 發表於 22-6-28 15:13
有物業唔可以報租金扣減個part
如果可以,我都想。
但係,樓係你老公,租樓用你名可能就得。

夫婦會唔會視為一體架

伯爵府

而家唔得啦,一出租要通知銀行

琥珀宮

奇奇媽媽 發表於 22-7-2 17:32
而家唔得啦,一出租要通知銀行

跟合約,就以前同而家都唔得,一出租要通知銀行。
我講既我個人認為,普通按揭(非MC按揭保險),由自住一段時間後轉出租,沒有暪稅唔報物業租金收入,只係無主動通知銀行,可能出現既後果。
每人都應根據自己情況及能力,去估計可見後果,去作出決定及承擔。

侯爵府

木土土 發表於 22-7-2 16:56

我係講普通銀行按揭,客戶由自住後改為出租既case,相信樓主 ...

我意思係話,就算唔計MC,淨係講銀行佢係有權告你以欺詐手法取得財產(貸款),因為你當初簽按揭合約嗰陣,已經有講明第時出租既話係必要通知銀行、取得銀行同意書。
銀行唔告你只係佢酌情處理啫,事實佢係有權追討佢過去既損失,如果你被call loan可以如期全筆貸款還返俾佢咁咪相安無事囉,但如果你還唔到/又攪唔到轉按,咁佢咪會告你收你層樓變銀主盤囉,租客都要即時被趕走無仇報甚至銀行有權告埋租客(因為佢係侵權者)。
我係覺得,如果唔會攪到MC,只係借低成數銀行,唔駛再造過份按揭既話,去銀行攪份出租同意書都只係$1000,又何必要冒咁多風險呢?
attach1/tmp/phpze2kY5

首頁

尾頁

跳至