自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友去歐洲一個月,去咗幾個國家,當地已回復正常,就快返香港了
attach1/tmp/phpBET96M
attach2/tmp/phpqQIhdi
attach3/tmp/phpfZsFjN
attach4/tmp/phpyqamqi
attach5/tmp/php7HzzxN
attach6/tmp/phpOjhgFi
attach7/tmp/phpVnV7MN
attach8/tmp/phpmaC8Ui

伯爵府

姸媽 發表於 22-7-26 22:39
我4月去左泰國,嗰邊好少遊客,當時天氣好清涼,當地市民好自律,戴晒口罩,所以商店人流唔多,唔使點排隊 ...

有冇去按摩呀?唔知係咪執左好多?

子爵府

如果一切順順利利,要檢測、隔離、機票酒店貴都是計劃之內。可是如不幸在外國確診新冠就麻煩了。

同事去了英國,確診新冠現滯留英國,本身已訂的隔離酒店浪費了,但要再訂隔離酒店就艱難了。公司容許同事回港隔離那幾天在家工作,但滯留外國只得放大假。暫未知何時回來。

親人去了馬拉,又是確診新冠不能上機,本身已訂的隔離酒店浪費了,但隔離酒店要等兩個月才有位。最麻煩是簽證到期,被迫離境去另一國家,之後再入境,否則變非法居留。幸好不用上班,沒請假的問題,暫未知何時回來。

yk8ky    發表於 22-7-28 16:14

珍珠宮

coldmilktea 發表於 22-7-27 11:42
有冇去按摩呀?唔知係咪執左好多?

有去按腳,因為無咩遊客,我次次都好似包場咁 我又唔多覺好多執左。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

caa 發表於 22-7-26 09:19
去邊度少咗遊客?只係少咗亞洲遊客,但歐洲旅遊點周圍都人山人海,歐洲的機場都做到踢晒腳,香港機場仍然 ...

無錯,歐洲機場busy 到癲。酒店都好貴,

珍珠宮

CheungKeeKee 發表於 22-7-27 13:33
如果一切順順利利,要檢測、隔離、機票酒店貴都是計劃之內。可是如不幸在外國確診新冠就麻煩了。

同事去了 ...

所以旅遊保險要買,唔知包唔包當地中左招的有關賠償,不過就算唔煩金錢,當地中左招應該咩旅行興致都無曬,仲要辛苦

伯爵府

CheungKeeKee 發表於 22-7-27 13:33

同事去了 ...
現在全世界相信只有中港居民因曾中過(但已好返)而回不了家要滯留外國

公爵府

回覆樓主:

剛去完加拿大。在加周圍去,又跟local tour 玩,當地旅遊業已開始慢慢復甦,我只在商場內戴口罩,室外沒有戴,外國人多數唔戴,中國人大多有戴。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

joeyccc 發表於 22-7-26 19:23
上星期五才剛完成7天酒店隔離. 就是因為要隔離, 所以旅行更加要去耐些才合乎成本效益.
...

想知在機艙內的情況,例如有無人進食?去洗手間?全套保護衣.......

水晶宮

同事去了 ...
確診左可憑PCR TEST RESULT CANCEL HOTEL 喎! 全數 REFUND, 點解你話同事朋友浪費了?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

caa 發表於 22-7-27 23:48
現在全世界相信只有中港居民因曾中過(但已好返)而回不了家要滯留外國
...

中過好番可以返到香港。 我見d人返香港一係好順利,一有差池會好煩又要駛多好多錢再安排酒店同機位。

大宅

Ritzmary 發表於 22-7-27 23:55
想知在機艙內的情況,例如有無人進食?去洗手間?全套保護衣.......

這個TRIP回程總共搭了四次機, 機倉內除了要戴口罩外, 進食和去洗手間大致和疫情前沒有分別. 泰國回港的班機有幾國大陸人有著全套保護衣, 但其餘超過半數的大陸人都沒有這樣做, 香港人和外國人就更加不會這樣傻.

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

joeyccc 發表於 22-7-28 07:57
這個TRIP回程總共搭了四次機, 機倉內除了要戴口罩外, 進食和去洗手間大致和疫情前沒有分別. 泰國回港的班 ...

多謝分享

男爵府

joeyccc 發表於 22-7-26 19:23
上星期五才剛完成7天酒店隔離. 就是因為要隔離, 所以旅行更加要去耐些才合乎成本效益.
...

本身唔使返工? 或者份工本身多假?

大宅

Mini20160607 發表於 22-7-28 10:17
本身唔使返工? 或者份工本身多假?

年初辭了工, 現在自由身, 等日本開關再去玩多幾個月.

子爵府

回覆 chocolatebean 的帖子

不清楚,可能訂的是平價的隔離酒店。都是聽家人講,他就是這樣告訴我。

首頁

尾頁

跳至