自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

珍珠宮

sandrafan 發表於 22-8-8 09:42
我好驚
我係好怕痛既人

牙石會越積越多最好定期洗牙
我無流牙血有牙肉萎縮半年洗一次
平時飯後要用牙縫擦
牙醫話日間有口水緩和
不過睡眠中無易生大量菌
所以晚上刷牙要認真慢刷及用牙線清潔

翡翠宮

畀面勳章

對我黎講,油拔幾work,未試前去牙醫度洗牙,搞到一口血而且有排都唔停,油拔後再洗牙只係流左好少血絲,牙醫洗牙時間都快好多,反映牙齒比之前乾淨易洗。
日日是好日

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

moma1023 發表於 22-8-8 09:23
謝謝分享
另外可否詳細分享一下,你在家裏是如何照顧你的牙齒們呢?
...
牙刷(我俾牙E 望下,睇下是否OK)、牙縫刷(兩個型號), 我牙E 不建議用電動。
牙膏、漱口水我現在用兩款,其中一款是牙E 指定的, 定期用。其他就普通野。
牙E 會教點樣刷牙,點樣用牙縫刷。
另外牙線
最新一項手續, 食完野要刷牙。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

carcarlady 發表於 22-8-8 09:54
我之前牙齦炎,洗完牙好返9成,係有一個位有時有小小牙肉腫。建議一定睇牙醫,油拔對我黎講唔work.
...
JM 你明我講乜。
我牙周病. 深層清潔後立即望鏡,牙肉腫脹真係大幅改善。
之後牙肉流了一個星期血,牙醫話見血仲要加多兩錢分去刷(我痛到死, 仲要死命刷
牙肉退腫, 不代表已經沒有細菌,有時身體抵抗力夠, 抗到菌米消左腫好似改善左。
我記得洗牙前一晚,連家人都覺牙齒清潔,點知第二日俾牙醫左挑又剔, 牙齒做乜咁污穢

侯爵府

Caleung 發表於 22-8-8 10:04
依家擦牙,我都係要擦好耐,然後每個牙逢慢慢牙線清潔,不過就係因為以後應該都箍唔到牙,就覺得好傷心
...
JM 牙肉健康,萬事大吉。
牙周病我冇左4隻牙

男爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 10:22
JM 牙肉健康,萬事大吉。
牙周病我冇左4隻牙

我哨牙,真係好難睇

侯爵府

72leelily 發表於 22-8-8 10:04
牙石會越積越多最好定期洗牙
我無流牙血牙肉萎縮半年洗一次
平時飯後要用牙縫擦
JM 如果我早點識你, 俾你教育
我副牙可能得救。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

你用牙縫刷 / 牙線 ? 講下你用幾多款小工具 清潔牙齒

子爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 10:15
牙刷(我俾牙E 望下,睇下是否OK)、牙縫刷(兩個型號), 我牙E 不建議用電動。
牙膏、漱口水我現在用兩款,其 ...

可否分享牙醫指定邊款牙膏同漱口水?

侯爵府

Caleung 發表於 22-8-8 10:25
我哨牙,真係好難睇
我記得最後一隻牙要脫的時候, 我係死都5俾E生脫
除了美觀, 發音會好大獲,(我記得脫左4牙後發音差左, 問E生, 佢話氣流改左, 我都5係好記得), 再脫我估我要食空氣
後來清潔難攪, 人又辛苦, 牙E 洗牙又辛苦。
後來牙E保證會做手腳不會難看,我先脫。脫完, 清潔好了,牙肉又粉粉了。

男爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 10:37
我記得最後一隻牙要脫的時候, 我係死都5俾E生脫
除了美觀, 發音會好大獲,(我記得脫左4牙後發音差左, 問E生 ...

我就好彩未洗脫牙,但就知要一世哨牙

大宅

我都岩岩做完一次深層清潔,牙醫怕我太辛苦,所以全口分4次做。比想象中好好多,開頭我以爲會好痛,係打麻醉的時候有小小痛,之後都無痛,做完麻醉過之後都無咩不適。牙醫比了2個牙縫刷比我,另外配了1大1小牙刷比我,教我刷牙。深層清潔費用吾平,呢次之後我都逼自己努力乖乖刷牙!

侯爵府

bubblegummy 發表於 22-8-8 10:36
可否分享牙醫指定邊款牙膏同漱口水?
我呢幾年, 牙E 幫我換過幾款漱口水。
雖然可以在超市/藥房可以買得到,有些標籤註明不能長用, 有些是醫生指示次數。
我是牙醫看了狀況才更換, 所以未必適合各位,恕不介紹了。

其實另一角度看,要牙E mon 住我副牙用D 乜,其實我當時的牙周病已經好嚴重。

各位千萬千萬千萬要做好口腔護理。

侯爵府

yeung_ma 發表於 22-8-8 10:33
你用牙縫刷 / 牙線 ? 講下你用幾多款小工具 清潔牙齒
牙刷,
牙縫刷 (一般一大一細) 用來清牙縫。
牙線, 只來牙貼牙之間

別墅

kwhkwh 發表於 22-8-8 10:21
JM 你明我講乜。
我牙周病. 深層清潔後立即望鏡,牙肉腫脹真係大幅改善。
之後牙肉流了一個星期血, ...

我依家牙肉ok變返淺粉紅色喇!所以怕痛都要睇牙醫,我之前發炎自己又試過牙齦炎牙膏,又用過椰子油但都冇改善呀。

侯爵府

irismomopig 發表於 22-8-8 10:41
深層清潔費用吾平,呢次之後我都逼自己努力乖乖刷牙!

JM 俾個讚你。難得你沒有什麼太大不適。
我牙E 樣樣都整痛了我,但佢教識了我, 手勢好不一定不會痛。
我之前睇一個, 係5痛呀,但手藝5好。
亦都歡迎乘搭牙周病護理長途機,清潔口腔長期抗戰, 冇得偷懶講起牙縫刷,記得去買時, 心中爆左粗一聲,有冇咁貴呀,頂頂頂. 簡直幫牙E 藥房打工
我後續大大小小收費,埋單計算, 深層清潔費用原來最便宜

珍珠宮

kwhkwh 發表於 22-8-8 10:25
JM 如果我早點識你, 俾你教育
我副牙可能得救。

多年前有過牙周病
除了每周去洗牙醫好了
牙醫叫姑娘教我刷牙
每次去都話太大力刷勸要用牙線
我一早聽教就好啦

侯爵府

carcarlady 發表於 22-8-8 10:52
所以怕痛都要睇牙醫,我之前發炎自己又試過牙齦炎牙膏,又用過椰子油但都冇 ...
我最初好似你咁,以為什麼「牙齦炎牙膏,又用過椰子油」希望有改善
現在就係知瀨野,針5吉到肉, 5知痛,所以希望各JM 病向淺中醫。
我不介紹牙醫, 不是牙醫打手。
牙周病不是一朝一夕突出出現, 所以不好以為一次「深層清潔」就完事。
我不停講, 後續手續才是對抗之道。

侯爵府

72leelily 發表於 22-8-8 11:00
多年前有過牙周病
除了每周去洗牙醫好了
牙醫叫姑娘教我刷牙
你就好啦, 每「年」
我牙E 要我每「半年」洗一次牙同檢查。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

聽左咁耐、我又要搬番牙醫的故事出嚟。根據佢臨床觀察一個人啲口腔牙齒健康係天生嘅。佢見過乞兒副牙不知幾靚、但當然從不擦牙。而大把人日擦夜擦、洗幾多錢都依然大把問題

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊