自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章

Peter2012 發表於 22-8-9 20:48
個衰仔系街出面,和朋友飲洒,作為冢長,應点對付他好尼?thx

教佢唔好飲醉

男爵府

我都系吟話,一系唔好比我知,同比我聞到佢有酒除,,,十八卒前,不可飲酒,、多謝各位意見

侯爵府

回覆樓主:

还在發育階段喎!係咪会影響?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

竟然有人話中四飲酒冇問題、可能我保守、我們成家族都冇人飲酒食煙~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

冇問題喎!

子爵府

回覆樓主:

飲酒等於食煙和飲咖啡,只會愈飲愈深好難返轉頭。何必咁细個已經開個頭?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Peter2012 發表於 22-8-9 22:31
我都系吟話,一系唔好比我知,同比我聞到佢有酒除,,,十八卒前,不可飲酒,、多謝各位意見 ...

罰佢冇零用錢、比佢知道飲酒對身體唔好。

中學畢業旅行、有同學飲醉酒、在營地大講屋企事、全級都聽到、那次之後、我更堅定一生唔會學飲酒。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

2024年龍年勳章

唔俾零用,計足返學夠搭車食飯嘅錢就算

話說未夠18,邊度賣俾佢?
D朋友夠18

珍珠宮

我比較保守,就算大學,始終讀緊書,就算啤酒,我都唔贊成人飲….

侯爵府

樓主個case係仔唔識答

女的話我哋家族高中開始會慢慢教佢飲酒
乖的就算中學唔飲, 一入大學都會被拉去飲酒
女仔出面被人灌醉好危險, 要飲得吓先安全

伯爵府

如果個仔未夠18歲想飲酒可以,係屋企爸爸陪佢飲,如果未夠18歲又想出去同朋友飲都可以,但要帶埋媽媽一齊出去飲

子爵府

naicha 發表於 22-8-9 23:02
樓主個case係仔唔識答

女的話我哋家族高中開始會慢慢教佢飲酒

理念錯。如果佢識飲就會自然飲得多。最後结果一樣- 醉到哭哭啼啼。公司大把識飲洒女人係咁,有D攬住GM 哭哭啼啼,有D語無倫次,有D伏在枱大哭。妳看蘭桂坊醉酒嗰D女屍全部都是由细飲到大的人。自己咩人就會識咩人。香港大把女仔唔識飲洒,自然唔識飲酒男女走在一起吹吓水,無問題。相反,識飲洒就會識班酒鬼走在一起吹大水,兩班人不同。我唔覺得一開始用心教女孩飲酒應付酒鬼。

水晶宮

Peter2012 發表於 22-8-9 21:50
因他的操行,行為,由小學到而冢,都算極品,,,所以而冢,佢再有其它偏差,我一定要執番正D对策,, ...

由細到大都極品,你更加要小心處理
硬唔得試下用軟啦…千萬唔好講飲酒傷身之類……試下好似朋友咁問下佢鍾意飲啤酒定紅酒呀?啤酒又邊隻牌子好飲呀…慢慢再教啦…
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

公爵府

飲酒係一個性格表現,夠膽飲,証明成班人都係反叛性格,重點係怕佢地打打殺殺

珍珠宮

MMVV 發表於 22-8-9 23:09

理念錯。如果佢識飲就會自然飲得多。最後结果一樣- 醉到哭哭啼 ...

識飲自然會飲得多?呢個理念會唔會仲錯?

知道自己大概咩酒精濃度咩份量咩徵狀係就黎醉,呢啲先叫識飲,岀到街先知幾時要收油

唔係一味灌落去唔知停叫識飲

控唔控制到追酒飲係心態,同訓練自己水位無關

goldpiglet    發表於 22-8-10 03:55

男爵府

個衰仔系街出面,和朋友飲洒,作為冢長,應点對付他好尼?thx

中4,是但啦~男仔正D勇氣佢,飲杯啤酒好普通

大宅

shashamok 發表於 22-8-9 21:00
叫佢和朋友返屋企飲,照收佢地酒錢同加一 。

好提議,送nuts

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

大力大力 發表於 22-8-9 22:43
竟然有人話中四飲酒冇問題、可能我保守、我們成家族都冇人飲酒食煙~
...

中四飲酒在家長陪同下可以接受。

但大多數回覆的留言都忽略咗樓主的仔仔和朋友外出飲酒,家長唔知佢飲咗幾多,同咩人一齊唔知,佢個仔點會肯帶朋友返屋企?哩個先係point.

樓主,中四都有15歲,真的難控制,佢又唔肯同你溝通和配合,要制止佢飲酒,先要了解佢,了解佢係困難,但唔好放棄佢,因為佢仲細,有機會變好變乖,加油!

珍珠宮

arale1668 發表於 22-8-9 20:50
我仔13歳我已經教佢飲

Same

瑪瑙宮

够18岁就可以了

首頁

尾頁

跳至