自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fishhhi 發表於 22-9-2 13:23
回覆 tinlong22 的帖子

多謝回覆..我上網睇有d人去左銀行問批唔批到九成按揭

好多出事既係信左個agent話一定得
計到好盡

agent梗係同你講無問題, 叫你俾左訂先

到你俾左訂, 銀行又批唔到
佢就過左海就神仙
賣家真係可以殺你訂

如果你真係掹掹緊
你一定一定要小心
天朗氣清

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

買到平既樓(舊/細/遠)
300左右穩陣
主要首期少
用30-40左右做9成首期,再加埋雜費裝修傢俬,加淨少少做buffer 以備不時之需,就已經冇了 65萬唔係太多
一路住一路儲

珍珠宮

如果銀兩本身係鬆動, 正常流程亦真係俾左訂, 之後先去銀行申請按揭

但唔鬆動既話, 千祈唔好咁做
那怕99%無問題

可能有d特別情況
有1%唔批就大件事
天朗氣清

男爵府

tinlong22 發表於 22-9-2 13:40
計到好盡

啱呀, 話說幾年前我買樓時個agent都話我哋兩公婆一定借到足,
咁嗰陣我哋諗住俾3成首期借7成,
點知最後銀行出到嚟只批 6成半, 我哋要俾多半成, 嗰度講緊大約20萬,
好彩我哋預鬆咗, 如果唔係真係企咗喺度

珍珠宮

買到,不過預咗一舖清 (但其實我自己幾次置業都係一舖清)

除咗去銀行問,都可以搵按揭轉介公司,個人感覺佢哋都想做得成單生意,做唔到按揭佢哋盞搵嚟搞,之前揾過佢哋問其中一間,佢都叫我要諗清楚,有風險會做唔足按揭,結果我冇買到。。

揾個盤,上去睇下呢個價錢呢個樓齡接唔接受到,ok就再問銀行同按揭中介再決定

珍珠宮

fishhhi 發表於 22-9-2 13:15
回覆 baby1628 的帖子

知道,多謝提醒另外想問如果想抽下期既屯門Novoland一房有無得諗?

Novoland 一房
一個人住都可以
你可以自己係youtube都有大把片介紹慢慢睇清楚間隔

但留意返佢距離西鐵站唔係佢講到咁近
你要留意返搭車既問題
天朗氣清

伯爵府

回覆樓主:

一定唔買新樓,管理費貴
樓齡四十年都可以做到三十年按揭,唔洗擔心
每區都有四百萬多樓仔,喺apps睇下有個概念先

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

去銀行按揭部問下你人工可以借到幾多錢
我覺得你可以畀一成首期買,唔好租
樓價好難大跌早買早享受

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

考慮買新果啲迷你單位, 正路易啲上會

樓寧大既居屋係平, 但你裝修都唔少錢, 而且仲要睇銀行估價借到幾多

大宅

反而我覺得應該買新納米樓,慳返基本裝修傢電費

男爵府

fishhhi 發表於 22-9-2 13:13

多謝回覆..請問你講既居屋係自由市場嗎?

當然係講緊補咗地價嘅居屋

男爵府

fishhhi 發表於 22-9-2 13:15

知道,多謝提醒另外想問如果想抽下期既屯門Novoland一房有無得諗?

除非你住開屯門嗰區,同埋喺附近返工,否則嘅話唔會建議屯門,九龍區一定冇得輸,自己細個係九龍城大,我住咗喺沙田十年,我都仍然唔習慣,當然我係住得比較偏僻嘅位置,我只想帶出一個重點係地段非常重要

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

fishhhi 發表於 22-9-2 12:56
大家好..我係社福機構做護士,月薪約$32xxx,加上以前儲落既錢,現在儲左65萬左右.無欠債..
近來屋企有變故,唔 ...
你有護士背景好多銀行會借款比你,去銀行坐下來問

男爵府

canies 發表於 22-9-2 13:35
龍蟠苑而家平成咁四百萬買到兩房?? 地鐵上蓋嗰個喎,我有冇搞錯到?

回樓主你個情況可以買呀, ...

我喺網上search,極高層六月份成交480萬,不過原來462呎係建築面積

伯爵府

2024年龍年勳章

唔好買到盡,雜費支出都好多,律師厘印地產費等要預留錢

男爵府

知足的快樂 發表於 22-9-2 14:16
反而我覺得應該買新納米樓,慳返基本裝修傢電費

x2, 裝修同電器都慳唔少
自己一個住,上左車先

男爵府

lingw. 發表於 22-9-2 13:40
請教下點解呢,因為我想買

https://youtu.be/rLrJUgVAMLE

其實老師而家已經確定向下,納米樓會係最先跌,抗跌力最高一定係600萬或以下,但有兩房嘅單位

大宅

baby1628 發表於 22-9-2 14:28
https://youtu.be/rLrJUgVAMLE

其實老師而家已經確定向下,納米樓會係最先跌,抗跌力最高一定係600萬或以下 ...
但係佢唔係炒家,自住物業跌少少唔怕,唔會大跌

伯爵府

而好而家多放盤, 大膽還價,agent 緊張過你

睇啱樓盤,問銀行初步估價同壓力測試過唔過到先比細訂,唔使急,按揭問題唔好只信agent

計好数,首期+計埋稅/雜費/律師費....

裝修/傢俬用到就用,

你份工穩陣,人工不停向上 ,到時就輕鬆好多

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-9-2 13:40
計到好盡

我覺得買樓真係好高風險

銀行唔會做預先批核

一定要比左訂先申請按揭,1成訂都幾十萬,
萬一銀行唔批按揭,簽左必買必賣合約,將來成交價低於今次成交價的話要賠差額,蝕經紀佣金再賠賣家經紀佣金,真係天冧落來

好唔合理

首頁

尾頁

跳至